Kolega Esade
Zašto bi se moralo i u sedmoramnoj prevešavati u nedogled radi sprečavanja rojenja?
Zašto odmah razmišljate o pološkama i odmah kažete tamo možete ograničiti maticu na
2-3 rama. Ako verujete, a mislim da je ispravno da verujete, da ćete na taj način spečiti
mogućnost ulaska u rojidbeni nagon, pa onda lepo u sedmoramnom DB polunastavku
gde se odmah postave dva nastavka i normalni DB ram kroz oba nastavka, i kada pčele
imaju 4 do 5 ramova legla i puna oba nastavka pčela, odmah matična rešetka preko
ta dva nastavka a odozgo izgradjeni ramovi u trećem nastavku. Ako ima unosa pčele
će odlagati med u te nastavke i tako dalje....
Pozdrav iz Aleksinca
Čekaj, čekaj,
Jesam li ja dobro pročitao? Jesi li ti napravio sedmoramne DB polunastavke ili nastavke? To mijenja stvar. Kod mene ne bih tako radio - preveliko leglo, puno "mesa", radije bih maticu ograničio na sedmoramni polunastavak. To što govoriš, 100 % ode u rojenje. Provjereno. A ako prevješavam, same sebe pojedu.
Zato stalno ponavljam da još mogu vjerovati u neke finese kod podtojećih košnica, a posebno u tzv. "male" košnice: RV, EV, alpska, Warreova, Brndina, Brndin nukleus..., i pološku bih mogao dovesti na kakvo god hoću stanje.
Puno je H.R. odmah preko dva sedmoramna polunastavka, kako ti kažeš, za mene sigurno puno. Bez prevješavanja, eto rojenja, s prevješavanjem, eto "mesa". Samo ograničavanje!
Eh, kakve sam sreće, može se desiti da sljedeće godine sve pripremim za tihu pašu, a ono bukne. Ni to me ne bi iznenadilo, ali već sam rekao da me profesionalizam ne zanima, a što se tiče meda, ako bude 1 kg - dobro, ako ni to, opet dobro. I dva cuka imam, i puno mačaka, ništa mi ne daju, a volim ih. Pomirio sam se, dakle, sa svim, a boriću se.
Pozdrav, svako dobro!