Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103648 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #180 poslato: Jun 11, 2014, 10:36:01 »

Pozdrav Nikola,

Dugo se vec ne javljas. Kakvo je stanje sa rojevima? I ja sam razrojavao i useljavao paketne pa bih uporedio stanje. Za vikend cu pregledati starke i mozda ih jos jednom podeliti. Ove godine uvecavam pcelinjak pa kako imam dovoljno ambalaze guracu do dvadesetak komada. Pozdrav Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #181 poslato: Jun 16, 2014, 23:13:25 »

Поздрав колега,

Не јављам се јер сам затрпан послом, или сам на терену.
Иако се нисам јављао, пчелице нисам запустио, само нисам стигао да напишем неки извештај, а сада након неких 5 - 6 дана неке ствари су сигурно и изветриле јер је било доста дешавања у међувремену.

Елем, 12.06. сам извршио преглед свих 6 кошница на пчелињаку. Прво било ми је сумњиво то што су друштва од којих сам одвојио легло и стару матицу слабо (скоро никако - утврђено посматрањем лета) носила полен. Прошло је више од 20-ак дана од када су разројена и по неком прорачуну требале су да пронесу, али... увек ово али... Било је неколико дана лошег времена, па претпостављам да се због тога нису спариле матице. Иначе, бацио сам један брзински поглед и неколико дана пре 12.06 којим сам утврдио да две старе кошнице имају матицу јер сам их чуо да певају, а у једној (оној најјачој) су пчеле доста јаче и дуже брујале него остале. То ми је било сумњиво код ове кошнице али нисам интервенисао јер нисам имао времена. Том приликом сам са све три старе скинуо по један наставак са кошница јер пчеле нису испуњавале половину простора.

Углавном, 12.06 сам утврдио да две старе копшнице имају матице, али немају легла на пар централних рамова које сам погледао. Такође, тад сам на две кошнице са матицама вратио наставке са изграђеним саћем и нешто сатних основа јер је липа почела да цвета у околини,али није још замирисала код нас на пчелињаку (што не значи да негде другде не меди).

Једна стара кошница је остала без матица у то сам 100% сигуран јер су опет дуго и јако брујале. Тој кошници сам из најјачег роја додао рам са леглом и јајашцима. Према препоруци колеге Златка Васића ћу да прегледам за пар дана и да порушим матичњаке које су повукле са старих лаврица и да оставим оне који још нису поклопљени. То друштво сам и прихранио са 0,8 литара сирупа.

Рој који сам убацио у ДБ12 из ове најјаче кошнице ради као луд. Изградио је већ неколико плодишних рамова од којих су два комплет залежена од летвице до летвице. Ту сам приликом прегледа, нашао матицу и обележио је ради лакшег налажења. Из те кошнице сам извадио два РВ рама (један са непоклопљеним нектаром који је био стављен иза преградне даске да га почисте, али нису и један са мало легла и меда) и које сам убацио у најслабији рој који сам формирао (мало слабији од друга два). У ДБ12 су почеле да граде саће и на раму са сатном основом који је био иза преградне даске, па сам направио мало бољи распоред рамова.

Други рој који сам формирао у РВ кошници је добио она два РВ рама из ДБ кошнице. Још није изградио пар сатних основа које сам убацио али матица лепо попуњава рамове са леглом. И њу сам нашао и обележио.

Трећи рој, који сам такође формирао у РВ кошници, напредује свом снагом, као и онај у ДБ. Из њега сам извадио рам са леглом и додао оном безматку и чак сам му додао наставак са изграђеним саћем јер је плодиште попуњено 100% (ако изузмемо сатну основу коју сам убацио да надомести извађени рам). Е ту већ нисам могао наћи матицу иако сам добро прегледао све рамове. Вероватно је прешла негде на зид кошнице или неки дурги рам иако је између прегледаних рамова и оних које треба прегледати био размак од три рама. Ту је већ Сунце упржило добрано и зној ми је стално упадао у очи тако да сам налажење и обележавање матице у њој оставио за други пут.

Слабији рој у РВ и овај у ДБ и даље прихрањујем сваки други - трећи дан са по 0,8 литара сирупа. У ДБ желим да што пре повадим РВ рамове да се пчеле не троше на градњу заперака.
Ројевима сам убацио и картончиће Аргус Раса и код ДБ сам приметио да има опале варое јер код ње имам мрежасту подњачу. Свакако ћу половином јула да урадим третман мрављом киселином на свим кошницама.

