Хвала на позиву колега Велимире. Ако будем у близини ето мене и до тебе.
Данас сам урадио детаљан преглед кошница са пријатељем/ментором пчеларом. Време нас је лепо послужило, није било ветра а температура негде од 21 до 23 степена. Пчеле су мирне и вредне.
У току претходног прегледа сам погрешио у процени што се тиче количине легла.
Данас смо установили да се количина легла креће на око 8-9 рамова од чега је око 6 са поклопљеним леглом. Пчела има на отприлике 15 рамова. Око 50 % рамова у кошницама је 100 % залежено или народски речено пуни ко чепови. Иначе јачина друштава је приближно једнака с тим да је ова једна најјача и даље у предности, али ове две је стижу. Матице и друштва су врло квалитетни, тако да још једном захваљујем г. Воји.
Легла има у свим стадијумима па нисам тражио матицу. Иначе легла има у оба наставка. У две кошнице у којима су пчеле биле зазимљене у доњем наставку, матице су почеле да полажу јаја у горњи наставак. У оном једном друштву где су пчеле зазимљене у горњем наставку, матица је полагала и горе и доле с тим да се већина пчела налази у горњем наставку, па сам тим наставцима заменио места. У свим кошницама сам убацио и по 2 до 4 сатне основе да их пчеле изграде у наступајућој паши. По два до четири рама са медом сам пребацио у наставак на подњачи да их пчеле користе као прихрану, а и да бих довукао пчеле у тај наставак како би градиле саће на СО. Уноса нектара има доста што сам приметио по свеже попуњеним ћелијама. Унос полена је јак, а пчеле одлично расположене за рад. У наредних 5 дана очекујем излазак великог броја пчела па планирам већ за 14 до 20 дана да извршим прерасподелу рамова и да поставим матичне решетке. Када то будем радио поставићу им и пуне подњаче. Требао сам то још данас да урадим, али сам поправљао фарбу на две које сам случајно огребао приликом премештања.
Да бих приволео пчеле на појило, у једну теглу сам додао 3% нозевоја док сам у другој оставио чисту воду. Размишљам да додам и трећу теглу са мало соли па нека бирају шта им треба.
Иначе сав сам био улепљен од прополиса па нисам сликао у току прегледа.
Пре подне сам нанео и завршни слој на кошнице. Употребљавао сам сунђерасти ваљак који су ми препоручили за акрилну боју. Прво што се примети је брзина рада са ваљком, само је потребно код рукохвата прво одрадити четком, па онда прећи са ваљком целу страну. Друга ствар коју сам приметио је осетно мања потрошња фарбе. Још ми остаје да на кошнице додам угаонике и опруге за учвршћење и спремне су за прихват нових друштава.
Ево и пар слика готових кошница.