Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143625 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #255 poslato: Mart 27, 2014, 23:33:23 »
Мени се такође десило исто што и Миодрагу, када сам прошлог прољећа одљепљивао траку која је дихтовала хранилицу и наставак, унутрашњи слој траке се покидао и остао чврсто прилијепњен на кошници. То иначе више не радим, нема сврхе. Колега Шошић је негдје писао о томе чини ми се.
Разговарао сам  са човјеком који професионално ради са бојама. Потврдио ми је да су акрилне значајно стабилније од уљаних и на механичка оштећења као и на утицај атмосфералија. Квалитет свакако зависи и од произвођача. То што се евентуално гуле разлог је  каже лоша темељна боја. Објаснио ми је да она никако  не смије смрзнути док се налази у конзерви. Већ на -1 степен губи могућност квалитетног везивања завршног премаза а то нећемо знати док вријеме не покаже. Овдје је одговорност продаваца како и гдје их складиште.  Такође још један од разлога може да буде велико присуство каменца па савјетује да се за разређивање користи дестилована вода. Ако се на бијелој боји покажу жућкасти тонови разлог је опет каменац.

Колега Саша, разлог свакако није уштеда у боји. Када се фарба неразријеђеним премазом у једном слоју, тај слој је дебљи и као такав више крут и склон пуцању. На њему су такође присутне микро поре кроз које влага лакше продире и изазива љуштење.
Када фарбамо у више слојева разријеђеном бојом (и на самом упутству пише 5-10% воде) слој је тањи и еластичнији а сваки наредни слој затвара микропоре претходног слоја. Вишак воде испарава па се то не одражава на квалитет фарбања. Завршни премаз на крају једноставно постаје жилавији.

Van mreže Саша Балаћ

• Član foruma
« Odgovor #256 poslato: Mart 28, 2014, 18:55:25 »
Хвала Радоје,има логике.
Поздрав,

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
« Odgovor #257 poslato: April 22, 2014, 09:06:47 »
Pozdrav svim kolegama.

Nadam se da ću ove godine početi sa EV kosnicama bez satne osnove, staviću samo trakice SO visine 1,5-2 cm.

Nadam se da će uspeti.

Van mreže Petković Vladimir

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Zrenjanin
« Odgovor #258 poslato: April 25, 2014, 07:02:03 »
Pozdrav svima!
Borise, imam molbu za tebe, a mislim da će svim početnicima (meni sigurno) biti jako bitno da imaju informacije o tome kako ti u ovom periodu izgledaju društva i šta si od radova imao sa njima. Bilo bi dobro da ispratiš period do juna ove godine gde bi tada po mom mišljenju bio kompletiran period od nabavke do umnožavanja društva. Sve naj i unapred hvala!   

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #259 poslato: April 25, 2014, 20:06:17 »
Ispratiću sigurno, mada sam u gužvi nekoj trenutno ...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #260 poslato: Maj 04, 2014, 13:32:30 »
Odvoženje košnica na pašu uljane repice je bio pravi potez. Pored očitog napredovanja u količini legla i jačini zajednica i brzoj izgradnji saća (jednoj košnici nisam imao da dodam SO pa sam ubacio ceo nastavak praznih ramova, naravno ne jedan do drugog nego raspoređenih po celoj košnici i koji su sad potpuno izgrađeni) donele su mi i nešto meda za vrcanje. Na repici su bile od 17.04 do 30.04 i bilo je gotovo nemoguće raditi sa njima. Od 9 košnica potpuno različitog stanja koje su išle (jedan bezmatak sam spojio) jedna je imala trutušu koju sam izbacio i na njeno mesto ubacio jednodnevno leglo iz jedne koja mi je izgledala najjača. Oduzeo sam im samo potpuno zatvorene ramove (kojih je bilo 35 ukupno sa repice,  znači 35/8 prosek 4 rama po košnici + napredak u razvoju)...Ja zadovoljan, pošto sam ih u repici samo jednom obišao. Trenutno su na bagremovoj paši u Tavankutu, 8 ih je ograničeno na jednom nastavku, 1 je sa mladom maticom koja je pronela i nije ograničena, a izdvojio sam iz najjače zajednice koja mi je ušla u rojevi nagon jedan ram sa matičnjakom i mladim leglom, dva rama sa zatvorenim leglom, dva rama sa polenom i medom i formirao nukleus pa ću da vidim šta će se dalje dešavati. Sada se u bagremu sasvim drugačije ponašaju i kada sam oduzimao ramove sa medom od repice sasvim normalno se moglo raditi sa njima iako sam imao mnogo posla (traženje matice, preslagivanje i raspoređivanje legla kroz nastavke) i košnice su mi relativno dugo stajale otvorene ...e sad kad bi ova kiša prestala...Inače ili ja do sada nisam pratio baš kako cveta bagrem ali mi se čini na terenima koje obilazim da bagrem nije imao toliko puno cveta odavno....

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #261 poslato: Jun 23, 2014, 11:29:44 »
Duže vreme me nije bilo, pa da napišem koju...  Selidba na bagrem je bila totalni promašaj, mahom jer je bagrem dobrano podbacio, ali više zbog toga što su mi bile predaleko (55 km) i nisam mogao da ih obilazim često...Desilo se da mi se jedna izrojila jer nisam stigao na vreme da je ograničim...Nešto unosa je bilo, ali sam rešio da ne prljam vrcaljku, ko zna kakva nas još iznenađenja očekuju, a med neće pobeći iz košnice...Trenutno smo u suncokretu i radimo punom parom...