Јуче 15.06. сам био и код нашег домаћина форума г. Воје и донео још два РВ роја која сам поручио.
На жалост слика немам јер сам кошнице поставио у поноћ на постоље, док сам дошао назад, а данас нисам имао прилике да одем до пчелица. Свакако ћу сутра да их прихрањујем па ће бити и слика, надам се.
Иначе липа је почела лепо да мирише тако негде око 13.06. или 14.06. али се бојим да ће је ова киша упропастити као што је било и са багремом. сад сам чуо неку од прогноза да ће бити лошије време до викенда.

Заборавих да напишем да је једна од од старих кошница која има матицу је донела нектара од некуд, претпостављам са раније липе негде са обронака Фрушке Горе.

Као што написах код колеге Рељића у његовој теми, док сам вршио преглед прве кошнице (негде око 10 часова) и то док сам био на пола посла, прође нечија ројчина испред мојих кошница на неких 3-4 метра. Када сам чуо звук, само сам у чуду подигао главу и помислио "надам се да није из неке од мојих кошница". Иначе рој је отишао преко потока на једну високу липу која расте на великој стрмини.
Тако да сам га само испратио погледом и пожелео му срећу.
Неких 5 дана пре тога, каже ми мој стари, да је исто нечији рој прошао поред комшијске куће и отишао негде у шуму.

Мислим да сам написао повећи извештај и да ћу га само ја читати да се подсети шта се дешавало код мене у ово доба, али можда неко буде имао времена да прочита ово моје писаније, а можда и да прокоментарише. :)

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #182 poslato: Jun 16, 2014, 23:26:50 »
У недељу сам био до воћњака само да видим да ли пчеле, из оне две старе кошнице у којима има матица, носе полен. Видим да су почеле да доносе али нешто стидљиво. Тад сам и проширио лето на ројевима јер су почеле да грицкају дрво регулатора и крпице којима сам их сузио.
Слану воду и даље више тамане него обичну.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #183 poslato: Jun 16, 2014, 23:52:18 »
Никола то око читања, видиш да си погрешио! ;D
Што се тиче коментара око ситуација које си описао, то ћу оставити неком искуснијем колеги.
А што се тиче дужине извештаја, е ту си у праву, вала си га одужио свака ти част ;D ;D ;D 
Одличан извештај, није проблем што је мааалкице поширок  ;) , битно је да си написао све детаљно, то ће помоћи неком да ти да добар савет, а и неком млађем колеги да препозна сличну ситуацију код себе. Одлично.

Поздрав из Мале Моштанице  :)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #184 poslato: Jun 17, 2014, 08:58:17 »

Sve sto se tice pcelinjaka - vocnjaka porodice Maodus procitam sa uzivanjem,ponekad i po vise puta. Zasto ? Meni ne smetaju posiroka " pisanija " kako rece.Vazno je da su pregledna i da se moze pratiti stanje iz dana u dan, iz meseca u mesec. I sam sam sa pcelarenjem poceo nedavno. Poredjenje sa nekim ko radi na slican nacin kao i ja sa ljubavlju i samopregorom trazeci najoptimalnija resenja i ko je stalno u dilemi da li je dobro uradio ili ne tera i mene na razmisljanje i olaksava mi sopstveni rad. Osim toga pored pcelinjaka i sam polako uredjujem svoj vocnjak pa ne zameri ako budem imao pitanja i u tom pravcu.
                     Drago mi je da je kod tebe sve u redu i da ide na boljitak.Problema vidim ima ali ih prevazilazis u hodu.Problemi i postoje da bi se resavali zar ne.Zivot bi bio i previse monoton bez njih.
                      Kod mene je slicna situacija neophodno bi bilo da detaljno pregledam sva drustva i izvrsim potrebne intervencije jer ovako lose vreme cini svoje i primetno je da mi drustva nisu ujednacena kako bih ja voleo da budu. Nadam se da ce sledeceg vikenda vreme dozvoliti ovakav pregled.
                      Kao sto rece Dragan u svom javljanju citajuci tvoje izvestaje prepoznam slicnu situaciju kod sebe ovde u Beogradu razmislim o tome i posle to primenim i kod sebe.Kao sto kaze ona narodna " Slican se slicnom raduje " . Izmedju ostalog vrednost ovog foruma je da se prepoznaju slicne situacije i slicni ljudi da se obraduju jedan drugom .
                      Srdacan pozdrav,sve najbolje i medno ti bilo.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #185 poslato: Jun 17, 2014, 19:54:47 »
Хвала вам момци за подршку. :)
Свакако планирам да наставим са детаљним извештајима, па ко воли нек' изволи. :)

