Autor Tema: EV ram  (Pročitano 67092 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Miskin

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta, 257 mnv
Odg: EV ram
« Odgovor #60 poslato: Februar 12, 2017, 14:47:49 »
Eko Voja ram
Per aspera ad astra.
Trnovit je put do zvezda.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #61 poslato: Januar 23, 2018, 19:27:19 »
https://www.youtube.com/watch?v=bNgv0Se96kU

Jedna ideja kako se lakse utapaju satne osnove u ram bez zice .Inace kad se ramovi popune satnim osnovama na ovaj nacin samo se brenerom predje preko i malo se vosak rastopi ,odnosno ucvrsne o ivice .Nije na odmet razmisliti ili probati.
Jos kad bi se u prorez ubacila plasticna satna osnova ?

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #62 poslato: Januar 23, 2018, 20:31:08 »
Eko Voja ram
Dragane, bočna letvica kod EV rama je celom visinom 35mm i nema suženja kao kod RV rama u donjem delu. Spojeni ramovi čine jednu vrstu nastavka u nastavku.

Van mreže Tomislav Androš

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Hrvatska - Slatina/Sopje
« Odgovor #63 poslato: Januar 24, 2018, 21:58:53 »
Eko Voja ram
Dragane, bočna letvica kod EV rama je celom visinom 35mm i nema suženja kao kod RV rama u donjem delu. Spojeni ramovi čine jednu vrstu nastavka u nastavku.
Jeli pisano negdje zasto je cijelom visinom ista sirina kod ev bocne let. ?
This time next year we will be millionaires!!!!!! 
Delboy Trotter   Moje predstavljanje

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #64 poslato: Mart 11, 2018, 13:34:58 »
Danas sam eksperimentiso sa proslicovanjem satonose radi lakseg stavljanja satne osnove bez zica i busenja ramova .Posle ide brener i malo zalepiti satnu osnovu za drvo.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #65 poslato: Mart 18, 2018, 08:54:26 »
Синиша,да ли сте експериментисали са ЕВ рамовима без сатне основе?

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #66 poslato: Mart 18, 2018, 21:15:46 »
Ne nisam i ne planiram jer  ne vidim svrhu tog.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #67 poslato: Mart 22, 2018, 14:03:44 »
Eko Voja ram
Jeli pisano negdje zasto je cijelom visinom ista sirina kod ev bocne let. ?
Tomo posto vidim da ti niko od iskusnijih odgovorio evo ja cu,pisano je o tome na forume konkretno u temi o eko voja kosnicama ako me sjecanje dobro sluzi,bocne strane ramova iste sirine tj bez hofmana je vojina ideja da napravi "kosnicu" u "kosnici" i ideja je odlicna samo sto je jamo tesko vaditi ramove jer ih u potpunosti ulijepe propolisom.

Lp

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #68 poslato: Mart 22, 2018, 16:00:00 »
Sto se tice EV kosnice, mada ne mislim jos da radim sa njom, mislim da je sustina da ceo nastavak posmatrmo kao ram, Znaci 1 nastavak , 1 ram i tako raditi sa njom, samo nastavcima bez vadjenja ramova , osim kod vrcanja. Cak i dodavanje SO raditi svih deset odjednom kao nastavak. Ali to trazi iskustvo i nije za pocetnike.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #69 poslato: Mart 22, 2018, 21:22:32 »
Tomo posto vidim da ti niko od iskusnijih odgovorio evo ja cu,pisano je o tome na forume konkretno u temi o eko voja kosnicama ako me sjecanje dobro sluzi,bocne strane ramova iste sirine tj bez hofmana je vojina ideja da napravi "kosnicu" u "kosnici" i ideja je odlicna samo sto je jamo tesko vaditi ramove jer ih u potpunosti ulijepe propolisom.

Mogu da potvrdim iz ličnog iskustva da je jedan od problema vađenje ramova jer ih baš spoje propolisom momački. Naročito u hladnijem periodu je poduhvat razdvojiti ramove a da se ne oštete.

mislim da je sustina da ceo nastavak posmatrmo kao ram, Znaci 1 nastavak , 1 ram i tako raditi sa njom, samo nastavcima bez vadjenja ramova , osim kod vrcanja. Cak i dodavanje SO raditi svih deset odjednom kao nastavak. Ali to trazi iskustvo i nije za pocetnike.

Majkane gledajući Tomićevo izlaganje razmišljao sam o tome kako bi bilo njegov način rada približiti EV košnici tako da se manipulacija radi isključivo nastavcima. Veliki je to posao čačkati stalno po nastavcima i prebirati okvire.

Odosmo van teme...