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #262 poslato: Jun 23, 2014, 11:35:21 »
Борисе,
Било шта је било, идемо даље. Пчеле јако лепо раде. Желим ти успешан наставак сезоне. Поздрав и медно!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #263 poslato: Jun 25, 2014, 19:14:05 »
Класо, багрем је свуда подбацио и то дебело. Односно време је било идеално за ројење, тако да си супер прошао што ти се само једна изројила (с обзиром да ниси контролисао на време).
Надам се да ћеш имати више среће са сунцокретом.
Срећно и медно.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #264 poslato: Jun 27, 2014, 08:43:19 »
Juče sam malo pregledao, čisto radi boljeg uvida u stanje...Iako su na suncokretu, unos je slab, gotovo nikakav, nešto polena unose, iako izgleda da rade punom parom. Izgleda da još ne medi suncokret zbog niskih temperatura za ovo doba godine (noćna 13 stepeni...), a pojilicu ne posećuju nikako...

Klaso, što se tiče toga da sam super prošao, na vreme sam ograničio maticu na jedan nastavak, izrojila se ona kod koje mi je matica prošla kroz rešetku i otišla gore. Ono što mi je sad strašno je da imam 2 košnice bez matice (jednu sam ubio u pokušaju označavanja flomaster kapnuo matici na oči, a za drugu ne znam kako je nema...) i jednu prošlogodišnju koja slabo radi pa sam preduzeo mere da je zamenim...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #265 poslato: Jul 29, 2014, 11:24:25 »
I dalje maksimalno koristimo suncokret.....Pošto smo pronašli lokaciju sa jednim koji tek otvara i još jednu lokaciju na kojoj još nisu formirane glavice paša suncokreta će kod mene potrajati još bar 20 dana. Unos ne mogu da izmerim jer nemam vagu ali primetno je da ga ima kad to ovo vreme dozvoli...E sad ostaje briga o Varoi...pošto sam još uvek u medobranju šta uraditi....ternutno stanje je po dva nastavka puna zatvorenog meda, treći počelo da poklapa i dopunjava prazna mesta u ostalim nastavcima...Koliko se svi žale na slab prinos ja ne mogu biti nezadovoljan, biće nešto i za mene    ;) ....

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #266 poslato: Jul 30, 2014, 16:09:33 »
Аух, класо, па то су одличне вести. Има пчеле да ти се припреме за зиму као медведи. :)
Видим да си их лепо спаковао у поље. :)
Ајд бар неко да има вајде ове године.
Што се тиче варое, имаш још мало времена. Не знам са чим планираш да третираш, али ако мислиш брстиваром или мрављом киселином, мислим да нећеш имати проблема. Да сам на твом месту скинуо бих све што би ми се чинило да би био вишак, а њима оставио да се попуне за зиму са тим касним сунцокретом. Не бих врцао тај скинути мед ако се деси да тај сунцокрет подбаци и да је потребно вратити наставке или рамове њима.
(ја већ радим мрављом киселином и ово бих ти предложио ако исто то планираш)
Када бих скинуо затворени мед започео бих третман мрављом киселином јер тај мед који прикупе пчеле не бих врцао тако да би било довољно времена да се вишак мравље киселине изветри из прикупљеног меда и да им не прави проблем.
У случају да тај касни сунцокрет подбаци само им вратиш наставке или рамове са медом.
У случају да сад мораш да врцаш (да немаш вишка наставака или рамова или изграђеног саћа), тај мед им можеш вратити (ако буде било потребно) додавањем у кеси за замрзивач преко сатоноша па ти неће бити потребна прихрана сирупом.

Е сад га закомпликовах...
У суштини, извадио бих вишак сад (у рамовима или врцао), третирао, па вратио ако буде било потребно.
Надам се да ћеш имати лепу количину за врцање.
Поздрав класо.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #267 poslato: Jul 30, 2014, 20:52:31 »
Problem je što nemam gde da čuvam neizvrcane ramove. Znači, ako ga sklonim mora da se vrca...zato se i mislim...Izbor je timol, za sada a dobro da si me podsetio na Brstivar...

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
« Odgovor #268 poslato: Avgust 02, 2014, 13:02:44 »
Pozdrav svim kolegama.

Pre mesec dana sam naselio 4 EV kosnice bez žice i satne osnove, samo trakice SO od 2 cm u po jedan nastavak a u ostalim nastavcima bez ičega.

Posto sam rojeve kupovao od komšije i nisam mogao na vreme da preduzmem prave korake prvi uhvaćen roj nakon što je izgradio nastavak sa trakicama SO prešao na donji nastavak koji nije imao trakica SO i izgradio saće iz ćoška u ćošak koja šteta ne mogu da vadim ramove, ostalima sam stigao da izmešam ramove i zadovoljan sam izgrađenim ramovima.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #269 poslato: Avgust 03, 2014, 17:36:55 »
Pozdrav Siniša!

Prema mojim iskustvima sa EV, pčele u njima grade saće bez problema i bez potrebe za starter trakama i žicom za učvršćivanje, kao ni izvlačenjem crte voska na donjoj strani satonoše, što sam praktikovao... Ono što treba izbegavati je dodavanje neizgrađenih ramova u plodište ( izuzev ako ga neko koristi kao metodu borbe sa varoom) i dodavanje neizgrađenih ramova jedan do drugog. Ramvi su gotovo uvek izgrađrađeni tako da zahvataju celokupnu površinu rama...Također je potrebno voditi računa da se u toku prolećnog razvoja zajednica ne forsira gradnja ramova jer se dobija trutovsko leglo.