Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103626 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #120 poslato: Januar 21, 2014, 10:14:39 »

Bravo Nikola. Kod tebe je uvek sve uredno spakovano i na svom mestu. Nastavi sa slanjem slicnih izvestaja sa svog vocnjaka i pcelinjaka,interesantni su i propraceni lepim slikama.Pozdrav i svako dobro.Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #121 poslato: Februar 09, 2014, 18:14:57 »
Данас био да обиђем пчелињак након оног одвратног ветра да видим какво је стање.
Ветар је скроз искидао засену коју сам поставио као заштиту од ветра, тако да се она показала као слаба заштита код јаких ветрова.
Данас је време било топло са неким источним ветром који је мало кварио топлину дана.
Пчеле су изузетно лепо радиле и доносиле полен са белих рада и маслачка (бар сам их на томе виђао). Пошто је ветар нанео једну пчелу на моју руку, принео сам је полетаљци а пчеле су ме при томе потпуно игнорисале.
Ево неколико слика од данас.

Van mreže Zlatko Vasic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: N.Lanište
« Odgovor #122 poslato: Februar 09, 2014, 19:41:32 »
Супер Ниџо.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #123 poslato: Mart 02, 2014, 18:42:05 »
У задњих пар викенда кад год је лепо време искористим га за сређивање нових кошница. Овај РВ сет сам одабрао да обојим акрилном (водорастворном) бојом. Прошли викенд сам нанео темељну боју за дрво (бела), ошмирглао, па поново нанео темељну боју, а овај викенд сам нанео само један слој завршног акрилног емајла. Идући викенд ће бити још један слој са завршним емајлом и то би било то.
Пошто сам набавио и једну ДБ12, њу сам фарбао Белинкином лазуром, као и претходне РВ кошнице.
У међувремену радим на проширењу надстрешнице, тако да ће за почетак бити само припремљено тло и места за стубове, а када стигне грађа биће и надстрешница. Пошто нема друге варијанте, биће са три стране затворена са даскама, а са предње ћу да је заштитим даскама али до половине или мало више, видећу још.
За сада само слике од претходна два викенда.

Поздрав

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #124 poslato: Mart 02, 2014, 18:51:18 »
Nikola drago mi je što si nabavio DB, čisto da uporediš i vidiš razliku. Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #125 poslato: Mart 02, 2014, 18:54:08 »
ako hoćeš jedan moj savet, uzmi valjak za farbanje mesto četke, lakše je i mnogo brže i bolje se raspoređuje farba.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #126 poslato: Mart 02, 2014, 19:19:18 »
Никола,
Само напред, на време се спремаш и то је више него одлично. Ову ДБ кошницу си офарбао за медаљу, свака част.
Желим Ти успешну и медну годину!
Поздрав из Мале Моштанице  :)

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #127 poslato: Mart 02, 2014, 19:30:08 »
Klaso ono sa šablonom je ekstra, prodano....

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #128 poslato: Mart 02, 2014, 19:33:03 »
Bravo kolega Nikola! Odlično odrađen posao. Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #129 poslato: Mart 02, 2014, 19:43:19 »
Хвала момци. :)

Г. Јано, добар савет. Јесте много је лакше ваљком, али онда морам четком опет око рукохвата јер ваљак не може да дохвати. Да будем искрен, нисам га користио јер ме мрзело да прљам ваљак, али следећи слој ће сигурноићи с њим.

Класо, шаблон је супер, једино што мало подлива када се ради са четком. Мислим да би било боље са ваљком, а идеално би било ако би се фарба наносила прскањем преко њега. Шаблон је пластична фолија и иначе коштао је 100 динара.

Драгане хвала на лепим жељама. И ја теби желим медну и успешну годину.

Хвала г. Свето, потрудио сам се. :)

Биће још слика када завршим све.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #130 poslato: Mart 02, 2014, 20:00:00 »
Nikola imaš male valjke i možeš svugde da dohvatiš sa njima. Potrebna ti je još i tepsijica za ceđenje valjka.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #131 poslato: Mart 02, 2014, 20:03:26 »
Г. Јано, набавио сам мањи ваљак, још ми тепсијица недостаје, мада није неопходна пошто ови мањи ваљци могу да се намоче у кантици и да се оцеде о њену ивицу (додуше мало треба вежбати, али је могуће). :)
Хвала на савету.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #132 poslato: Mart 02, 2014, 20:09:30 »
Treba samo malo prakse i onda je sve ok.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #133 poslato: Mart 03, 2014, 09:13:04 »

