Поздрав Горане и поздрав остатку екипе.
Никако да се саставим са временом да напишем нешто ових дана, стално нешто искрсне...
Хвала Богу, мене су поплаве мимоишле, ја сам брђанин.
Надам се да је код тебе и других колега прошло без штете. Видео сам да је један колега окачио слику потопљене једне кошнице, али нисам имао времена ни да прочитам колику је штету имао.
Пратио сам дешавања на форуму али само летимично, тако да имам доста писанија да прегледам.
Е, овако... Ја сам после оних силних киша које су код нас трајале до суботе предвече одлучио да први леп дан искористим прилику да одем до пчелињака и да бацим око у кошнице. Рачунао сам да би то могло бити (наравно према прогнозама) понедељак или уторак, али срећа па су прогнозе опет биле промашене тако да сам успео и недељу 18.05. да искористим за преглед. Показало се да сам имао среће са временом јер је било сунчано, мирно, температура од 25 до 27 степени целзијусове скале, без ветра.
Дошао до кошница, бацим поглед на лета а тамо код најјаче доста пчела на полетаљкама и мноштво младих пчела на оријентационом лету. Видим раде као луде, само излећу, долећу, као на аеродрому у Минхену... Остале две исто доста пчела на полетаљкама, исто раде, али ипак мање пчела него код ове најјаче.
У сваком случају отворим најјачу од три кошнице, а пчеле се преливају. Сва три наставка пуна на свим рамовима. Прво што ме изненадило, пчеле изузетно мирне. Добио сам само два убода и то тек на крају прегледа последње кошнице, али опет јер сам направио мало бржи покрет.
Углавном, скинем матичну решетку, дунем два три дима кад на средњем раму са сатоноше виси затворен матичњак. Рекох себи и ћалету који се показао као изврстан помоћник са димилоцм "Охохо!", извадим рам, пчеле испадају са рама јер их има толико да су гмизале у два три слоја једне преко других. На раму било још неколико затворених матичњака. Срећа па сам понео ДБ12 кошницу коју сам хтео свакако да напуним једним ројем из најјаче кошнице. Ништа, тражим матицу па како буде. Морам разројити. Прегледам један рам, нема је, други, трећи, стижем и до четвртог нигде матице. Када одједном видим да се шећка са друге стране четвртог рама.
Изузетно је тешко прегледати када матица није обележена, а пчела толико да се стварају велике гомиле на појединим деловима рама што отежава тражење матице. Водио сам се логиком да се она углавном налази на оној страни кошнице са које сија Сунце. Већ сам помишљао да ако је не нађем да ћу прострети мајицу на под и истрести све пчеле доле па применити таранову даску. Срећа нашао сам је након само пола сата прегледа.
Ала сам биуо срећан... Пренесем тај рам са матицом до нове кошнице, покидам све матичњаке на том раму и сад све иде лако. Пчеле мирне, прстима сам их гурао да их склоним како бих ухватио рам. У тој ДБ кошници стављао наизменично ДБ са сатним основама па РВ рам са леглом и пчелама.
Применио сам идеју колеге Јане са форума где сам од челичне жице направио као П профил са малим крилцима да ми држи РВ рам на два суседна ДБ. У два ДБ рама сам везивао РВ рамове са канапом јер у њих нисам увукао жицу ни сатну основу па су могли лепо да стану тако.
Пребацио сам 4 рама попуњена са свакаквим леглом, највише је било затвореног, један рам са мало легла и доста перге и један рам пун са медом. Стресао сам још све пчеле са два рама. Сваки рам сам добро прегледао и порушио све матичњаке и матичне основе које сам нашао. Ставио преградну даску, хранилицу, сузио лето и прешао на сређивање оне отворене кошнице. Порушио сам све матичњаке (било ми је јако жао јер сам порушио једно петнаестак лепих затворених матичњака и још једно пет шест скоро па затворених), сем два најбоља (највећа, најлепша како год да узмете) и наравно затворена. Попунио сатним основама, вратио матичну решетку и остале наставке назад и затворио.
Изненадило ме је да су успеле однекуд (претпостављам са багрема) да сакупе једно десетак - дванаест килограма нектара, један део није чак ни поклопљен (средњи наставак нисам ни гледао, само горњи).
Ех сад... кад сам завршио, рекох ајд' да погледам следећу кошницу. Гарант није ушла у ројеви нагон, али да погледам за сваки случај. Сад сам већ стара џомба сад знам како ћу следећу да отворим и шта ми је радити.
