Autor Tema: Полошка  (Pročitano 128552 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ivan ljujic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: zlatibor
Odg: Полошка
« Odgovor #75 poslato: Januar 29, 2016, 12:43:09 »
pozz kolege, sta mislite o ideji, da u poloski od 24 db rama, naselim dva drustva, na po osam ramova, a osam koji su u sreedini koristim kao mediste.. a kada napune tih osam, da stavim nastavak od 24 db polu rama... a maticu da ogranicim maticnom resetkom sa svih strana...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #76 poslato: Januar 29, 2016, 16:16:13 »
Poz i za tebe kolega Ivane. Kako sam fan pološke izneću ti neka svoja zapažanja. Svako nastavljanje gubi smisao pološke. 24 rama je svakako za dva društva ali u jakoj paši mora se jedna matica skloniti a druga ograničiti na 5 ramova. Tako bi recimo u bagremu imao medište od 19 ramova što je više neo dovoljno i nema potrebe dodavati polumedište. Ako tek planiraš da radiš pološke radi ih sa 28 ramova jer možeš preko cele godine imati dvomatično društvo. Možeš i u ovoj od 24 imati dve matice cele godine te ih ograničavati na po 5 ramova. U tom slučau bi medište bilo 14 ramova što je kapacitet  oko 45 kg meda. Nek napune ovih 14 pa da te Bog vidi! Kako su godine sve lošije a evidentne su i klimatske promene biće dobra i pološka od 24 rama.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže ivan ljujic

• Član foruma
« Odgovor #77 poslato: Januar 29, 2016, 17:54:35 »
Kolega Miroslave, ne razumem jedan deo, kada se ukloni jedna matica, iza nje ostaju ramovi sa leglom koje ce izaci, a te ramove ce pcele puniti medom.
E sad, to vise nije devicansko sace ako sam upravu? Da li ce faliti medu nesto sto je u celijama bilo leglo?
 Ja sam mislio, da drzanjem obe matice razvijem drustva do nekog maximuma, i mislim da cu lakse spreciti rojev nagon ako drzim obe matice na deset ramova, mada ako ih ogranicim na pet, ne bi trebalo da dodje do rojenja...
 Ovo je neko moje razmisljanje, svaki savet je dobro dosao

Van mreže ivan ljujic

• Član foruma
« Odgovor #78 poslato: Januar 29, 2016, 18:00:54 »
Malopre mi je jedan stariji pcelar rekao ovako: da naselim dva drustva, pred bagrem , kao sto je rekao i kolega Miroslav uklonim jednu maticu sa tri rama i formiram roj. A preostalu maticu da ogranicim na osam ramova, a posle bagrema kada se izvrca med i vrate ramovi, da pregradnom daskom odvojim pet ramova, po njegovim recima pcele ce izvuci maticnjake, dobicu kvalitetnu maticu, i jos jedan roj... sta mislite o ovome?

• Prijatelj foruma
« Odgovor #79 poslato: Februar 20, 2016, 21:13:17 »
Kolega Ivane priču o devičanskom saću u pološci zaboravi. Po tom pitanju mišljenja su podeljena ili bolje reći suprotstavljena između Db-jaca i Lr-aša.  Ovi prvi se kunu da je samo med iz devičanskog saća pravi med dok ovi drugi smatraju i dokazuju da je po prazna priča. Na tebi je da se opredeliš. Kolega pčelar koji te je savetovao šta posle bagrema dobro ti je rekao.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #80 poslato: Oktobar 05, 2016, 14:33:22 »
Da osvezimo temu. Pored cetiri standardne poloske,napravili smo i ovu jednu za dvomaticno...

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #81 poslato: Oktobar 05, 2016, 14:53:30 »

Браво Зоране најпре што си поново покренуо ову тему. Онда још једно браво за полошку коју си урадио. Изгледа одлично и не сумњам да ћеш са њом лепо пчеларити. Белчићев метод за овакву полошку је права ствар. Срећно и медно.

« Odgovor #82 poslato: Oktobar 05, 2016, 15:05:00 »
Nema nam Miroslava,ipak je on najkompetentniji za polosku.Kako bude isao moj rad sa njima ja cu izvestavati pa neka kolege koriguju..

• Prijatelj foruma
« Odgovor #83 poslato: Oktobar 05, 2016, 16:11:22 »
Drage kolege tu sam i uredno pratim forum. Imam mali problem sa postavljanjem slika pa ne pišem. Što se pološke tiče za stacionar dvomatičns je bez konkurencije. U ovoj godini koju sa pravom zovemo katastrogalna ja sam bez selidbe dobio 27 kg meda i 4 roja. Jedans stvar koja se može nazvati msnom je nemogućnost selidbe tj taško je.

« Odgovor #84 poslato: Oktobar 18, 2016, 11:38:18 »
Miroslave. Zazimio sam dva roja u jednoj 20-o ramnoj polosci, mislio sam da pre bagrema obe matice sa recimo 3-4 rama legla i par ramova meda,prebacim u ovu novu dvomaticnu a u starki da pustim ili da same izvedu maticu ili dodam sparenu. Da bi se u bagremu lepo razvijale sva tri novoformirana roja.... Imas li neku sugestiju..

• Prijatelj foruma
« Odgovor #85 poslato: Oktobar 22, 2016, 15:31:53 »
Ja ipak nebih propustio bagrem. Ppsle bagrema dodsj sparene matice i sve će biti u redu.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #86 poslato: Jun 29, 2017, 10:24:55 »
Kolege ova tema je nešto zastala pa da je živnemo malo.

Gorane kako tvoja RV pološka? Jesi li imao vremena sa njom da se pozabaviš ove godine i kakva su zapažanja?

« Odgovor #87 poslato: Jun 29, 2017, 10:45:50 »
Ja pcelarim sa Poloskama i to na sva tri nacina, jednomaticno, dvomaticno privremeno i dvomaticno stalno... Ramovi su 30x40, sto je standard ovde u Vojvodini. Uz pravilnu upotrebu pregrada, punih i sa MR su neprikosnovene za stacionar, sa svim svojim manama. Dvomaticne su cudo, sto je i normalno, izletnice oba drustva koriste isto mediste... Kada je u pitanju formiranje rojeva po meni su odlicne, u ovim velikim dvomaticnim, posle bagrema mozemo, prostim deljenjem drustava dobiti kvalitetne rojeve i to 4 kom. u istoj kosnici.... U svakom slucaju odlicna iskustva..... E sad to sto nije cist sortni med i malo sporije ga zatvaraju, pa boze moj. I to moze da se resi, vrcanjem pre bagrema..Posle toga kod mene ide lipa, malina pa suncokret i taj med ostavljam tako mesan,ne opterecujem se...

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #88 poslato: Jul 16, 2017, 19:09:01 »
poštovanje,
Zorane, koliko dugo pčelarite pološkom i sa koliko ramova ? može li koja slika pčelinjaka sa pološkama ? imam hobi LR pčelinjak ali me sve više zanima i pološka a kako kod nas nema pološki u trgovinama za kupiti,napravio sam si jednu probnu pološku sa 24 rama mojih dimenzija: širina 380, visina 450 mm;   
zanima me sve što je bitno za rad sa pološkama, prvenstveno kako prezimiti društvo na - 25*C, kakva je centrifuga potrebna i slično pa ako nije problem pisati ... 
lp
nema frke kod prke

Van mreže Predrag Prole

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #89 poslato: Jul 16, 2017, 19:57:49 »
evo malo slika..
nema frke kod prke