Autor Tema: Proljetni razvoj RV pčelinje zajednice uzimljene na tri nastavka  (Pročitano 42620 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
Odg: Proljetni razvoj RV pčelinje zajednice uzimljene na tri nastavka
« Odgovor #90 poslato: April 13, 2015, 20:44:16 »
Ja mislim da je vazno da u gornjem nastavku imamo dva ili tri rama sa mladim leglom jer ce matica brze preci u taj nastavak .Ja tako radim. Pozdrav

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #91 poslato: April 13, 2015, 20:45:29 »
Bas tako @Miroslave...Cekamo savet,verujem da jos neko ima slicnu dilemu.Da se ne mesam sad u temu jer koliko kapiram priča se o trećem nastavku a ja sam jos na prvom i drugom... :) :D

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #92 poslato: April 13, 2015, 21:18:21 »
Ne Darko,prica se o proletnjem razvoju zajednice uzimljene na tri nastavka stim sto onaj najdoljniji nije jos u igri.Raspravlja se o drugom i trecem.A cini mi se da si i ti u toj prici......princip je isti sve su ostalo nijanse.....sto bi reko Djoka.. ;)

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #93 poslato: April 13, 2015, 21:23:40 »
E dobro je @Miroslave dakle nisam promasio temu... :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #94 poslato: April 13, 2015, 23:16:24 »
Posto je u trecem nastavku toplije matica ce iz drugog preci gore a ova dva dignuta rama ce samo ubrzati njen prelazak gore...

Ovo je Miroslave upravo suština postupka. Bravo!

Darko,ako imas sve ramove zaposednute pcelama ja mislim da treba da dodas treci nastavak.Ali opet sacekaj Vojin odgovor.

Nema zaposednute sve ramove. To ne može biti.

Ono sto sam ja danas primetio kod sebe pri pregledu jeste to da je matica u nekim od kosnica sama presla u donji(1) nastavak i zalegla svuda gde je mogla tj gde su joj to ogranicenost medom i polenom  dozvoljavali.Pisem vam jer ja jos nemam na svojim drustvima treći nastavak.Ima trutovskog legla negde manje negde vise...Da li je to dobro sad ili lose ne znam.Ono sto znam jeste da zaperaka ima zrelog legla ima kao i jednodnevnog i legla razlicite starosti, nema rama koji nije zaposednut pcelama i td i td.Ja sam zamenio mesta nastavcima pa sad kako mu Bog da..Od polena i hrane vise nema gde iglu zabosti ali kako se broj pcela bude povecavao valjda će i to vremenom se trositi.Ovo sto je Voja napomenuo ja sam taj propust osetio na sopstvenom primeru.Jedan krajnji ram(sace) mi je bilo ubuđalo prilikom poslednjeg pregleda krajem Marta odstranio sam ga dole iz prvog nastavka anisam dodao.I sta sam danas zatekao?Izgrađen "zaperak"u velicini i na mestu rama jos i zalezen i to kad vidis dođe ti da kukas  >:( .Ja sam danas tu dodao ram osnovu ali kasno zaperak je bio rad pčela u "vetar"Dakle slusajte Vojine savete zlata vrede verujte kao i svih ostalih kolega koji sa Rodnom imaju iskustva.Ne znam ni kad da dodam treći nastavak i tu sam u dilemi sobzirom da nemam izgrađene ramove za isti...

Dobro je Darko što si zamenio nastavke. Još samo im podigni svo leglo preko 5 ramova sa leglom u taj drugi nastavak. Te ramove stavi u sredinu tog gornjeg nastavka i oko njih dodaj tamne ramove ako ih imaš.  Tek kasnije kada se zajednice razviju na 6+6 ili 6+7 ili 7+7 ramova sa leglom tada ćemo dodati treći nastavak i u istom periodu to jest istom prilikom dodaćemo i matičnu rešetku.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #95 poslato: April 14, 2015, 08:05:01 »
Vojo ja sam od onih "dosadnih đaka"koji uvek imaju nesto da pitaju shvatio sam mada ja tamnijih osnovo slobodnih nemam ali da ne zamaram.Evo ja ima konkretno nekoliko kosnica gde dok nisam zamenio raspored nastavcima matica je recimo zalegla u drugom cak 9 ramova pa je sisla u donji prvi i zalegla 3-4 rama istina ovih 9 je zrelog legla dok je ovaj ostatak mesovito.Prakticno to je matica sama obavila.Sta sam ja dobijo zamenom nastavaka,to da je sada 9 ramova zrelog sad zarotirano u prvom a gore je u drugi podignuto  ovih 3-4 ...Sta ce se tu dalje događati videćemo