Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103690 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #60 poslato: Jun 22, 2013, 22:31:05 »
Хвала момци за речи хвале,али и за замерке. :)
Ценим мишљење других колега, поготово када није злонамерно.

Да, фолија је ту да спречи избијање траве испод. У питању је обична грађевинска фолија, само сам је поставио у двоструком слоју. Преко ње још треба и шљунак да се распореди, али то још нисам стигао. Због наше лепе српске пословне политике (за***и кога можеш и стигнеш) треба да га просејем. Наручио сам 2 кубика шљунка да имам за насипање и још нешто, а они довезу шљунак помешан са песком и то више песка него шљунка. Пошто се ради о људима за које смо мислили да смо пријатељи, нисам хтео ништа да кажем, али код њих више ништа нећу да купујем нити да их икоме препоручим... Сами себи направили антирекламу.

Постоље је направљено према Војином цртежу за 4 кошнице, зато сам их и збио тако, да не морам да их померам када дође и четврта својевремено.
Знам да би било најбоље да, ако се групишу, то буде две по две, али сам направио ово постоље и према њему сам прилагодио надстрешницу.
Увек сам се учио на сопстевним грешкама, не на туђим, тако ми најбоље остаје у памћењу. :)
Мада сам видео да доста људи држи овако кошнице, па се нису жалили на проблеме (сад из ког разлога се нису жалили, не улазим у то, али контам да је проблем не би и даље држали тако). У сваком случају, видећемо како ће се показати ово решење. :)
Поздрав и хвала на саветима.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #61 poslato: Jun 23, 2013, 00:48:06 »
Nikola neka ti je sretno i od mene! I ja sam od polovine Maja naselio prvih pet Rodnih Voja.Za sada se dobro razvijaju,naročito prirodni rojevi.I ja sam ih kao i ti malo zbio ,ostavio sam 30 cmizmeđu,nadam se da neće biti problema.Drago mi je da nas je sve više i nadam se da ćemo zajedno  uz pomoć ovog foruma uspješno savladati tehniku pčelarenja ovom,već bih se usudio reći,odličnom košnicom.Pozdrav iz Banjaluke!

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #62 poslato: Jun 25, 2013, 23:24:34 »
Хвала Мићко.
Видим и ти си лепо наместио пчелице. Мислим да неће бити проблема, а ако их буде, решићемо их. ;)
Ако се не варам ти си узимио рој у фиоци. Како оне напредују? Јеси ли их успео пребацити у РВ?

Жао ми што нисам сликао ових дана док је било лепо време. Нисам могао да верујем колике грумене полена доносе са (претпостављам) Липе.
Чекам мало лепше време да погледам поново у кошницу да видим како напредује изградња сатних основа. :)

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #63 poslato: Jun 27, 2013, 08:57:45 »
Nikola,tačno je to za roj iz fioke.pustio sam ga da se izroji,a onda sam sa tim rojevima sa grane koji su bili prekrasni,naselio dvije R.V. Sačekao sam da se izlegu preostale pčele i kad je fioka ostala bez legla     prebacio sam je u treću R.V. Ostale R.V.sam naselio iz kupljenih nukleusa.Razlika između njih ide u korist prirodnih rojeva(već sam im dodao drugi nastavak),brže napreduju i aktivniji su.Pozdrav!

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #64 poslato: Jun 27, 2013, 11:51:41 »
Okvir za maticnu resetku sam pravio po nacrtu sa foruma i evo kako to kod mene izgleda.
Тихомире, обрнуо сам матичне решетке да страна са избочинама буде доле, ту сам додао четири летвице 3-4мм да пчеле могу да пролазе испод решетке по сатоношама, што и раде.

шљунак помешан са песком и то више песка него шљунка
Никола, у реду је, у природном шљунку јесте већином песак, њега можеш да ставиш испод фолије а за преко изабери неку фракцију шљунка или још боље туцаник, мање ће да бежи испод ногу.

Гледам слике и видим да покушаваш да урадиш све најбоље могуће што поздрављам. Лепо пише у основама стандарда 9000: "најбоље је урадити одмах квалитетно, много је скупље радити више пута"... а пише и "оно што се не исплати радити квалитетно, најчешће не вреди радити уопште"...

