Autor Tema: Полошка  (Pročitano 128650 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Полошка
« Odgovor #135 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:28:53 »
Sinisa, idi tamo u onu nasu grupu i pogledaj, mislim da je onaj kontejner sa 12 kosnica oko 1500 evra, sve novo....
Nisam jos resio da krenem sa poloskom kad resim prvo treba kupiti kosnice ,a kontejner cu sam naparaviti samo da nadjem resenje za izvlacenje,a da mi bude sigurno i konforno.
Ovo je prica  za buducnost ne za sutra jer ako udjem u to moram prodati jedan od dva kontejnera pa onda naseljavati novi.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #136 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:29:14 »
Moguce da moze, moje prve napravljene 20- oramne su od daske ili fosne od 5 cm, sto je nepotrebno, ove dvomaticne su od 2 cm.... Napravi jednu i probaj, nije njoj zima problem, zbog dubine ramova i debljine mednih venaca...

« Odgovor #137 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:32:18 »
Sinisa, idi tamo u onu nasu grupu i pogledaj, mislim da je onaj kontejner sa 12 kosnica oko 1500 evra, sve novo....
Nisam jos resio da krenem sa poloskom kad resim prvo treba kupiti kosnice ,a kontejner cu sam naparaviti samo da nadjem resenje za izvlacenje,a da mi bude sigurno i konforno.
Ovo je prica  za buducnost ne za sutra jer ako udjem u to moram prodati jedan od dva kontejnera pa onda naseljavati novi.

Za te na pokrivenom kontejneru mogu i od osb, bar takve su na slici, mada ja nisam pristalica tih materijala ali ni tvrdokorno ne...

Nego ajde vidi onu temu o plodistu i moju najvecu nedoumicu pa daj po neki savet , ako hoces..

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #138 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:36:04 »
Siniša, vidim da je veliki problem na kontejneru izvlačenje pološki.
A čemu izvlačenje? Pološkama i ovako radiš ramom, zar ne? Drugi red dovoljno visoko, da u prvi može da se zabode nos i izvadi ram. Ja ni RV ne izvlačim. Eventualno vadim nastavak, ali bih voleo da ne moram...
S tim da krov ne ide na šarke, nego se pravi poklopac kao i za nastavljače u kontejneru, koji "svlačiš" horizontalno sa košnice.
Da ali onda gubis dragoceni jos jedan red,a kad vec vozis bolje je prevesti za 1/3 vise kosnica u cugu.
Napraviš duži i viši kontejner... ;) ;D :P
Svakako će sve što nije na podu predstavljati problem, jer je glupo da ti po kontejneru stoji konstrukcija (skele) od vinkla, po kojoj će se vući košnice. A i kako bi treći i četvrti red?
Tri reda pološki može ići na neku visinu od 2,2 -2,4m bez problema i to je to. Sve ostalo ide na uštrb komfora.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #139 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:44:50 »
Trebaju ti dve vinkle koje postavis ispod kosnice koju izvlacis i pregledas i tako kad zavrsis jednu vinkle premestis na drugu,kad zavrsis sa pregledom ostavis ih preko treceg reda.Izvlaci se donji i drugi red ,treci se ne izvlaci jer iznad njega ima prazan prostor dovoljan za podizanje ramova i rad.
Dubina nastavka DB ako se uzima njen ram je 30 cm +podnjaca +zbeg+prazan prostor ~50cm x 3 reda 150 cm ostaje 50 cm za podizanje i manipulacijom ramovima u trecem redu.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #140 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:54:28 »
Najveca mana poloske po meni je sortnost meda koju ne mozes dobiti zbog prebacivanja ramova sa leglom iz bocnih odeljaka u centralno mediste i  kad se leglo izvede i pcele dopune ram uvek u vencu imas vocni ili suncokretov med od prosle godine ili sirup ako si "junacki"prehranjivo ujesen.To se ne moze resiti,neko pominje  vrcanje pre bagrema ,kako da ramove sa leglom vrcas polako i prehladjujes leglo ?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #141 poslato: Oktobar 22, 2017, 14:59:34 »
Citat
Najveca mana poloske
A koja je najveća mana košnica, koje želiš da napustiš?

« Odgovor #142 poslato: Oktobar 22, 2017, 15:05:28 »
Nema vrcanja pre bagrema, iznad legla je medni venac, uglavnom od novog meda a prvo pune upravo te ramove..Eto to jeste mali problem, malo obojen bagrem bude ali jeste bagrem. Veci problem je ako se u blizini nadje uljana repica pa pomesaju, taj mi se nesto ne svidja..... e ali zato onaj posle suncokreta je odlican, mesani..
« Poslednja izmena: Oktobar 22, 2017, 15:30:08 od strane zoran drpljanin »

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #143 poslato: Oktobar 22, 2017, 15:08:00 »
Citat
Najveca mana poloske
A koja je najveća mana košnica, koje želiš da napustiš?
Najveca mana su moje godine ,pa onda ide tezina nastavaka LR,uginuce preko zime kod Farar,otezano dvomaticno pcelarenje,dodavanje pogace zbog plitkog rama sredinom januara  itd.Dvomaticno je potrebno zbog spremanja za bagrem jer realno oko 20% drustava se sama spreme za bagrem bez nekih intervencija posto bagrem nije iz Evrope pcele su se spremale milionima godina za tihe pase livade.
Sa dva drustva mozes imati top drustvo za bagrem,koji najvise medi i ima najvecu cenu ,realno.
Kod nastavljaca odraditi dvomaticno je muka teska .

