Polako je počelo da se odmotava...Košnice gotove za farbanje, rojevi naručeni i čeka se početak maja, a trenutno je težište na spisku svega neophodnog za start, da vidimo da nisam nešto zaboravio...također ću vas sve zamoliti da date predloge sugestije jer mi je cilj da pčelinjak stvarno bude ŠKOLSKI PRIMER dobre pčelarske prakse...
pa da krenemo sa spiskom...
ZAŠTITA
1. pčelarske bluze sa šeširom ( obavezno bela ili svetle boje)
2. rukavice znam da mnogi ne vole rad u rukavicama, ali je početniku rad bez zaštitne opreme nezamisliv.
3 krema za posle uboda ( ne smejte se... ipak će mi i deca biti na pčelinjaku...)
POSTOLJA za košnice
pošto košnice treba da budu postavljene na 15 - 30 cm od tla planirano je da se naprave nosači za po dve košnice i to po uzoru na ove na prvoj slici ( ispod podnjače drvene gredice ili štafle na kant proračunaću da ne predimenzionišem) jer mi je bitna mobilnost (kasnije, ne u početku...), e sad dvoumim se jedno postolje, dve ili tri košnice? Preporuke su svaka svoje, bar na stacionarnom pčelinjaku, ali mi se nekako čini da bi se ovako lakše utovarale na auto prikolicu u slučaju potrebe....
POJILICA
na pčelinjaku planiram postaviti pojilicu sa 6 tegli od 5 litara, i to tako što ću na neko postolje (najverovatnije fasadnu ciglu kroz čije je rupe provučena armatura zbog sprečavanja smicanja učvrstiti dasku sa otvorima za tegle, a za svaku teglu poklopac (oblogu) od stiropora tako da sprečim pregrevanje vode i prolaz sunčevih zraka...
ALAT
-nož pčelarski,
-klešta za vađenje ramova (lakše je dezinfikovati klešta po zvršetku rada sa jednom košnicom pre prelaska na rad sa drugom.
Mnogi će misliti da preterujem, da se dezinfekcijom alata ništa ne postiže u sprečavanju bolesti pčela, verovatno ću i ja tako misliti nakon nekog vremena, al cena im i nije neka pa neka ih za sad...
-Žvrk za SO
-Dimilica..... e sad dal važi pravilo veće je bolje ili nema neke veze?
- Top za varou ( za ovo stvarno nisam siguran nekako mi se parafinske pare ne sviđaju, iako ima medicinskog da se nabavi ja bih ovo ipak izbegavao jer vidim da ljudi dobre rezultate postižu i nakapavanjem Brstivara...Dal je stvarno neophodan?)
-Prskalica za cveće (alternativa topu i sl)
i to bi bilo to...