Autor Tema: Oksalna kiselina  (Pročitano 197336 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže dejan kostadinovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • ZAKLEO SE BUMBAR U CVET I U MED...
  • Lokacija pčelinjaka: BEOCIN
Odg: Oksalna kiselina
« Odgovor #150 poslato: Januar 01, 2014, 19:46:27 »
Danas pregledao podnjace na par kosnica,prisustvo likvidiranih varoa u proseku 5-6 po kosnici.Samo u jednoj kosnici bilo oko 15 sto mislim da i nije neki broj  :) Nadam se da ce sve biti u redu..Bog da na prolece cu razrojavati pa tako da planiram tretman protiv varoe u samom startu,naravno nekim prirodnim sredstvom naseg domacina,pa da konacno i ja probam :) SVAKO DOBRO U 2014g!!!
LJUBAV NE ZNA ZA GRANICE...RECE SLON I BACI SE PILETU U NARUCJE;))))

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #151 poslato: Januar 01, 2014, 22:45:45 »
Nije nam se javio kolega Milomir sa izveštajem kakvo je stanje posle tretmana.

Danas pregledao podnjace na par kosnica,prisustvo likvidiranih varoa u proseku 5-6 po kosnici.Samo u jednoj kosnici bilo oko 15 sto mislim da i nije neki broj  :) Nadam se da ce sve biti u redu..Bog da na prolece cu razrojavati pa tako da planiram tretman protiv varoe u samom startu,naravno nekim prirodnim sredstvom naseg domacina,pa da konacno i ja probam :) SVAKO DOBRO U 2014g!!!

Kolega Dejane, čak i kod pčelara koji više puta tokom jeseni koriste amitraz ostane po nešto varoe za oksalnu kiselinu. Posebo u godinama sa toplom jeseni u kojim pčele tokom oktobra pa i novembra nastave sa leglom.
Takođe i posle Brstivara u ovakvim godinama trebalo bi izvršiti tretman oksalnom kiselinom.
Biće mi zadovoljstvo ako počenete koristiti Brstivar.
Na žalost čuo sam kako je neki naš kolega, inače mladi pčelar pisao na sposovom forumu u temi o oksalnoj kiselini da je tokom avgusta tretirao pčele Brstivarom i ničim drugim i da je od oksalne imao baš mnogo varoe.
Ne bi trebao ni jedan pčelar da pčele ostavi bez septembarskih i oktobarskih tretmana i uvek treba da kontroliše i proveri  rezultate tretmana.
Brstivar je neškodljivi biološki preparat koji pčelari treba da koriste tokom proleća i leta i njegova dužnost je da smanji količinu vareo u periodu kada je  preko 80% varoe u leglu a kada je ne smemo tretirati sredstvima koji mogu kontaminirati med..

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #152 poslato: Januar 01, 2014, 23:24:43 »
Dotični kolega je rekao da je na jednoj košnici imao 84, a na jednoj 98 varoa. Na dve ima pune podnjače pa nije mogao prebrojati opale varoe. Oksalnom je tretirao 18. decembra, a brojao je nakon 3 dana. 30. decembra je ponovo brojao i bilo je još 25 i 30 varoa. Prethodni tretman je vršio u avgustu sa brstivarom, sa papirićima u dimilici na baterije. Nije naveo koliko je puta koristio brstivar, ali ako je samo jednom onda su rezultati odlični. Ovaj broj opalih varoa posle oksalne nije uopšte veliki, ako se uzme u obzir da je efikasnost oksalne kiseline preko 90% (ima podataka da je efikasnost i do 98%).
Zato, druže Vojo nemoj se uopšte sekirati za efikasnost brstivara. Pozdrav.

PS  Druga je stvar što su pojedine kolege sa foruma SPOSa delile savete i naravno pljuvale po brstivaru.

