За Зорана Дрпљанина и Јосипа Колерта ,
Зоране ако већ имаш недоумице можда је најбоље да купиш једну нову полошку а онда према њој сам направиш још пар истих таквих. На сајту " купујем продајем " више произвођача се рекламира те ту можеш да нађеш одговарајућу. При том се не залећи са куповином одмах. Полошке се могу користити за једноматично и двоматично пчеларење. По мени са њима има смисла пчеларити само у двоматичном пчеларењу.У зависности од тога је и величина полошке ,односно број рамова у њима. То је моје мишљење које није меродавно , односно које не мораш да прихватиш.
Што се округлих лета тиче она се нејчешће ( кажу да је тако и најбоље ) постављају на отприлике 2/3 висине наставка на коме се стављају. Примера ради на РВ наставку који је 20.цм. лето би било на 14 - 15 сантиметара висине. Величина лета је од 2,5 до 3,5 сантиметара. Нема стандарда. Ја сам код моје ставио 2,5. Ако будем још правио са предње стране ћу ставити већа лета рецимо 3. или 3,5 сантиметара а са стране 2,5.
Јосип се интересовао и за материјал од кога сам правио полошку те ево и ту појашњења.
Подњача је пуна израђена од ламината. Под и странице су уковани један за други. Странице су од ОСБ плоча водоотпорних дебљине 1,5 сантиметара. На сликама које сам постављао посебно оним задњим то је сада у жутој боји. За боју сам користио фарбу на воденој бази и има око 5 - 6 премаза.Бојио сам док нисам потошио фарбу коју сам имао. Полошка је ојачана дрвеним чамовим даскама које су остале у зеленој боји. Полошка се што се чврстине тиче до сада показала одлично. Сува је и споља и изнутра као барут тако да сам и са те стране задовољан. Да се не понављам , населио сам је тек ове године те не могу да коментаришем каква је што се приноса меда тиче. То ћемо видети наредне године.
Још једна напомена. Моја полошка је са РВ рамовима. И сами видите да има скептика који мисле да је то промашај и да ће се лоше показати. Ја сам је осмислио и направио по свом личном ћефу рачунајући да ми може послужити за више различитих намена. Дакле, нисам је замислио превасходно и искључиво за мед иако мислим да ће се тек ту добро показати. Као прво морам видети како ће друштво које је сада у њој презимети. За сада је добро у фулу што би млађи рекли али зима је тек почела.
Толико од мене. Пратићу стање и на овој теми свремена на време поставити слике и појаснити предности и мане рада са њом. Уколико се покаже као добра намера ми је да израдим још неколико комада. Мада већ сада са овако мало искуства у раду са њом примећујем да јој се могу извршити још нека побољшања. Но о том потом има времена.
Надам се да сам бар делимично отклонио ваше недоумице. Поздрав Раковац.