Autor Tema: Rodna voja - nukleus  (Pročitano 123738 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Rodna voja - nukleus
« Odgovor #90 poslato: Novembar 10, 2011, 21:02:10 »
Kolega Brstina
Brojcano trenutno neznam, ali svega 5 do 6 komada. Ostali su zazimljeni na dva i vecem broju
od dva. Tokom sutrasnjeg prepodneva cu to proveriti, i ako je bitno mogu da saopstim i tacan
broj. Znaci manji broj.
Ali, imam jedan veci broj zazimljenih u po jednom Rodna voja nukleusu. Oni su sa pet ramova.
I to mogu sutra da precizno utvrdim i da postavim na Forum.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #91 poslato: Novembar 10, 2011, 21:17:34 »
Hvala Savo, biće mi zadovoljstvo pogledati zazimljene nukleuze na po 5 ramova.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #92 poslato: Novembar 10, 2011, 21:19:54 »
Hvala Savo, biće mi zadovoljstvo pogledati zazimljene nukleuze na po 5 ramova.

Pozdrav svima.....
Kada, s proleca ili ....
Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #93 poslato: Novembar 10, 2011, 21:26:14 »
Video sam one slike pred zazimljavanje jednog ili dva RV nukleuza na po 5 ramova a mislim da ih imate još. razumeo sam da ćete njih slikati i prikazati.
Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #94 poslato: Novembar 10, 2011, 21:32:23 »
Evo jedne slike koju sam na brzinu pronasao od 12.10.2011
Izmedju dva Rodna voja - nukleusa je Brndin nukleus.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #95 poslato: Novembar 10, 2011, 23:16:59 »
Kolega Esade
Zašto bi se moralo i u sedmoramnoj prevešavati u nedogled radi sprečavanja rojenja?
Zašto odmah razmišljate o pološkama i odmah kažete tamo možete ograničiti maticu na
2-3 rama. Ako verujete, a mislim da je ispravno da verujete, da ćete na taj način spečiti
mogućnost ulaska u rojidbeni nagon, pa onda lepo u sedmoramnom DB polunastavku
gde se odmah postave dva nastavka i normalni DB ram kroz oba nastavka, i kada pčele
imaju 4 do 5 ramova legla i puna oba nastavka pčela, odmah matična rešetka preko
ta dva nastavka a odozgo izgradjeni ramovi u trećem nastavku. Ako ima unosa pčele
će odlagati med u te nastavke i tako dalje....
Pozdrav iz Aleksinca

Čekaj, čekaj,
Jesam li ja dobro pročitao? Jesi li ti napravio sedmoramne DB polunastavke ili nastavke? To mijenja stvar. Kod mene ne bih tako radio - preveliko leglo, puno "mesa", radije bih maticu ograničio na sedmoramni polunastavak. To što govoriš, 100 % ode u rojenje. Provjereno. A ako prevješavam, same sebe pojedu.
Zato stalno ponavljam da još mogu vjerovati u neke finese kod podtojećih košnica, a posebno u tzv. "male" košnice: RV, EV, alpska, Warreova, Brndina, Brndin nukleus..., i pološku bih mogao dovesti na kakvo god hoću stanje.
Puno je H.R. odmah preko dva sedmoramna polunastavka, kako ti kažeš, za mene sigurno puno. Bez prevješavanja, eto rojenja, s prevješavanjem, eto "mesa". Samo ograničavanje!
Eh, kakve sam sreće, može se desiti da sljedeće godine sve pripremim za tihu pašu, a ono bukne. Ni to me ne bi iznenadilo, ali već sam rekao da me profesionalizam ne zanima, a što se tiče meda, ako bude 1 kg - dobro, ako ni to, opet dobro. I dva cuka imam, i puno mačaka, ništa mi ne daju, a volim ih. Pomirio sam se, dakle, sa svim, a boriću se.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #96 poslato: Novembar 10, 2011, 23:24:36 »
Vojo,
Na koji nastavak misliš? Na Savin sedmoramni ili DB polunastavak?

Zanimljivo si pitanje postavio za RV. Ja sam zazimio (vidio si to) na dva nastavka, ali bez ukrštanja. Smio bih ih uzimiti i u jedno tijelo RV-a, ali mislim da bi to bilo mučenje pčela jer su nastavci plitki pa bi jako društvo klubeom diralo podnjaču, što nikako ne smatram dobrim (hladan vazduh direktno odozdo, uginule pčele začepe leto itd.). Jedino ako bih otvorio samo gornje leto jer ja sam na RV nastavcima u gornjoj trećini otvorio okrugla leta prema Brndinim savjetima, pa da vidimo.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #97 poslato: Novembar 11, 2011, 01:08:30 »
Evo jedne slike koju sam na brzinu pronasao od 12.10.2011
Izmedju dva Rodna voja - nukleusa je Brndin nukleus.

Hvala Savo. Lepo izgledaju. I ja se razmišljam da napravim par komada od viška stirodura koga imam debljine 20mm.

Vojo,
Na koji nastavak misliš? Na Savin sedmoramni ili DB polunastavak?

Zanimljivo si pitanje postavio za RV. Ja sam zazimio (vidio si to) na dva nastavka, ali bez ukrštanja. Smio bih ih uzimiti i u jedno tijelo RV-a, ali mislim da bi to bilo mučenje pčela jer su nastavci plitki pa bi jako društvo klubeom diralo podnjaču, što nikako ne smatram dobrim (hladan vazduh direktno odozdo, uginule pčele začepe leto itd.). Jedino ako bih otvorio samo gornje leto jer ja sam na RV nastavcima u gornjoj trećini otvorio okrugla leta prema Brndinim savjetima, pa da vidimo.