CITAT:
18 decembra tretirao oksalnom moje 4 kosnice.Posle 3 dana ujednoj sam izbrojao 84 opale varoe,a u drugoj 98 .Ostale 2 imaju punu podnjacu.Prethodni tretman sam vrsio u avgustu sa brstivarom, sa papiricima u dimilci na baterije.Tada nisam vrsio kontrolu broja opale varoe.Danas sam ponovo izvlacio lesonit, i opet sam izbrojao 25 i30 opalih varoa.Inace pcele imam od jula iovo mi je prvi put da tretiram oksalnom.Pozdrav.
Samo ime " preparata " govori o njegovom kvalitetu, moj je savet svima koji se upustaju u ekspermetisanje sa neproverenim sredstvima, da to rade na manjem broju kosnica, ni slucajno na celom pcelinjaku 

Van mreže Martin Miljkovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Valjevo
« Odgovor #153 poslato: Januar 31, 2014, 23:15:32 »
Pozdrav,
ceprkao sam malo po nekim ranijim komparativnim radovima. Radili su komparaciju OK i nekih organskih materija. Da ne ulazim u siru pricu o tome sad.

Ok je skinula najveci procenat od svih materija. Visei od mravlje kiseline.
Skinula je isti procenat kao i kombinacija mravlje i oksalne kiseline sto cini preparate koji se trenutno prodaju a sadrze obe kiseline beskorisnim i preskupim u odnosu na OK.

Postojalo je uginuce pcele kod svih preparata (nekih cisto organskih)
Najvece uginuce pcele imala je OK od svih. 80 +/- 15 pcela je uginulo posle tretmana. Nisu ulazili u analizu uginulih pcela, samo su dali br.

Ni u jednom drustvu nije doslo do uginuca matica.

Ovo prakticno znaci da postoje gubitci pcela koji su zanemarljivi u odnosu na efekte koje OK ima.

Poredjenja radi postoji uginuce i kod amitraza koje je 40 pcela ali postoji opasnost da se potruju pcele vecom dozom.
« Poslednja izmena: Januar 31, 2014, 23:36:24 od strane Moderator 1 »
Ne znam, ne mogu i ne umem se pišu odvojeno. Numem i nemerem  ne koristim pa nevolem i nećem da ih mecem.

Van mreže Paolo Gigli

• Napredni član foruma
    • Digitalni pčelar
Samogradnja isparivača oksalne kiseline
« Odgovor #154 poslato: Februar 20, 2014, 16:29:21 »
Vodeći se idejom isparivača sa http://kiwimana.co.nz/vaporizing-varroa-mites/ Ken Baning je konstruisao svoju verziju koja je nešto jednostavnija. Ključni element isparivača je grejač cilindra dizel motora snage oko 50W (kod nas, recimo, grejači za Golf su približni po dimenzijama)

http://i636.photobucket.com/albums/uu87/kjbann/Bees/Equipment/Oxalic%20acid%20vaporizer/IMG_1420.jpg
Oksalna kiselina

Na strani http://scientificbeekeeping.com/oxalic-acid-heat-vaporization-and-other-methods-part-2-of-2-parts/ je opširniji pregled upotrebe oksalne kiseline.

"Kako funkcioniše isparavanje oksalne kiseline? U CRC Handbook of Chemistry and Physics našli smo da nakon zagrevanja oksale kiselin prvo isparava voda hidratacije pa na 157,2°C oksalna kiselina počinje da sublimira (direktno iz čvrstog u gasovito stanje) i na kraju na 188,9°C ostatak oksalne kiseline koji nije stigao da sublimira se razgrađuje na mravlju kiselinu i ugljen dioksid. Vrele pare se dižu unutar zatvorenog prostora košnice i kondenzuju u male kristale koji prekrivaju sve u košnici.
Jedan od problema sa nekim isparivačima je što postaju vrući prebrzo i razgrađuju pre nego isparavaju oksalnu kiselinu.

Prednosti isparavanja su:
1. Izgleda da je manja toksičnost i za pčele i za leglo.
2. Nije potrebno otvarati košnicu po hladnom vremenu.
3. Tretiranje se može obaviti u sred zime na niskim temperaturama bez velikog uznemiravanja klubeta.

Nedostaci su:
1. Očito, pčelar je suviše izložen jer dolazi u kontakt sa kristalima jer mora da odmeri svaku dozu (mericom).
2. Pare su veoma štetna za oči, nos, pluća i izlažu pčelara značajno većem riziku ozbiljne povrede nego što je kod metode nakapavanja (dribble)."