100% се слажем се с тобом у погледу проблема и њиховог решавања. Шта да се ради, гледам да се прилагодим свакој ситуацији. Искрено да ти кажем, мало сам био нервозан што су матке надрапале у овој кошници, али се сад уопште не бринем. Ако не успе друштво да изведе матку, спојим га са неким другим друштвом преко новина и проблем решен.
Много више сам научио на грепакама него на успесима, а и грешке дуже памтим. :)
Не кажу џаба "Ко се на млеко опече, после и у јогурт дува." :)

За долазећи викенд су најавили лепше време, до 24 степена и већином сунчано, тако да ће бити милина радити (бар у погледу временских услова).

За сва питања око воћњака слободно питај без устручавања. Ако могу ја или мој стари да помогнемо, ту смо. :)

Свако добро људи и нека вам је срећно и медно.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #186 poslato: Jun 19, 2014, 23:06:48 »

Данас обишао пчеле и одрадио доста посла.

Прегледао сам кошницу 3 која је на неки начин остала без матица па сам јој убацио рам са леглом. Прво, чим сам отворио кошницу, више није било оног брујања, тако да сам сад 100% сигуран да нису имале матицу. Порушио сам неких 10-ак затворених матичњака на доњој страни рама (који су иначе били неки ситни и неким чудом начичкани као ројеви матичњаци на дну летвице) и оставио сам два отворена матичњака који су доста већи од осталих и који се налазе на средини рама. Добила је још једну прихрану, а касније ће добити још који рам пчела (мада би било добро да сам то данас урадио).

ДБ12 кошница са прошлогодишњом матицом одлично ради. Данас сам јој извадио 2 РВ рама са мало легла који су били у кошници и поделио по један у кошнице 1 и 2. Нисам имао ужичену сатну основу да јој убацим. Добиће ових дана. У њој је остао још један РВ рам који ћу да извадим и пребацим у кошницу 3, да је појачам мало док њена матица не пронесе. Рој добио прихрану.

Кошница 2 прегледана, матица нађена и обележена. Легла има на једно два рама и лепо залеже, тако да сам сад безбрижан што се тиче рада матице. Ова је добила 1 РВ рам легла који сам извадио из ДБ.

Кошница 1 прегледана и уочено једно 2 рама легла, али нисам видео матицу. Сад сам сигуран да се и у њој матица спарила и да лепо залеже легло. И ова кошница је добила 1 РВ рам легла који сам извадио из ДБ.

Кошница број 6 (један од два нова роја од г. Воје) данас прегледана, матица (лепа, буцмаста и крупна) нађена и обележена. Рој је добио један рам на градњу у центар легла и добио је прихрану.

Кошница број 7 (други од два нова роја од г. Воје) прегледана, матица (исто лепа) нађена и обележена. Такође добио 1 рам на градњу у центар легла. такође прихрањен.

Кошница 8 иначе рој који је недавно добио и други наставак је прегледан, матица нађена и обележена. Почела је да залеже у горњем наставку централне рамове.

И на крају, кошница 5 само добила прихрану. У питању је један од ројева које сам формирао у мају.

Какав би ово извештај био и без слика са пчелињака. :)
На жалост био сам сам па сам прво радио, а после сам сликао. Још сам и апарат заборавио да понесем, па сам сликао телефоном.

Поздрав свима.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #187 poslato: Jul 06, 2014, 22:38:42 »
Поздрав,
Неко време нисам био присутан на форуму, а ни на интернету, па рекох да на брзину напишем пар речи пре спавања...

