Trazio sam na internetu gde se mogu nabaviti sadnice i nisam nasao nigde, ali sam nasao seme. Cena je oko 10 eura za 1kg. Meni bi trebalo da stigne 1gk u toku ove nedelje. Zamolio sam coveka da mi posalje na email postupak kako se sadi i on je to uradio, pa evo da postavim ovde.
1.stratifikacija semena - ugrejati vodu dok ne prokljuca, a zatim zaliti seme sa tom vodom u jednoj posudi i mesati 4-5min. Potom procediti seme i nasuti mlake vode tako da seme bude potopljeno u vodi 1cm iznad semena. Ostaviti seme u toj vodi 4-5 sati i povremeno mesati varnjacom. Seme procediti i dobro osusiti na nekom platnu (stoljnak). To uraditi pre setve.
2.setva semena - kada se seme osusi sejati ga u dobro isitnjenu i spremljenu zemlju kao za secernu repu ili povrce. Ako se seje sejacicom, razmak izmedju redova je 50cm, a razmak u redu je od 5-10 cm. Dubina setve zavisi od vlage zemljista, a optimalna je od 3-4 cm. Ukoliko je velika susa, potrebno je povremeno zalivati. Iznikle sadnice redovno okopavati tokom cele vegetacije.
Covek je iz Sombora i evo njegov broj telefona ukoliko je neko zinteresovan. 069/5544-301
Ako neko zna gde se mogu nabaviti sadnice neka javi
Pozdrav