Pozdrav, svako dobro!
Mislio sam na sedmoramne DB nukleuze, da ih treba ograničiti rešetkom na jedan nastavak a ne na dva.
Sa dva nastavka sigurno odoše u rojenje.

Što se tiče RV nukleuza u jednom RV nastavku oni odlično prezimljavaju.
Jedne godine zazimio sam 67 nukleuza a preživelo je 66. Jedan je stradao mojom greškom.
Na svima je leto bilo otvoreno samo dole na podnjači na 4-5 centimetara.

Pozdrav svima..... 

Три века испред света...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #98 poslato: Novembar 11, 2011, 07:27:30 »
Kolega Vojo
Evo odjutros sam u pčelinjaku pogledao čime raspolažem.
PET RV košnica zazimljenih na samo jednom nastavku.
DVANAEST RV u kombinaciji sa EV nastavcima na više od dva nastavka.
PET Rodna voja nukleusa od stirodura u jednom nastavku na pet ramova.
Ostale košnice u pčelinjaku su mi DB 12, IB košnice / par komada /, Brndinih nukleusa nekoliko.
I kada sam već kod ove teme još reč dve o mojim RV nukleusima petoramnim.
Ja sam ih ovog leta koristio kao oplodnjake i u drugoj turi proizvedenih matica ostavio sam
im da one same dograde pet normalnih RV ramova po košnici i da sebi obezbede hranu za
zimske mesece. U njima sam planirao da sačuvam matice za rezervu, ali ću već od sledeće
godine u jednom broju ovih nukleusa ostaviti maticu u prvoj turi proizvedenih matica i
pustiti da to društvo izgradi svoje RV ramove a preko toga ću dodati takodje u EV petoramnom
nastavku EV ramove na izgradnju i odlaganje meda koji će im ostati za zimovanje.
Evo još par slika ovih košnica.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #99 poslato: Novembar 11, 2011, 11:54:45 »
Samo napred kolega Savo. Nukleuzi su pravo bogatstvo. Kad normalno prezime oni tokom leta do suncokretove paše postižu svoj maksimalan razvoj.

Pozdrav svima......

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #100 poslato: Novembar 13, 2011, 02:46:13 »
Vojo,
Ograničene na sedmoramnom DB nukleusu opet odoše u rojenje ako se dobro ne pazi i štošta ne uradi. A, još na dva, slažem se s tobom.
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #101 poslato: Novembar 13, 2011, 02:55:00 »
Vojo,
Ograničene na sedmoramnom DB nukleusu opet odoše u rojenje ako se dobro ne pazi i štošta ne uradi. A, još na dva, slažem se s tobom.
Pozdrav, svako dobro!
Eso, mislim da će se pre izrojiti sa dva takva nastavka nego sa jednim.
Smanjenjem plodišta na neku optimalnu meru smanjuje se rojevi nagon.
Naravno rojevi nagon se smanjuje i na druge načine.

Pozdrav sviam.....

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #102 poslato: Novembar 13, 2011, 03:52:30 »
Vojo,
Pozdrav, svako dobro!
Eso, mislim da će se pre izrojiti sa dva takva nastavka nego sa jednim.
Smanjenjem plodišta na neku optimalnu meru smanjuje se rojevi nagon.
Naravno rojevi nagon se smanjuje i na druge načine.

Pozdrav sviam.....

Vojo,
Sasvim tačno. Slažem se.
No, da ne bi došlo do rojenja, morao bih prevješavati, i opet nisam gdje bih htio da jesam (misli na moje pašne terene).
E, o toj optimalnoj mjeri o kojoj govoriš, ja razmišljam odavno, a posebno otkad sam čuo za tvoje košnice i tehnologiju rada istim. Pošto nisam siguran, neljudski bi bilo da iznosim proizvoljnosti kao tvrdnje, i neću, ali niko nam ne može zabraniti da mislimo i razgovaramo.
Slažeš li se sa mnom da dobra paša 90 % problema rješava, naravno, uz bar iole poznavanje pčelarstva kao zaista misteriozne kategorije (za mene jeste, za druge ne kažem ništa). Sve ostalo je: "Vodu vari, vodu hladi!" Zato jedva čekam da na koliko-toliko normalnim vremenskim prilikama probam "manje" košnice, ti znaš i na koje mislim i koje imam. Nećeš se naljutiti što i tvoje svrstavam u "manje"? Eh, ako bude kako se nadam, i već i vjerujem, onda će u vodu pasti i niz nju otići ona olinjala fraza da je svaka košnica dobra ... itd. Jer, sada treba dvoje: 1. Knjiga o izuzecima u pčelarstvu i 2. Košnica u nestabilnim, da ne kažem potpuno poremećenim, vremenskim prilikama. Mislim da smo se razumjeli, a ti i dalje zabušavaj.

I, zašto ti ne spavaš, čovječe?! Nema zdravlja na otpadu ni u prodavnici kupiti, a ti kako hoćeš. Ja sam danas bio na pčelinjaku, opio me hladan vazduh pa sam u toploj sobi fino otkunjao.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vasil Boldoranov

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skoplje
« Odgovor #103 poslato: Novembar 13, 2011, 16:33:24 »
Esade, dobra paša (dobra hrana kod svih živih bića ljudi, životinja, biljaka) 100% problema reševa.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #104 poslato: Novembar 13, 2011, 19:05:42 »
Esade, dobra paša (dobra hrana kod svih živih bića ljudi, životinja, biljaka) 100% problema reševa.

Kolega Vasil,
Slažem se u potpunosti, ali baš toga nema.
Pozdrav, svako dobro!