С обзиром да сам имао превише посла, нисам имао времена да обиђем љубимице. Пре неки дан (03.07.) одем да погледам какво је стање у новим ројевима пошто им више од две недеље нисам пребацио сатне основе са краја плодишта у средину, али сам их прихрањивао сваки други трећи дан. Имао сам шта и да видим, овогодишњи рој који сам донео 15.06. се изројио. Изненадио сам се када сам видео да у кошници имају три неизграђене сатне основе (до ивице), да нема матице и једнодневног легла, а на централним рамовима једно 15-ак ројевих матичњака. Пребацио сатне основе ближе центру и оставио им првобитно 3 матичњака, али сам јуче ишао и порушио још један, да се не деси да оде још који рој.

Други рој који сам донео и који је иначе одмах у старту био бољи од овог претходног и који је имао потпуно исти третман као овај претходни није ушао у ројеви нагон. И код те кошнице је на крају било неизграђених рамова које сам пребацио у средину.

Код ДБ кошнице сам повадио све РВ рамове и убацио 3 ДБ сатне основе тако да сад има само ДБ рамове и то 10 комада.

Стање код кошнице 3 ми делује да је добро. Матица би требало да се излегла 28.06. тако да ћу је прозвати Вида. Код ње сам у други наставак (први изнад матичне решетке) убацио три добра матичњака која ми је било жао да бацим јер сам их успео скинути неоштећене из кошнице 6. Водио сам се логиком да је боље да пчеле одлуче њихову судбину него ја. Јуче сам видео да су порушиле те матичњаке па претпостављам им је нова матица добра.

Код кошница 1 и 2 од којих сам очекивао да донесу нешто липе, у другом и трећем наставку нема све заједно ни 5 кила меда (по кошници). Значи да је и липа подбацила и то тотално. Таман кад је почела да цвета, трећи дан је пала киша и захладило је на пар дана.

Сад прихрањујем и њих пошто нема вајде од природне паше.
Идући викенд ћу да урадим преглед свих кошница, да видим какво је стање.
Поскидаћу матичне решетке и вишак наставака (рамове ћу да порасподелим) и почећу третман против варое са мрављом киселином пошто не очекујем да буде било какве обилније паше.

Иначе приметио сам да сада када има 8 кошница, 4 тегле са по 3 литре веома брзо пресуше, па планирам повећање броја тегли са водом. Од када сам пролетос почео да стављам со у воду па до сад, сво време брже троше слану воду од обичне, понекад и дупло брже. Претпостављам због градње саћа.

За сада без слика. До следећег јављања...
Поздрав свима.

Van mreže zdravko.reljic

• Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #188 poslato: Jul 09, 2014, 22:45:46 »
Kazem ja kolega odmah prosiruj nastresnicu
a ti neces e sad ces morati  8) 8) 8)

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #189 poslato: Jul 09, 2014, 23:18:22 »
Nikola, zašto ne fotografišeš taj roj što se izrojio (mislim na unutrašnjost košnice i ramove, pojedinačno). Bilo bi jasnije zašto je do toga došlo.

Ovo ti kažem zato što se na fotografijama od 19. juna ne vidi da se sprema za rojenje (nema brade). To što nema najmlađeg legla, nije znak da se izrojio.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #190 poslato: Jul 11, 2014, 08:39:39 »
Колега Драгане,
Ово је моја претпоставка да се друштво изројило. И мени је било чудно да се то десило, поготово што је у питању свеж рој и што су имале довољно простора (додуше на ивици кошнице, али су га имале). Друга ствар, нисам приметио неко значајније смањење у броју пчела када сам отворио кошницу.
Трећа ствар која ме је зачудила је да су матичњаци (затворени и отворени) у 90 % случајева били на доњој ивици рама, тек 3 или 4 су била распоређена на бочној ивици (и тако на три рама ближе центру легла).
Четврта ствар, матицу сам обележио при претходном прегледу па је врло видљива, али је нисам нашао ни на једном раму (могуће је да се сакрила негде на ивици кошнице), а једнодневног легла нисам нашао. Све је било попуњено са старим леглом и нектаром/сирупом/пергом. тек по нека ћелија празна али то је на местима где има жица и по нека појединачна ћелија.
Прво сам претпоставио да сам пригњечио матицу неким случајем, али онда не би било оволико матичњака и не би били сви на доњој ивици рама (типични ројеви матичњаци - мислим да сам нашао и један матичњак негде на средини рама, али је тај био једини).
Можда ти овај опис нешто значи, ипак имаш мнооооого више искуства, али мени је ово врло чудно. Жао ми је што нема слика, имам неку гужву око радова на кући, па нисам сликао приликом прегледа.