P.S. Šole jel sad dobro citiram?  8)

Pozdrav svima...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #70 poslato: Mart 22, 2018, 21:29:15 »
Definitivno je problem propolisanje ramova i to se mora nekako resiti.Potrebno j e da pocne jedan stolar da radi ram sa hofmanom ili nekim drugim resenjem i eto resenja.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #71 poslato: Mart 25, 2018, 21:08:02 »
Definitivno je problem propolisanje ramova i to se mora nekako resiti.Potrebno j e da pocne jedan stolar da radi ram sa hofmanom ili nekim drugim resenjem i eto resenja.

Siniša ja sam naručio da mi se uradi 200 EV ramova sa Hofmanovim razmakom kako je prikazano na priloženim slikama.

Nadam se da će se vidjeti jer upload slika na forum još ne radi pa postavljam slike iz mog online albuma.

EV nastavke planiram koristiti i kao medišta na RV košnicama

Edit1:
Ne nije prošlo. Hajde da vidimo ako se postavi kao link valjda će tako da prođe.
Inače ne volim ovakav način postavljanja slika ali šta je tu je kada nemože drugačije.

Edit2:
Sad sam tek provalio kako da postavim sliku iz google albuma.  8)
Neznam kako da formatiram slike jer su preglomazne ali bar se vide.

Edit3:
Naizad sam ih malo prilagodio...

« Poslednja izmena: Mart 25, 2018, 21:35:52 od strane Bojan Šušnjar »

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #72 poslato: Januar 23, 2019, 15:43:15 »
Bojane,zao mi te je jer ces imati problema .Hofnmanov razmak donosi neko poboljsanje ali problem ostaje leplenje ramova .Narocito u prolece kad ramovi malo nabubre pa ih je tesko vaditi i klamfa od kleme se izvlaci.Mislim da je idealno resenje ravne bocne satonose i limeni razmak za ramove koji se ukuca na zidovima kosnice .Tako kaze i Bradic iz Roja  koji pravi ramove za neke zapadne klijente da svi oni imaju ravne bocne letvica ,pa nisu svi oni glupi ,a mi pametni.Em se ram lakse izradi em nema cupanja rama.Ja imam standardne ramove od raznih proizvodjaca  i svi su problematicni u tom pogledu,vadjenje rama .Sledece koje budem narucivo bice iskljucivo sa pravim bocnim letvama.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #73 poslato: Januar 23, 2019, 15:46:06 »
Moze se ram EV raditi i sa izmenjenom satonosom tako da ona bude uza,a deblje.Vidjo sam to negde da satonosa bude iz dva dela koja se preklapaju na sredini nekoliko cm.Tako da satna osnova naleze na jednu stranu satonose i na drugu kod drugog dela  satonose,a u sredini je ukucana zajedno sa preklopm.Tu ne treba zicanje osnove ,a prelaz izmedju nastavaka je zagarantovan jer je sace jednog i drugog nastavka na nekoliko mm udaljenosti.
Da kazem jos da se to zove Tosov ram koji je konstruisan za LR kosnicu ali je sustina rama ,a ne njegova dimenzija i velicina .

Van mreže Miran Horjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SLOVENIJA
« Odgovor #74 poslato: Januar 24, 2019, 10:06:01 »
Prednosti ovog rama su:

·        Eliminiše smrtni prostor, tj. svodi ga na 10mm koliko iznosi pčelinji prolaz;
·        Omogućava izgradnju plićih (nižih) nastavaka i ramova (poluramova);
·        Omogućava proizvoljnu visinu plodišta kao umnožak visine polunastaka;
·        Olakšava i smanjuje kretanje pčela i matice, jer ne postoji veliki vertikalni razmak između saća dva rama;
·        Olakšava i smanjuje kretanje matice do nezaležanog rama;
·        Bolja je ventilacija u košnici jer su satonoše i sat lajsne uske i ima manje zaperaka;
·        Veličina plodišta se formira zavisno od potrebe;
·        Pčele bolje zimuju u dva ili više plitkih polunastavaka jer je klube međusobno vezano preko razmaka između vertikalnih poluramova;
·        Klube se bolje veže za saće sa medom;
·        Podela pčelinjeg legla koje se sastoji od više plićih nastavaka,  radi veštačkog rojenja je laka i jednostavna, tako što se oduzme polunastavak;
·        Brza zamena starog saća, jednostavnim i brzim oduzimanjem jednog polunastavka sa starim i dodavanjem drugog polunastavka sa mladim saćem ili satnim osnovama;
·        Jednostavna deblokada legla, slično kao u prethodnoj tački;
·        Lakše odvajanje sortnog meda;
·        Manje fizičko naprezanje jer su nastavci lakši;
·        Postupnije proširivanje košnice;
·        Bolja je preglednost unutrašnjosti košnice;
·        Lakše se ožičava ram.

https://www.pcela.rs/novi_ram_t1.htm
https://www.pcela.rs/novi_ram_t2.htm