Скидам оба горња наставка, видим да има нешто мање пчела него у првој, али опет гужва и кнап. Извадим средњи рам, кад тамо доле неколико затворених матичњака и један на средини рама.
А у п.... материну. Немам више код себе наставака. Ништа, пакуј све назад, зовем мајку кући да кува сируп за прихрану, а стари и ја се вратили по постоље и по резервне наставке. Срећа па сам у резерви имао још подњача, али сам таман имао још два крова и две хранилице. Пакујем за обе кошнице за сваки случај, видим да се оне не шале.
Носимо све на пчелињак, отварам опет ону кошницу коју сам започео и сад већ тражим матицу по истом принципу од средине ка страни на којој је Сунце. Гледам рамове и не верујем да су попуњени скоро па 100% са затвореним леглом. И ову матицу налазим на четвртом раму. Пакујем је сад у РВ и исто рушим све матичњаке и матичне основе на раму. Вадим даље рамове и пакујем у нову кошницу пазећи да не остане ни један матичњак на њима, кад чујем неко специфично зујкање у новој кошници. Захваљујући форуму препознао сам да је то стара матица пропевала, зашто појма не бих имао. Није лоша гледајући по количини и квалитету легла, а ово јој је друга година.
У сваком случају попаковали опет 4 рама са леглом и старом матицом, додао један рам са пергом и мало легла, један рам пун меда и стресао пчела са два рама. Убацио сатне основе, затворио и поставио је на постоље. Враћам се отвореној кошници, опет рушим матичњаке а срце ме боли јер сам порушио исто једно петнеастак матичњака укупно. Лепи мајка им стара. Ништа, остављам три најлепша јер око два нисам могао да се одлучим који је бољи. Убацујем сатне основе и затварам.
Сад сам већ професионалац у прегледу и разројавању

и отварам последњу кошницу. Одмах видим да има најмање пчела од све три. Можда није ушла у ројви нагон. Скидам матичну, вадим први рам из средине кошнице, нема матичњака, нема ни матице, стављам га са стране. Следећи рам, неколико матичњака пред затварање. Ништа, зај...о сам се у процени. Гледам трећи рам, исто стање, неколико отворених матичњака, нема матице. Рекох гарант је на четвртом... И нађем је на четвртом раму.
Опет пребацио рам са матицом у нову кошницу, набацао још три рама са леглом, рам са пергом и рам са медом, сатне основе и још један рам са изграђеним саћем и мало легла на њему из претходне кошнице (наравно без пчела). Стресао још пчела са једног рама (да не ослабим превише основну кошницу) и затварам. постављам на постоље и враћам се отвореној кошници. Прегледам даље и у целој кошници налазим само један затворен матичњак. Њега остављам и остављам два отворена пред затварање. Убацуијем сатне основе и затварам и њу.
Када сам све попаковао, прихрањујем све кошнице. И старе и нове, с тим да сам новим одмах дао око 0,7 литара а старим по једно 0,4 литра.
Односим ставри у ауто, гледам на сат и видим да сам провео разројавајући више од 4 и по сата. Ипак ми је налажење матица тешко ишло јер нису бележене, па сам сваки рам гледао два пута.
Порушене матичњаке сам стваио у теглицу и оставио у ауту. Одем да радим још нешто по воћњаку са старим пошто он није ништа могао да ради док ми је помагао. Задржао се једно сат времена и враћам се до аута да из матичњака избацим лутке и ларве. Гледам у теглицу и видим да се у њој налази један затворен матичњак, потпуно неоштећен са још мало воска около. Ух, мајка му стара, нећу да га уништим, одмах отишао до последње кошнице, поново је отварам, овај пут без димилице, рушим један отворени матичњак и између сатоноша нежно спустим и блааааго притегнем матичњак. Ту сам и зарадио ова два убода. Затварам и срећан одлазим до кола да завршим шта сам започео.
У понедељак пре посла дошао да обиђем пчеле и видим да су смазале сав сируп који сам им сипао претходно вече, па сам навече опет прихранио, тако да им сад следује прихрана сваки други дан. Прихраним мало и кошнице од којих сам одузео матице са по 0,25 литра, чисто да имају мало уноса.
Ето, ја се опет расписах, али шта да вам кажем. Добили сте шта сте тражили.

Јако ми је драго што сам без надзора неког старијег пчелара урадио (по мом мишљењу добар посао). Много сам више научио него што би био случај да је био неко искуснији и говорио уради ово, уради оно. И да сам погрешио, опет сам научио нешто.
И на крају мало слика од разројавања.
Ипак, каква би ово прича била без фотографског садржаја.