Kazu da " KO ZNA - ZNA ". Nikola ova izreka ocigledno vazi za tebe.Koliko vidim sve sto radis uradis do perfekcije precizno i dobro. Svaka cast.Nadam se da i uzivas u plodovima svoga rada - zasluzio si. Nastavi samo tako, pozdrav i svako dobro - Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #134 poslato: Mart 15, 2014, 22:46:16 »
Хвала на лепим речима Горане.
Ево још неколико ствари које сам приметио код ове акрилне боје. Потребно је фарбати комплет страну наставка и не поправљати само неки део, јер сепримети разлика у боји. Ако се користи четка онда нека буде нека силиконска јер се ове од природне длаке све разјеже од боје. Знају ови у фарбарама (бар у боље стојећим) које ваљке и четке је добро користити за ове боје. Ако се прави нека пауза у фарбању, па и на 5 минута, потребно је ваљак или четку убацити у посуду са водом, да се боја не осуши на њима и да се не оштете накнадним чишћењем.

Е сад. Данас сам коначно отишао до пчелињака, да обиђем љубимице.
Урадио сам један релативно брз преглед, а детаљан преглед ћу да обавим идући викенд ако време дозволи.
Данас је температура у време прегледа била око 21 степен са благим поветарцем, тако да је било лепо за рад.
При отварању кошница, нисам користио димилицу. Само пумпицу са Нозевојем, па сам их прскао преко сатоноша с тим. Да ли због тога што нисам димио или због нечег другог, биле су љуте, па сам зарадио два убода приликом прегледа и још 4 док сам радио накнадне радове око кошница. :)
У кошницама има легла на око 4-5 рамова при томе су површине доста велике (веће од отвореног длана). У једној сам приметио и једно 5 поклопљених трутовских ћелија. Матице иначе лепо залежу, компактно, са понекомпрескоченом ћелијом коју је накнадно залегла па је ту сад ларвица). Видим да су потрошиле доста хране на рамовима на којима је легло и првим рамовима до легла. Код оне једне која се зазимила у горњем наставку, има доста залиха хране у наставку испод па размишљам да приликом следећег прегледа заменим места овим наставцима (волео бих да чујем мишљење искуснијих колега да ли да мењам места или да ништа не дирам). У друге две кошнице, легло је и даље у доњем наставку, док је у горњем храна. С обзиром да нису потрошиле храну коју сам им оставио највероватније ћу да радим подстицајну прихрану овим рамовима, да не дајем шећер.
Пчеле иначе носте доста полена и то велике товаре. Чак сам приметио неколико пчела које су карактеристично офарбане поленом исте боје иако су из различитих кошница. Имају полена боје цигле између крила, на челу између очију и на врх главе, али на корпицама нису имале пуно полена ове боје.
Све у свему, задовољан сам стањем. Имају довољно меда и полена, легло лепо напредује, има тек излежених пчела, нема буђавих рамова... Само још да их приволим на појилицу да иду. Са регулатора лета сам поскидао чешљеве, тако да сад могу пуном паром и неометано да патролирају.

Након прегледа кошница, сам поставио најлон испод кошница (засена која је била доле је остала, само сам испод очистио траву која је почела да избија и подвукао велике црне џакове за смеће). Џакове нисам хтео да рапарам да бих добио већу површину, па сам утрошио можда 3 џака више (овако сам потрошио 6 џакова). Иначе ови џакови су направљени од квалитетног и дуготрајног материјала, а поред тога је материјал дебео попут грађевинске фолије, па је мања шанса да ће га нешто пробити. Након постављања џакова, поставио сам цигле по ивицама и насуо камен 16/22 који сам купио за ову сврху. Сад се много сигурније стоји на овој површини, и изгледа много чистије. Дебљина слоја је око 6 центиметара (дебљина цигле) а утрошено је 4 колица камена за ову површину.

Након свега овога, било је и мало окопавања воћа, ипак је то и воћњак, не само пчелињак. :)
Дрен је у фази прецветавања и мислим да су га пчеле одлично искористиле. Кајсије које имамо су каснија сорта тако да оне нешто мало касне за раним сортама па сада цветају. Бадем је такође у пуном цвату. Осим њих цветају и брескве и неке раније сорте крушака.
Софоре и еводије су почеле да пуштају листове, али мислим да оне ове године неће цветати. Не знам да ли су старе две или три године (рекао бих три, али нисам сигуран).

За сада је доста од мене. Почео сам превише да се расписујем. :)
Поздрав.