Za isparavanje oksalne kiseline potrebno je najviše tri minuta.

Na sledećoj slici je konstrukcija isparivača sa dva grejača koji verovatno ravnomernije zagrevaju kristale sa elektronskim tajmerom za ograničavanje vremena rada isparivača.

http://users.telenet.be/lowland/timer_3.jpg
Oksalna kiselina

Van mreže Paolo Gigli

• Napredni član foruma
    • Digitalni pčelar
Oxamat - Još jedan uređaj za tretiranje oksalnom kiselinom
« Odgovor #155 poslato: Februar 25, 2014, 18:37:20 »
Pčelarima je Varoa problem i podsticaj za razmišljanje i kreativnost u smišljanju načina kako košnicu tretirati oksalnom kiselinom.

Erich Alfranseder je osmislio i realizovao svoj način koji, sudeći prema video snimcima, dobro funkcioniše.

Nedostatak njegovog rešenja bi mogla da bude potreba za skidanjem poklopca kako bi se njegov uređaj postavio na košnicu i završio posao. Manji nedostatak bi bio što je njegov uređaj za košnice jedne vrste. Za neke druge mere košnica morao bi da se izradi odgovarajući poklopac.

Dobre strane njegovog uređaja je što se, zahvaljujući ventilatoru, pare oksalne kiseline brže rasporede po košnici i što je samo rukovanje olakšano jer je kiselina tabletirana i veoma lako se ubacuje u telo isparivača.

Sa jednim punjenjem akumulatora je moguće tretirati do 36 košnica.

Pojedinosti o njegovom uređaju se mogu naći na: http://www.alfranseder.de/Oxamat-Oxalic-acid-evaporation-machine.html
a video snimci na: http://www.youtube.com/watch?v=-HZ6u8Bkoew. Obratite pažnju na duže video klipove istog uređaja.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #156 poslato: Februar 27, 2014, 15:00:21 »
Fina ideja i odlična realizacija...

Ipak smatram da bi strujanje vazduha kroz košnicu bilo još bolje da su usis i izduv zaokrenuti za 90 stepeni, a srednji deo poklopca/usmerivača vazduha oslonjen na satonošu 5-og ili 6-og rama. Tako bi se dobilo zasigurno strujanje vazduha preko ramova, dok se ovako može desiti da deo para oksalne kiseline stalno cirkuliše kroz aparat a da ne prolazi kroz košnicu...

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
« Odgovor #157 poslato: Februar 27, 2014, 16:51:04 »
POSTO sam tek sada procitao da se spominjem u vezi tretiranja brstivarom mojih kosnica evo da obrazlozim.Brstivarom sam tretirao u avgustu cetiri puta svakih cetiri-pet dana.Tada sam imao nekih drugih problema i obaveza pa nisam kontrolisao opadanje.Udecembru sam ujednoj kosnici (uhvaceni roj)primetio dosta uginulih pcela,pa sam se uplasio da to nije zbog varoe.Zato sam tada resio da probam tretiranje oksalnom.Nisam rekao da Brstivar ne valja,ja cu idalje tretirati sa njim,ali cu to raditi cesce  i mozda na drugi nacin.Ne znam koliko je efikasna elektro dimilica.Kod rojeva koje sam dobio od Voje imam pune podnjace pa nisam kontrolisao broj opalih varoa.Inace ta drustva imaju puno vise pcela od onih uhvacenih.Toliko o mom pocetnickom nemaru za moje pcele.Ove zime sam dosta citao pa se nadam da ce ove godine biti bolje.Pozdrav.

Van mreže Paolo Gigli

• Napredni član foruma
    • Digitalni pčelar
« Odgovor #158 poslato: Februar 27, 2014, 19:32:58 »
Fina ideja i odlična realizacija...