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #65 poslato: Jun 27, 2013, 22:28:16 »
Хвала Рајко, за речи охрабрења. :)

И мислим само камен да наспем, али сам претпостављао да када кажем шљунак да се мисли на ситни камен без песка... у сваком случају биће и камен преко фолије.
Сад видим да могу још неке ситнице да урадим, али за сад ће да сачекају.

Мићко, Супер си се снашао. само нек се оне лепо развијају и множе.
Свако добро.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #66 poslato: Jun 28, 2013, 10:43:40 »
шљунак да се мисли на ситни камен без песка...
Не. Без песка су фракције: "јединица" је најситнија, 2 крпнија итд. То је дупло скупље од природног шљунка који садржи од 30% до 70% песка.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #67 poslato: Jul 08, 2013, 21:40:22 »
Мало касним са информацијама, али никако да се саставим ни са мозгом, ни са временом...
Пчелице редовно прихрањујем са по литар сирупа, са тим да им оставим један дан празну хранилицу пре него што сипам следећу туру.
Сад сам за викенд (06.07.2013. - 17. дана након досељења) додао први спрат на приземље и у сваку кошницу убацио по 6 сатних основа између рамова са пчелама. Доле сам додао три сатне основе а у горњи наставак дигао два рама са затвореним леглом, један рам са медом и три сатне основе (поштујући распоред храна до зида па легло ка унутра). Пошто ми је једна кошница јача од остале две, њој сам додао 1 сатну основу више (нисам имао више сатних основа - морам докупити :/ ). Направио сам две грешке, према неком свом нахођењу:
Прва грешка је што сам у свем том прегледању и пребацивању заборавио да заротирам наставак за 90 степени. Данас сам то исправио и заротирао тако да су рамови које сам додавао до лета кошнице.
Друга грешка је што празан простор нисам попунио празним рамовима када већ нисам имао сатних основа, па су ми ове најјаче већ изградиле 3/4 рама заперака у празном простору испод хранилице, поред тога што извлаче сатне основе и почеле су да складиште нектар (сируп у њих).
Иначе ми се чини да лепо напредују. Имају доста хране и полена. Матице, иако их нисам видео залежу легло као тепих и не прескачу ћелије (изузев оних са жицом). За време липе су доносиле огромне куглице полена на ногицама. Никад нисам видео пчеле са толиким товаром полена.
Када већ износим извештај да поменем да сам имао и проблем са једном хранилицом.
Видео сам да једна кошница слабо односи храну, да се пчеле даве у сирупу и да оне које сиђу по сируп тешко излазе назад. Удавило се можда 6, 7 пчела, па сам узео шмиргл папир и нахрапавио ивице. Ово је поправило ситуацију. Више се пчеле не даве и масовно односе сируп из те хранилице.
Значи пластичне хранилице треба превентивно мало ишмирглати по ивицама где се крећу пчеле да им буде лакше.
Да нагласим да су пчеле јако мирне иако сам данас радио пред саму кишу. Ок, храним их па су зато мирније, али су стварно лепо васпитане. :)
Толико за сада са пчелињака.
Поздрав свима.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #68 poslato: Jul 09, 2013, 20:25:41 »
Ево, сад сам се вратио са пчелињака.
Ишао сам да додајем сатне основе које су ми фалиле. Срећа па сам резервисао данас оно мало СО што је било у радњи Миба Апис, иначе би ми их неко попасао. :)
Опет је она најјача кошница извукла два мања заперка на истом месту као и пре пар дана. Сатне основе додате прошле суботе лепо напредују и истовремено их попуњавају. Друга по јачини је тек почела да гради заперке, а она што је имала проблем са хранилицом је мало слабија, али ипак добра.
Додао остатак сатних основа и поново прихранио са лијом сирупа. Сутра очекујем излазак легла које је било залежено када сам донео кошнице па очекујем излазак великог броја пчела.
Нисам тражио матицу, али сам видео да су у раму на којем су извукле сатну основу попуниле сирупом, а и матица је успела нешто мало и да залеже, па претпостављам да су доњи рамови попуњени.
Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #69 poslato: Jul 24, 2013, 17:18:08 »
Не знам да ли је рано или касно, али ја сам почео са третманом против варое.
Борбу сам започео са Брстиваром и то по 11 до 12 капи Брстивара по листићу и један листић по наставку кошнице, што дође по два листића по кошници.
Чини ми се да је боље када их палим појединачно и то само са једне стране (пошто не могу да се убаце у батеријску димилицу без савијања). Потребно је више времена да изгоре него када се оба листића упале одједном (оба одједном изгоре за петнаестак секунди, а појединачно када се пале изгоре за једно минут). Ако сам добро разумео третман сада радим док не истекне 21 дан након почетка димљења и то сваки други дан.
Пошто то радим први пут и без надзора, могу само да се надам да је то у реду.
Мало се пчеле узбуне када димим и излете напоље, али се смире за пар минута.
Нисам имао прилике да преконтролишем опадање варое јер имам пуну подњачу па ми је незгодно да убацујем папир ради контроле. Не бих да скидам регулатор лета, али ћу изгледа морати то да радим ради контроле.
Иначе пчелице добро напредују. Прошли викенд сам отварао кошнице да видим докле су стигле са изградњом и биле су при крају преосталих рамова. У једној јачој кошници им је прошлог викенда остало један и по рам да извуку, а у друге две 2 и 3,5 рамова. Тада сам мало преуредио и прихранио са литром сирупа, с тим да сам најслабијој дао мало више него другима. Сада већ мање прихрањујем јер ми се чини да има доста уноса из природе. Када сам отварао кошнице приметио сам да су веома мирне иако их нисам претходно нахранио сигурно 3-4 дана. Овај викенд ћу да видим да ли су изградиле рамове и какво је стање.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #70 poslato: Jul 25, 2013, 16:30:19 »
Kolega Nikola, dobro je što si započeo tretman protiv varoe.
Pronađi nekako način da kontrolišeš količinu opale varoe. Ako ne buideš imao preko 5 varoa u košnicama dovoljno je svakih desetak dana izvršiti po jedan preventoivni tretman. Tek ako se pojabvi više od 5 varoa u nekoj od košnica tada bih ti preporučio da u trajanju od 16-17 dana tretiraš društva na svaka 2-3 dana.  Kad nestane legla u košnicama tokom septembra urade se još dva tretmana i time završavamo sezonu.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #71 poslato: Avgust 27, 2013, 20:30:57 »
Данас сам припремио и разместио друштва за зиму.
Задовољан сам напретком ројева који су стигли пре мало више од два месеца.
Једнодруштво има у горњем наставку рамове попуњене медом од сатоноше до доње летвице, 2-3 рама имају поклопљеног легла али то је веома мало, можда за величину длана (без прста). Значи да је матица сишла у доњи наставак. Друге две кошнице имају такође пуне рамове меда од сатоноше до доње летвице, само имају пар рамова мање попуњено него ова прва.
Поставио сам на подњачу један наставак са сатним основама, затим наставак са леглом и на крају наставак са медом.
Знам да неки пчелари саветују да се стави наставак са храном па онда наставак са леглом, али деловало ми је да бих преоптеретио пчеле да пребацују сав тај силни мед, поготово када и у доњем наставку (где је легло) имају добри венци са медом.
Било како било, показаће се да ли сам погрешио или не.
Поздрав свима.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #72 poslato: Avgust 28, 2013, 23:58:17 »
To podbacivanje nastavka ispod plodišta, ovako rano može biti i opasno. Pčele se slabije brane od osa ili tuđica. A i nepotrebno je jer osnove ne zahtevaju neku naročitu pažnju pri čuvanju i skladištenju.

Podbacivanje nastavaka sa medom je „izum“ koji majstori nisu dobro objasnili. Baš me zanima koliko društava se tokom zime kreće na dole pri zimovanju. Pčele uvek skladište med iznad legla, jer se u svakom momentu u toku godine pripremaju za zimu. A kretanje klubeta je prema gore. Izuzetak pri skladištenju meda ispod legla je nedostatak prostora za taj med, iznad legla u slučaju pojačanog unosa nektara. I tu neme ničeg specifičnog.