Колега Здравко,
С обзиром да сам имао неке радове на кући, имам добре старе дрвене грађе коју ћу да искористим за проширење пчелињака. :)
Још да узмем годишњи и чекић у руке па на арбајт. :)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #191 poslato: Jul 11, 2014, 23:03:45 »
To što su matičnjaci po obodu ram, ne treba da te čudi. Sretaćeš takav raspored prisilnih matičnjaka, kako budeš duže pčelario. To nije ništa neobično, da prisilni matičnjaci budu po obodu rama.

Moguće je da je stvarno došlo do nekih problema sa maticom i da je krenula na tihu izmenu. Broj matičnjaka za tihu izmenu može biti takav, da pomalo podseća i na rojevi nagon.

Ne bih nadugo i naširoko da ti obrazlažem zašto je to tako i da ti pretrpavam temu mojim „opservacijama“  :), ali ako te zanima mogu ponešto da napišem.

PS

Nisi napisao još jednu sitnicu, a to je ima li mladog legla (ne mora biti jednodnevno) i gde se nalazi. Pri tome važnu ulogu ima i stanje društva: brojnost pčela, popunjenost nektarom i medom (i leglom) i sl. Zato i kažem da je za rešavanje ove "misterije"  :) fotografija neophodna. Meni i dalje ne liči da se baš taj roj izrojio (što inače nije nemoguće).

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #192 poslato: Jul 17, 2014, 22:48:59 »

Колега Драгане,

Врло је вероватно да сам оштетио или случајно лишио слободе матицу, од тога увек стрепим приликом прегледа, поготово када има рамова чије је саће мало продубљено. Што се мене тиче слободно напиши по које слово ако имаш времена и воље. Драге воље ћу да прочитам, а и не смета ми. Сад се више и не сећам, али ми се чини да је младог легла било по ободним деловима рама јер је централни део било поклопљено легло. Пчела је било доста, рецимо уобичајено за нормално друштво. Нектара/меда је било доста јер сам их добро прихрањивао у претходном периоду. Сад ћу за викенд да извршим детаљне прегледе па ћу да направим пресек стања.

Иначе, данас сам прихрањивао пчеле и направио три кардиналне грешке.
  • Прихрањивао пре саме кише која се спремала, а негде је и добар пљусак пао.
  • Обукао само шорц и мајицу кратких рукава, напрскао се аутаном против комараца. Нисам обукао заштиту.
  • У прихрану сам додао Нозевој. Чим су га нањушиле, узнемириле су се и почеле мало по мало да ме спопадају. Код последње кошнице су ме налазиле из прве и одмах по излетању нападале. Зарадих убод испод ока, у ноздрву и у ногу.
Треће и није грешка, али ето једног запажања да некад знају да се узнемире када се дода Нозевој.

Како сузе иду саме од себе на убоде око ока и у ноздрву.
Сад изгледам као да ме је неко поштено опалио испод ока. :)

Пробао сам да мажем са три различите биљке. На нози и на ноздрви се од тога смирило црвенило и мало смањио оток и то у року од 5 минута након мазања. Испод ока се једно време није повећавало, али када сам држао лед у гази можда сам мало иритирао па је почело да отиче. Не знам које сам тачно три биљке користио, знам да је била боквица а остале две су биле другачије увек.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #193 poslato: Jul 19, 2014, 00:03:58 »
Već sam ti napisao da ponešto moraš i naučiti (odnosno uvežbati). Jedna od takvih stvari je vešto i bezbedno hvatanje matica rukom. U nekim momentima obavezno maticu stavljam u poseban kavez (kavez za matičnjake, jer ima veći otvor i brzo se ubacuje matica).

To su momenti jačih paša, kada su stare pčele uglavnom zauzete radom (ili kada sređujem izolator i tu ne sme biti greške). Tad se na izdvojenom ramu, na kojem je matica nalaze mlade pčele. One se brzo „razbeže“ sa tog rama, pa tako može da se desi da i matica ode sa tog rama i društvo ostane bez matice. Tek kada se svi ramovi postave na svoje mesto, pušta se matica na satonoše. U određenim situacijama se to radi oprezno, da je ne ubiju njene pčele ili da matica ne uzleti.