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #144 poslato: Oktobar 22, 2017, 15:18:47 »
Nema vrcanja pre bagrema, iznad legla je medni venac, uglavnom od novog meda a pvo pune upravo te ramove..Eto to jeste mali problem, malo obojen bagrem bude ali jeste bagrem. Veci problem je ako se u blizini nadje uljana repica pa pomesaju, taj mi se nesto ne svidja..... e ali zato onaj posle suncokreta je odlican, mesani..
Bagrem ako je obojen ide u drugu klasu ali ako broj polenovih zrna primesa prelazi kvotu onda se deklarise kaop  cvetni  i to je onda drastican pad otkupne cene .

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #145 poslato: Oktobar 22, 2017, 15:31:30 »
Verujem da uz odredjene tehnike i u polosci se moze dobiti sortni med. Na primer. Kod prvog unosa bagrema povaditi sve tamnije ramove (bar veci deo), odakle se izlegle pcele koje smo prevesali i ubaciti svetle izgradjene ramove koje smo sacuvali samo za tu namenu. Te svetle ramove moljac ne napada tek tako. Ali.... treba imati i skupiti takve ramove.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #146 poslato: Oktobar 22, 2017, 17:18:40 »
Siniša, mislio sam da sam nešto naučio, a od pre neki dan sam baš zbunjen. Gledao sam Tomićevo predavanje i ostao u trilemi...
Sević kaže pojačavajte, Tomić kaže da to nema blage veze.
Većina kaže dvomatično, Tomić kaže da je to netačno.
Šta sad? Da li su samo prepisivali Volohoviča, ili je Tomić u krivu?
Koliko se sećam i Vojo je negde napomenuo da je dvomatično samo zafrkancija, koja ne donosi očekivane rezultate...

Veljo, nije problem mladog, devičanskog i zaleganog saća.
Devičanski med nisam nigde video u prodavnicama. To je izmišljotina DB pčelara, da bi se izdvojili po nečemu. Otkupljivači su rado prihvatili takvu tezu, da bi mogli da obaraju već i ovako nisku otkupnu cenu meda. Možeš misliti - bagremov med, pa malo žućkast, od zaleganog saća. Puni su nam rafovi prodavnica, bagrema druge klase...
Ma sram ih bilo.
Skoro smo na drugom forumu videli bagremov med u Norveškoj, žut ko suncokret.

No, da uzmemo i pretpostavku da, nakon 10 godina pčelarenja, imamo u rezervi i toliki broj devičanskih ramova, to je posao ajd' zdravo. Uzimati ramove sa nešto meda, na njihovo mesto stavljati druge, prazne, pa za vrcanje vaditi te, a na njihovo mesto vraćati one oduzete, u kojima se nektar možda i malo ukiselio...
A šte ćemo sa ramovima na kojima je maslačko-voćkovac i leglo? Mislim, šta ćemo sa leglom? U izolaciju ide samo 5 ramova, a ovakvih bude u razvoju puno više.

I sad, dok ovo pišem, učini mi se da je pološka na bok preturena DB, s tim što smo ramove vratili u vertikalni položaj, a zamenili plodište i medište. :)

• Napredni član foruma
« Odgovor #147 poslato: Oktobar 22, 2017, 17:46:12 »
Slazem se Neso, sto se boje bagremovog meda tice i da je sve to jedna izmisljotina. Nego sam rekao da postoji verujem resenje i za polosku sto se boje i klase tice. E sad da li bi se taj med koji smo izvadili trenutno ukiselio za to vreme..? Ne znam? I naravno da nisam mislio leglo da se vadi, nego samo NEKI tamni ramovi iz koje su se pcele vec izlegle i na kojima ima tog sarenog meda( prolecnog, sirupa...). Nego posten da budem. Kad jos nisam ni znao o pcelama nista, a sad kao znam ::), uvek sam kupovao tamniji med. Jer sam mislio da je svetlija boja meda neka prevara.

• Napredni član foruma
« Odgovor #148 poslato: Oktobar 22, 2017, 18:32:57 »
https://youtu.be/ZD4Fwff0M0I
Sinisa, pogledajte od 13 minuta pa nadalje,a nije lose ni sve pogledati. Interesantno resenje za poloske u kontejneru i izvlacenje iste radi pregleda.

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #149 poslato: Oktobar 22, 2017, 18:48:22 »
Sto se tice Sevica i Tomica zajednicko je to da ne stavljaju osnove do bagrema(ako imaju izgradjene) i jos jedna bitna stvar nema prihrane i nema razbijanje legla do 20 dana pre bagrema.