Nastavci (ili polunastavci) sa medom, mogu se podbaciti ispod plodišta u određenim okolnostima. To je postojanje venaca sa zatvorenim medom u plodištu. I ako se podbacuje med ispod plodišta, to se mora uraditi još pre avgusta, da bi pčele sve prebacile. Ukoliko postoje uslovi da društvo bude napadnuto (a uglavnom postoje) i čak prilikom tog napada tuđica, napusti košnicu, najbolje je sačekati povoljniji momenat za podbacivanje nastavka sa izvesnom količinom meda. Taj povoljniji momenat bi mogao biti čak i u novembru ili još kasnije, zavisno od toga kakvi će vremenski uslovi biti.

Zato je najbolje u sadašnjim uslovima zadržati stanje kakvo jeste (Nikolin opis stanja društava) i držati košnicu sa plodištem i popunjenim medištem. Nastavak sa satnim osnovama ispod plodišta je suvišan (a verovatno je i suvišan i u toku zime). Podbacivanje nastavka sa medom i to sa skoro punim ramovima (spremnom zimnicom) je vrlo loše rešenje i o tome ne treba ni razmišljati.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #73 poslato: Oktobar 24, 2013, 19:43:59 »
Нисам већ неко време ништа писао овде па ево да мало освежим тему.
У принципу нисам ништа посебно радио до сад од задњег писања. Негде половином или крајем септембра, оно кад је мало захладило сам поставио новине у збег/хранилицу као утопљавајући материјал/материјал за упијање кондензата ако се јави и поставио чешљеве на лета.
Ове недеље сам три пута димио са Брстиваром, с обзиром да је било лепо време (око и преко 20 степени) и да у кошници, претпостављам, нема много или уопште нема легла (нисам хтео да их дирам, мада нисам имао ни времена да отварам).
Пошто су пчеле на два наставка, плус трећи празан испод, димио сам са по два листића са по 12 капи Брстивара по листићу.

Видим да су пчелице обрстиле сву чичоку, које имамо на површини од неких 80ак квадратних метара испред кошница. Сва је прецветала и нема више цветова, па зато претпостављам да су пчеле обавиле своју дужност опрашивања.  На другим местима, на пример у селу где нема кошница у близини, чичока је још увек у пуном цвату...

Толико за сада...
Поздрав свима.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #74 poslato: Novembar 24, 2013, 14:47:02 »
С обзиром да нисам имао средстава да поставим камен преко фолије испод кошница како бих спречио раст траве, фолија се под утицајем Сунчевог зрачења почела распадати. Иначе фолија коју сам поставио је зелена грађевинска фолија од рециклираног материјала која је постала веома крта и најмањи ветар је почео да је ломи. Осим тога више се ради о лењости, јер сам мислио да ће фолија дуже потрајати, него о недостатку средстава.
Данас сам ухватио задњи воз да је заменим и да при том поставим неку заштиту кошницама од ветра и снега.
Купио сам мрежу која се користи за засене воћњака и повртњака, а степен засене јој износи 90%.
С обзиром да нисам могао да нађем црну грађевинску фолију или црну фолију за пластенике, поставио сам ову мрежу испод кошница, па ћу преко ње првом приликом да наспем ситно дробљени камен. Када смо све наместили, размислио сам и лупио се по глави што нисам испод тога поставио бар неке црне кесе за смеће, али сад је касно.
Чим будем имао прилику поставићу камен, па ћемо да видимо колико ће потрајати.
Мада већ сад размишљам, уколико ми пчеларење буде ишло релативно добро, да изградим неки павиљон за пчеле по пропису, али то ће временом да сазри...
Ево и неколико слика како сад изгледа надстрешница са постављеном засеном.

П.С.: Нервира ме овакво брзинско и непланско постављање заштите, али шта је ту је. Иначе сам мислио да поставим штукатур уместо фолије, али га нисам могао наћи у овако кратком року.