Uvek postoji mogućnost da maticu pritisneš sa nekom neravninom na saću. Zato ram na njegovo mesto vraćaš tako da ga kratkim pokretima približavaš i odaljavaš od susednog rama, prema kojem ga postavljaš. Ovo radiš uprao zbog toga da se pčele i matica „sklone“ sa kritičnih mesta. Ako ramove ne vraćaš na njihovo mesto (kod preslaganja, npr. za zimu), najbolje je da se matica nađe. Neravnine na ramovima se ne slažu i velika je verovatnoća da pritisneš maticu. Čak i ono pomeranje rama tamo-amo, može biti uzaludno, ako su neravnine na ramovima prevelike. I matica i pčele nisu razumna bića i pri prvom blažem pritisku menjaju pravac i to baš tamo odakle beže. Tako da se dešava da matica strada i pored najveće pažnje.

Što se tiče onih matičnjaka na obodu rama (koji su ti ličili na rojeve matičnjake), pretpostavljam da ti je jasno. Na to sam odmah pomislio. Središnji deo rama je starije leglo, a mlado je na obodu. Zato su i matičnjaci građeni na njima slični rojevim matičnjacima.

PS

Hvatanje matice uvežbavaj na pčelama i trutovima, ali tako da ih uopšte ne povrediš. Koliko se sećam napisao sam ti proletos da „procenu“ unosa ranog nektara možeš vršiti tako što ćeš hvatati pčele (mislim da sam baš tebi to predložio). I pri tome sam rekao da tako najlakše savladaš hvatanje matica (zato što moraš paziti da te pčela ne ubode i da je ne povrediš). To možeš raditi i na ramu. Prati kretanje pčele, lagano približavaj prste i bez nekog jačeg pritiska ka saću uhvati pčelu za krila. Tako se i matica hvata. Čim uhvatiš maticu za krila, položi je na kažiprst druge ruke da se ispravi (kada maticu uhvatiš za krila, sekundu dve je ispravljena, a potom se savija i dolazi do grča, a ponekada izgleda da je matica i mrtva). Elektrostatički elektricitet može uticati na ovu pojavu (da matica istog momenta kada je uhvatiš izgleda mrtva – verovatno se pravi mrtva i čeka da odeš, kao kada je međed :) napadne). Pre namere da hvataš matice rukom treba neko vreme zadržati ruku na česmi (npr.). To je vrsta pražnjenja elektriciteta preko uzemljenja. Ne valja imati neke sintetike od odeće na sebi (neki dan kažeš da si imao na sebi šortc - od kojeg je materijala s obzirom da je i vreme promenljivo?). Osim što pčela bude više ljuta, imaćeš češće pojavu statičkog elektriciteta na sebi. Koristi čisto sintetičke čarape  i videćeš koliko pčele napadaju. Dva su razloga: i elektricitet i mirisi koji vrlo brzo nastaju kao odbrana ljudskog tela od ovakvih materijala. Ponekada napadaju i pertle na obući koje su neka „plastika“, da to izgleda nadrealno: nakupi se veliki broj pčela kao da su zakačene ne muvar koja im ne dozvoljava da se oslobode.

Ovo oko elektriciteta je moj zaključak i ne moraš ga uzimati za ozbiljno, ali ja sam to proveravao.

Kada savladaš hvatanje matice rukom (kojom inače obavljaš većinu poslova), onda vežbaj hvatanje matice drugom rukom. Nije teško.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #194 poslato: Jul 19, 2014, 22:52:44 »
Ух, синтетику не трпим на себи, па је и не носим. Пробао једном и приметио колико више смрдим када се ознојим у таквој мајици па сам баталио.
Овај фазон са приближавањем и удаљавањем рамова при враћању на место примењујем већ неко време (мислим да си ми ти то саветовао Драгане), такође си ми саветовао да се вежбам на трутовима и пчелама, добро се сећаш. На жалост нисам имао времена да се играм са трутовима и пчелама на тај начин. Мало сам хватао трутове, али не за крила, већ за торзо и нисам их повредио (барем се мени тако чини).
Данас сам приликом прегледа обележавао матице, али нисам се усудио да их хватам да их не повредим. Као и до сада сам их пратио маркером док се крећу по саћу и када стану мало, само их овлаш дотакнем, да остане флекица. Није лоше, али захтева мирну и лаку руку, што ми данас баш и није пошло за руком па сам једну матицу закачио преко ока и антенице (јако сам био нервозан и љут на себе због тога). И то је баш матица из тихе смене која јако лепо легло залеже. Ух, још не могу да си опростим... :( Не знам да ли их боли та фарба када дође у контакт са оком.
Колега са форума ми је саветовао да обавезно набавим ону штипаљку за матице и да у њој држим матицу при прегледу да је не повредим случајно. Мислим да је идеја добра и да ћу је почети примењивати како бих слободније радио са пчелама.
Данас сам извршио преглед свих друштава и установио стање у кошницама.
Стање је задовољавајуће, скоро сва друштва с у добром стању, сем тројке која је доста слабија од других, али то је због тога што дуго времена нису имале матицу (разројено друштво, па су страдале обе ројеве матице, па док су извеле нову матицу са рама који сам им додао...) и због тога што ја нисам имао времена да их појачавам са леглом из других кошница.
Данас сам посклањао све наставке који су били вишак на кошницама, поскидао матичне решетке, додао наставке ројевима...
Кошница 8 је у добром стању и код ње сам након прегледа заменио места горњем и доњем наставку јер је у горњем била матица са доста релативно младог легла, а доле је већином затворено легло било.
Код кошнице 6 код које су били спорни матичњаци, има доста пчела (попуњавају све улице) и има их доста на рамовима када се исти изваде. Овде сам нашао матицу и обележио је. Имам осећај да се брзо оплодила јер већ има доста легла, што јајашаца, што младих ларви (чини ми се да полаже јаја већ једно 4-5 дана). Ту кошницу сам проширио наставком. Са нешто сатних основа и изграђеним саћем из других кошница са којих сам скидао вишак наставака.
У кошници 5 сам обележио матицу која је изведена тихом сменом и наравно (када сам кретен) њу сам офарбао преко ока. После сам поново бацио око (након што је матица побегла међу рамове) и видео је на подњачи како се шетка (нису је пчеле напале или слично). Овде ћу да пратим стање у наредним данима.
У ДБ кошници стање је више него одлично. Стара матица залеже као машина. У њој има 4 комплетно залежена плодишна рама + пар рамова са мало мање легла. Плодиште сам свео на 9 рамова (било је 10) али једну сатну основу нису изградиле па сам је пребацио иза преградне даске.
Код кошнице 3 има најмање легла и пчела. Матицу сам обележио, скинуо матичну решетку да може да се размахне са леглом и додао рам затвореног легла из друге кошнице.
Код кошнице 1 ми је била најчуднија ситуација. То друштво је имало три наставка јер сам очекивао нешто од липе. Скинуо трећи наставк у који су складиштиле нешто мало меда и рамове поделио по другим кошницама (наравно прво сам стресао пчеле са њих). У другом наставку (првом изнад матичне решетке) сам нашао пар рамова са мешовитим леглом (затвореним и отвореним). Прво сам помислио да сам се нешто превеслао и да су то рамови које сам извадио из ДБ, али сам се сетио да је то било давно и да би требало да су се већ излегле те пчеле. Онда сам приметио и јајашца на рамовима. Ништа, тражим матицу изнад матичне и не могу да је нађем иако сваки рам загледам два-три пута са сваке стране. Спустим цео тај наставак са стране и остављам га за касније док погледам плодиште. У плодишту доста легла на свим рамовима. На предпоследњем раму нађем необележену матицу иако је у тој кошници била обележена матица која је изашла из ројевог матичњака. Обележим је и пре него што сам вратио други наставак прегледам још једном све рамове да случајно нема још једна матица. Нисам је нашао па сам све вратио назад.
Остале кошнице су добре и нисам имао неких ванредних интервенција на њима. Хвала Богу, друштва су здрава (пуј, пуј да их не урекнем).
Иначе, пчеле су и данас биле изузетно мирне, чак сам неке гуркао прстима да их склоним да их не бих пригњечио, а неколико пчела ми је у више наврата долетело на шаку и лизало зној са ње.
Слана појилица је и даље фаворит када је вода у питању.
Приметио сам и да ми је све лакше да тражим матицу на раму јер сам навикао да гледам већу површину одједном као када желим да видим све али онако летимично (не знам како другачије да објасним) а не да се фокусирам на малу површину ради детаља, али и даље ми је проблем када је старо саће, много теже је приметити матицу.
Сада ми остаје да сутра започнем третман мрављом киселином.