Ipak smatram da bi strujanje vazduha kroz košnicu bilo još bolje da su usis i izduv zaokrenuti za 90 stepeni, a srednji deo poklopca/usmerivača vazduha oslonjen na satonošu 5-og ili 6-og rama. Tako bi se dobilo zasigurno strujanje vazduha preko ramova, dok se ovako može desiti da deo para oksalne kiseline stalno cirkuliše kroz aparat a da ne prolazi kroz košnicu...

To sam i ja odmah pomislio. Večeras ću da kontaktiram autora i da ga pitam zašto se opredelio za rešenje sa slike. Moguće da je u pitanju širina košnice. Ako se okrene, moguće da krajevi ramova neće biti pokriveni oksalnom kiselinom. Čim odgovori eto prevedenog i ovde :)

Digitalni pčelar

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #159 poslato: Februar 28, 2014, 00:23:33 »
U slučaju da prihvati izmene zasigurno se mora praviti novi poklopac košnice/usmerivač vazduha, a tada ne bi bilo loše još i da se usis i izduv postave po dijagonali...

Van mreže Paolo Gigli

• Napredni član foruma
    • Digitalni pčelar
Oxaamat - prepiska sa autorom
« Odgovor #160 poslato: Februar 28, 2014, 10:59:46 »
Dear Mr Alfranseder,

Could you explain me, why is your Oxamat positioned as in a photo, along frames. I think that Oxamat could be more effective if it is turned for 90degrees when down stream and upstream of gas must flow through whole beehive. Your solution allow gas stream to take shorter path directly below transparent barrier. Probably reasons I could not thinking of.

Best regards,

...

Dear Mr. ...:
Thank you for your email. 
Your thought is logical that it could go better, but through the circulation with the fan it does not matter. You can see this very well through the hood construction.

Vaše razmišljanje je logično da bi išlo bolje, ali kroz cirkulaciju sa ventilatorom nije bitno. To možete dobro videti kroz poklopac

Many greetings
Erich Alfranseder
Special devices for beekeepers
Hauptstr. 15
D-84533 Stammham
Tel. 00 49 8678/749 644

Dear Mr. Alfranseder,

Thank you for fast response :)

...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #161 poslato: Februar 28, 2014, 15:45:43 »
Mrzi ga da prepravlja...

Van mreže Paolo Gigli

• Napredni član foruma
    • Digitalni pčelar
« Odgovor #162 poslato: Mart 09, 2014, 18:23:07 »
Na temi o upotrebi Brstivara pojavilo se pitanje validnosti upotrebe oksalne kiseline u EU (navodno je zabranjena od 1.1.2014.). Više o tome tamo...

Tražeći dokumente po gornjem pitanju, naišao sam na pregled istraživačkih rezultata u upotrebi oksalne kiseline iz 2005., koja na stranici obeleženoj brojem 116 u stupcu desno daje i pregled zakonske regulative o njenoj upotrebi u EU. Pregled daje rezultate sve tri metodologije upotrebe (prskanje, nakapavanje i isparavanje).

Oksalna kiselina nije dozvoljena u SAD kao sredstvo za suzbijanje Varoe (barem nije bila) tako da doktorska teza iz 2008. o tehnici njene upotrebe je možda podsticaj zakonodavcu u smeru dozvole za široku upotrebu u pčelarstvu. Iako je ova studija na 155 strana okrenuta uslovima u SAD (posebno drava Nebraska) ima vrlo korisnih podataka upotrebljivih i ovde.

Digitalni pčelar

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #163 poslato: Mart 09, 2014, 18:31:30 »
Kada Bayer i njemu slične firme budu jedine proizvodile oksalnu i mravlju kiselinu onda će sigurno biti dozvoljena upotreba istih u suzbijanju varoe. Biće to najbolje sredstvo ikada izmišljeno, a ispašće da su ga oni izmislili. Sve se manje radujem približavanju EU. Smatram da treba biti van nje. Pozdrav.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #164 poslato: Novembar 16, 2014, 16:45:37 »

Danas odrađen tretman rastvorom oksalne , temperatura 5stepeni niska oblačnost, umerena košava i kiša posle tretmana. Tretiran i pčelinjak kod kolege na većoj nadmorskoj visini.
    Legla nema, jesenji tretman rađen alkoholnim rastvorom timola 4 puta.