Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Moj pčelinjak- Nikolić Nemanja

<< < (3/9) > >>

Rakovac Goran:             Срећан ти повратак на форум Немања. Кад си сада опет поново овде објасни нам где се тачно налази та Гркиња ?

Nikolić Nemanja:

Hvala na dobrodošlici, pratio sam povremeno forum...
Bojane, i ja sam više za isecanje saća jer od 5DB ramova punim celo plodište sa saćem i imam skoro 2 generacije više legla nego kod paketnih rojeva, manje posla oko održavanja rojeva. Brine me da li će leglu nešto smetati toliko tumbanje.
S druge strane ću sa paketnim rojevima dobiti kvalitetnije saće.
Još nisam načisto odlučio.


Gorane,Grkinja se nalazi na oko 23km od Niša u Zaplanjskoj kotlini. Smeštena je između planine Seličevice i Babičke gore na nadmorskoj visini od oko 350m. Na nekih 10km od sela je i podnožje suve planine.  Naziv je dobila po nekoj lepoj Grkinji. Nekada je bila poznata na daleko po grnčariji(do 80-ih/90-ih), danas se ni jedna porodica ne bavi tim zanatom.
Imamo solidnu voćnu pašu, bagrem do oko 550mnv, po malo i livadu. U podnožju Suve planine ima bagrema na nešto većoj nadnorskoj visini i u dolini reke Južne Morave na oko 200mnv, sve u poluprečniku od najviše 20km od sela.

Rakovac Goran:            Био сам у том крају пре 5-6 година. Ишао сам до Гаџиног Хана. Прелеп предео. Тамо је исељавање становништва драстично али је природа заиста прекрасна. За пчеларење идеално. Поздрав још једном.

Bojan Šušnjar:

--- Citat ---Brine me da li će leglu nešto smetati toliko tumbanje.
S druge strane ću sa paketnim rojevima dobiti kvalitetnije saće.
--- Kraj citata ---

Što se tiče legla nisam primjetio nekih problema. Rubno će dio legla da bude uništen prilikom ukrajanja saća ali nije značajna površina.
Treba gledati da se leglo ne prehladi pa posao treba obaviti ili u nekoj prostoriji koja je zagrijana ili ako je vrijeme toplo može i vani samo čuvati leglo od direktnog sunca.

Što se tiče saća. Dok rojevi još budu gradili prvi nastavak ove isjecane ćeš već moći da proširuješ. Naredne godine te isjecane okvire pretapaš. Ali odlučićeš već sam šta ti je bolje.

Nego..., izvini što pitam ali zar nema tu oko Niša niko da prodaje rojeve na RV ramovima pa da se ne mučiš, ili na kraju traži nekog starog pčelara koji lovi rojeve po granama pa napakuj te košnice sa prirodnim rojevima i da te Bog vidi?

Pozdrav svima...

Nikolić Nemanja:
Koliko ja znam nema. Sad sam pričao sa jednim proizvođačem matica ne zna ni on da li neko prodaje rojeve na RV ramovima.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju