Autor Tema: Oksalna kiselina  (Pročitano 197294 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Oksalna kiselina
« Odgovor #210 poslato: Novembar 10, 2016, 10:42:56 »
A. Gregorc i I. Planinc u Veterinarskom žurnalu zaključuju:

SUMMARY
Twenty-four honeybee (Apis mellifera) colonies were used to monitor the efficacy of a solution of 2.9% oxalic
acid (OA) and 31.9% sugar against the mite Varroa destructor. Mite mortality was established prior to and after
OA treatments, which were conducted in August and September. The treatments resulted in 37% mite mortality
as opposed to 1.11% in the controls. OA treatment conducted in September on previously untreated
colonies resulted in 25% mite mortality. OA treatments in October and November resulted in approximately
97% mite mortality. These results suggest that OA is effective during the broodless period and less effective
when applied to colonies with capped broods. The possible use of OA against the Varroa mite in honeybee
colonies as an alternative to routine chemical treatments is discussed.

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #211 poslato: Novembar 10, 2016, 14:20:54 »
, to je moje misljenje a ne mora da znaci da je dobro, ali ako je 3.5 posto OK radila dobro posao sto povecas proizvoljno koncentraciju, ako je przila antenice sa 3.5 ne vidim razlog da popovecas. Ti ces da odradis sa 4, komsija sa 3,5 a neko treci ce da poslusa pa ce da stavi 4,6, sta mislis sta ce biti kroz par godina

• Stari član foruma
« Odgovor #212 poslato: Novembar 10, 2016, 14:29:55 »
i jos nesto bih dodao da kontaktni lek znaci da se preko povrsine tela parazita resorbuje u telo parazita i unistava nervni sistem parazita, trazim da vidim kako deluje OK ali nisam uspeo da nadjem da unistava antenice i sisaljku, ako ima neki link neka ga postavi neko

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #213 poslato: Novembar 10, 2016, 15:06:47 »
A eto, kažu naučnici da radi i sa konc. 2,9%.

Inače, obzirom da je u rastvoru i trećina šećera, pčelice verovatno ližu taj rastvor. Organske kiseline, u koje spada i oksalna,
izuzetno razarajuće utiču na digestivni trakt pčele, značajno joj skraćujući život. To nas navodi da težimo što manjoj koncentraciji,
koja funkcioniše, a nikako povećavanju koncentracije kiseline.

Baj d vej, oksalna kiselina nije baš ni sreća za ljudski organizam, u kojem se taloži i čini štetu.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #214 poslato: Novembar 10, 2016, 17:16:26 »
Ja sam  napisao sta je covek rekao i ako je neko procitao da predlaze bez secera,samo voda i 4,5 % kiseline,i napisao kako cu ja tretirati a to kako ce komsija ili neko treci,kakve to ima veze sa mnom,nikoga ja ne ubedjujem ili namecem moj stav....Taj postotak secera cu ostaviti ne da bi pcele konzumirale sirup,i nece zato sto je prekiseo,nego da ostane lepjiv i bolje se zadrzava..A to sta ce biti za par god. pa svakako moramo da menjamo sredstvo,nece ici oksalna nego bevital ili nesto trece ?!

U principu bi najbolje bilo da se postave standardi i svi isto tretiramo...Ali je to nemoguce..

• Stari član foruma
« Odgovor #215 poslato: Novembar 10, 2016, 17:23:33 »
ma prijatelju radi i sa 5 posto nikobti ne brani samo bi trebalo da se razmislja na duze rokove, da li je predlozio i sta posle 5 godina. koji lek

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #216 poslato: Novembar 10, 2016, 17:29:41 »
Nije predlozio koji lek posle tog vremena ali ima i vec sada dosta na trzistu da mozemo da biramo nacin tretmana...Ima ljudi koji jos uvek tretiraju samo amitraz i to po 6-7 tretmana i nemaju gubitaka...Ja licno sam za sto prirodnija sredstva i da moze samo bi koprivom,sbog sadrzaja mravlje i oksalne,ali ne moze...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #217 poslato: Novembar 10, 2016, 17:45:14 »
Danas upotrebio spric dozator mog imenjaka Sinise iz Laola  i mogu reci sve pohvale za taj izum.Ima razne nastavke tako da se kasetne kosnice tretiraju bez problema ,a pretpostavljam i AZ.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #218 poslato: Novembar 10, 2016, 18:22:28 »
Kopriva ne deluje... Samo je izgrickaju i izbace iako ima pisanija da deluje.

Ja tretiram oksalnom najklasicnije nakapavanjem tri godine i to mi je jedini tretman godisnhe. Videcu naprolece kakva je siruacija. Nikakvih smetnji u razvoju ne primecujem a kad budem imao svog pelina probacu i KAS-81.

Mislio sam ove godine da odradim oksalnu sublimacijom ali uslovi ne dozvoljavaju... Bice ko obicno nakapavanje...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #219 poslato: Novembar 10, 2016, 18:42:32 »
ma prijatelju radi i sa 5 posto nikobti ne brani samo bi trebalo da se razmislja na duze rokove, da li je predlozio i sta posle 5 godina. koji lek
Nije pitanje koji lek, već koja varoa za 5 godina. Već su se pojavila dva nova soja, za koje se pretpostavlja da mogu izazvati probleme kod melifike.

• Stari član foruma
« Odgovor #220 poslato: Novembar 10, 2016, 19:28:42 »
veliki je problem sto moze da se radi proizvoljno sa lekovima pa ko kako hoce, nemamo dobre institucije da kazu sta i kako a problemi se gomilaju sve vise, ja sam ove godine poceo sa pcelama i vidim da je haos na trzistu svega sto je vezano za pcele od voska preko meda do lekova, svima je stalo do zdravlja svojih pcela ali se radi sve bez kontrole.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #221 poslato: Novembar 10, 2016, 22:34:35 »
"svima je stalo do zdravlja svojih pcela ali se radi sve bez kontrole"

Kome je stvarno stalo do zdravlja svojih pčela taj se potrudi pa pročita literaturu, pita priznate stručnjake i prati nauku...Ako tako radiš kakva ti kontrola treba? Kad bi se sve detaljno kontrolisalo koliko bi to koštalo?  Jako puno se govori o tome da se ne kupuju neregistrovani preparati ( jer su registrovani kontrolisani). Osim toga, nauka priznaje da se protiv varoe može boriti samo organskim kiselinama...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #222 poslato: Novembar 10, 2016, 22:59:55 »
IZVORNI ZNANSTVENI RAD
Značaj i utjecaj organskih kiselina na ishranu i probavni trakt pčela
Goran Mirjanić1, Ivana Tlak Gajger2, Milan Babić1*, Mića Mladenović3, Nebojša Nedić3

Dužina života pčela hranjenih medom iznosila je od 25,15 do 29,46 dana, za razliku od pčela hranjenih sa
kiselinski invert sirupima, od 9,59 do 15,17 dana. Dobiveni rezultati ukazuju na štetni učinak
vinske i mliječne kiseline na probavni trakt pčela, što dovodi do probavnih smetnji i kraćeg
života pčela hranjenih ovom vrstom hrane.

Ako organska kiselina kojom tretiramo protiv varoe ne dospeva u digestivni trakt pčela ( što je prosto neverovatno ), onda ovo
istraživanje nema veze sa ovom temom...

Dozvoljen je i timol, a istraživanja pokazuju da ostavlja teške rezidue u medu i vosku.

Vidim da i Miljko, Sević i mnogi drugi veliki pčelari koriste preparate, koje smo skloni da anatemišemo. Naravno, zato su i veliki pčelari, što ih koriste u plodištima i ne dozvoljavaju njihove rezidue u proizvodima za ljudsku upotrebu...
Bojim se da ćemo uskoro morati da koristimo tešku, najtežu artiljeriju protiv prirodnih i nakloniranih štetočina i nametnika.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #223 poslato: Novembar 10, 2016, 23:33:10 »
još malo o oksalnoj:

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #224 poslato: Novembar 11, 2016, 21:53:13 »
Nenade, rezultati koje si dao su krajnje diskutabilni jer su eksperimenti izvođeni na krajnje drugačije načine tretiranja pčela ( potapanje pčela u rastvor i prskanje pčela na saću, tj ramovima) od onih koji se primenjuju kod nas (nakapavanje i sublimacija)..

inače ceo rad se može pročitati na

https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00892065/document