Хвала на лепим речима Горане.Ево још неколико ствари које сам приметио код ове акрилне боје. Потребно је фарбати комплет страну наставка и не поправљати само неки део, јер сепримети разлика у боји. Ако се користи четка онда нека буде нека силиконска јер се ове од природне длаке све разјеже од боје. Знају ови у фарбарама (бар у боље стојећим) које ваљке и четке је добро користити за ове боје. Ако се прави нека пауза у фарбању, па и на 5 минута, потребно је ваљак или четку убацити у посуду са водом, да се боја не осуши на њима и да се не оштете накнадним чишћењем.
Е сад. Данас сам коначно отишао до пчелињака, да обиђем љубимице.
Урадио сам један релативно брз преглед, а детаљан преглед ћу да обавим идући викенд ако време дозволи.
Данас је температура у време прегледа била око 21 степен са благим поветарцем, тако да је било лепо за рад.
При отварању кошница, нисам користио димилицу. Само пумпицу са Нозевојем, па сам их прскао преко сатоноша с тим. Да ли због тога што нисам димио или због нечег другог, биле су љуте, па сам зарадио два убода приликом прегледа и још 4 док сам радио накнадне радове око кошница.
У кошницама има легла на око 4-5 рамова при томе су површине доста велике (веће од отвореног длана). У једној сам приметио и једно 5 поклопљених трутовских ћелија. Матице иначе лепо залежу, компактно, са понекомпрескоченом ћелијом коју је накнадно залегла па је ту сад ларвица). Видим да су потрошиле доста хране на рамовима на којима је легло и првим рамовима до легла. Код оне једне која се зазимила у горњем наставку, има доста залиха хране у наставку испод па размишљам да приликом следећег прегледа заменим места овим наставцима (волео бих да чујем мишљење искуснијих колега да ли да мењам места или да ништа не дирам). У друге две кошнице, легло је и даље у доњем наставку, док је у горњем храна. С обзиром да нису потрошиле храну коју сам им оставио највероватније ћу да радим подстицајну прихрану овим рамовима, да не дајем шећер.
Пчеле иначе носте доста полена и то велике товаре. Чак сам приметио неколико пчела које су карактеристично офарбане поленом исте боје иако су из различитих кошница. Имају полена боје цигле између крила, на челу између очију и на врх главе, али на корпицама нису имале пуно полена ове боје.
Све у свему, задовољан сам стањем. Имају довољно меда и полена, легло лепо напредује, има тек излежених пчела, нема буђавих рамова... Само још да их приволим на појилицу да иду. Са регулатора лета сам поскидао чешљеве, тако да сад могу пуном паром и неометано да патролирају.
Након прегледа кошница, сам поставио најлон испод кошница (засена која је била доле је остала, само сам испод очистио траву која је почела да избија и подвукао велике црне џакове за смеће). Џакове нисам хтео да рапарам да бих добио већу површину, па сам утрошио можда 3 џака више (овако сам потрошио 6 џакова). Иначе ови џакови су направљени од квалитетног и дуготрајног материјала, а поред тога је материјал дебео попут грађевинске фолије, па је мања шанса да ће га нешто пробити. Након постављања џакова, поставио сам цигле по ивицама и насуо камен 16/22 који сам купио за ову сврху. Сад се много сигурније стоји на овој површини, и изгледа много чистије. Дебљина слоја је око 6 центиметара (дебљина цигле) а утрошено је 4 колица камена за ову површину.
Након свега овога, било је и мало окопавања воћа, ипак је то и воћњак, не само пчелињак.
Дрен је у фази прецветавања и мислим да су га пчеле одлично искористиле. Кајсије које имамо су каснија сорта тако да оне нешто мало касне за раним сортама па сада цветају. Бадем је такође у пуном цвату. Осим њих цветају и брескве и неке раније сорте крушака.
Софоре и еводије су почеле да пуштају листове, али мислим да оне ове године неће цветати. Не знам да ли су старе две или три године (рекао бих три, али нисам сигуран).
За сада је доста од мене. Почео сам превише да се расписујем.
Поздрав.