Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103764 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #270 poslato: April 10, 2015, 23:40:38 »
Ових дана био до воћњака и пчелињака да одрадим неке послове.
Воћњак је буквално експлодирао од цветова. Кајсије су прецветале, али су зато трњине, шљиве и брескве у пуном цвату. Почињу да цветају и крушке док јабуке стидљиво чекају. Поред воћа процветало је и штошта од трава.
Цео воћњак мирише на нектар и звучи као кошница. Овом највише доприносе беле шљиве, оне ми миришу 50% јаче од другог воћа.
Урадио сам преглед ДБ кошнице и једне РВ да видим какво је стање.
Пчеле су од поднева радиле као блесаве. На летима је била велика гужва иако су на максималном проширењу (без вађења регулатора). Приметно је да имају доста свежег нектара што ме радује,а стање са храном у кошницама је одлично. Легло се шири и у друштвима је приметно повећан број трутовских ћелија и трутова на саћу.
Нисам кренуо са стимулативном прихраном јер мислим да је унос нектара са воћа доста добар (код РВ сам приметио да су последње рамове попуниле са свежим нектаром). Унос полена је такође добар.
Код РВ кошница које су на два наставка ће ускоро бити потребно проширење трећим наставком јер матице залежу од летвице до летвице и залежу и у доњем наставку.
Код ДБ кошнице сам изненађен развојем. Централни рамови су попуњени 90% са поклопљеним леглом са обе стране, док су спољни рамови такође попуњени великим површинама легла само млађег. Сатна основа додата 29.03. (додата као последња до преградне даске јер нисам хтео дса сечем легло до сад) је изграђена с оне стране до легла и залежена, а са друге стране је 40% извучена. Пребацио сам је у центар легла између два рама са поклопљеним леглом како бих матици дао више простора. Рам са поклопљеним медом додат до последњег рама са леглом, а мед мало нагребан са задње стране рама (у центар легла је ишао рам са делимично изграђеном и залеженом сатном основом због мало деформисаног саћа на старијем раму са медом и због продубљених појединих делова саћа при врху неких централних рамова).
У наредном периоду најављују више јутарње и дневне температуре па сам се одлучио на овакав потез. За пар дана ћу да бацим поглед да видим да ли је потребно ново проширење пошто има доста поклопљеног легла.

Док сам обилазио око пчелињака приметио сам две дивље пчеле како се паре на једној гранчици. Надам се да сцена није превише експлицитна за форум па прилажем слику.
Ево и неколико слика као прилог. Тмурније и блеђе фотографије су јучерашње.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #271 poslato: April 13, 2015, 22:13:07 »
Данас сам на скоро свим РВ кошницама заменио места наставцима.
Скоро свим јер сам код једне РВ (РВ 8 у којој је матица из 2013.) нашао легло у оба наставка и то на много већем броју рамова него код осталих заједница. Ту су пчеле добро запоселе оба наставка и није ми било смисла да им мењам места. Видео сам да су и почеле са припремом нових ћелија-почетака матичњака у централним рамовима горњег наставка, па ми се чини да би она могла ући у ројеви нагон ускоро. То друштво се иначе зазимило комплет у првом наставку на подњачи и читаву зиму је ту провело, тек кад је мало отоплило су почеле са преласком у горњи наставак тако да је то друштво из зиме изашло са доста меда (скоро пун наставак) и већином легла у доњем наставку. Док су остала РВ друштва имала 4 до 6 рамова легла у горњем наставку и 0 у доњем, ово друштво је започело 1 рам легла у горњем наставку. Сада горе има 7 рамова легла а доле 8. Нису то скроз пуни рамови (крајњи су половично пуни половично мед), али опет, 15 рамова ми је баш много.
Остала РВ друштва имају око 8 рамова легла у једном наставку (сада доњем) док горњи (бивши први до подњаче) има већином празно саће и мало меда у појединим рамовима.
Код ДБ сам проширио плодиште са још једним рамом који има мало меда са једне стране а са друге стране је празан. Сатна основа додата пре неки дан је изграђена и комплет залежена (има нешто мало свежег уноса нектара и перге). Код ове кошнице сада има 5 пуних рамова легла (са нешто мало перге у таласима око легла) и добиле су сад још и шести да га мало почисте пре залегања. Рам са медом раније убачен су слабије начињале, чак су га допуниле свежим уносом јер је био последњи до преградне даске па сам га преместио ближе центру, тако да је плодиште ДБ кошнице организовано на следећи начин гледано од леве стране кошнице:
1. Рам са много перге и нешто меда,
2. Већином поклопљено легло,
3. Изграђена сатна основа са најсвежијим леглом,
4. Већином поклопљено легло,
5. Рам са медом,
6. Рам са поклопљеним леглом,
7. Рам са мало меда и празним саћем,
8. Рам са поклопљеним леглом,
9. Преградна даска,
10. Рам са медом
11. Рам са медом

Треба да нагласим да пчеле у ДБ кошници густо заузимају простор плодишта до преградне даске и један рам ван преградне даске, тако да мислим да нисам угрозио плодиште.
Овај рам са мало меда и празним саћем сам додао јер не знам колико би брзо преносиле и трошиле мед из рама који има доста меда.

Свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #272 poslato: April 13, 2015, 22:34:09 »
Заборавих да додам да сам тој РВ 8 додао трећи наставак са изграђеним саћем као први на подњачи.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #273 poslato: April 14, 2015, 10:37:20 »
Схватио сам да сам зезнуо па ћу тај трећи додати наставак да пребацим да буде последњи.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #274 poslato: April 16, 2015, 22:40:17 »
Ево мало слика од пре неки дан (11.04.) док су шљиве још цветале...
Уколико увећате слику шљивиног цвета мођете видети капљице нектара. Десило ми се да сам хтео на једној грани да откинем једну суву гранчицу. Повукао сам је и када је сува гранчица пукла, ова здрава грана се вратила и од трзаја ме је нектар испрскао као киша (ово је било око 11 сати па није било росе). Када сам се након тога загледао у цветове, а чашице се све цаклиле изнутра. Неке су имале овако капљице као на слици, а некима је читава чашица била испуњена. Имам осећај да пчеле нису стигле да покупе сав нектар који је био лучен тог дана.
Код нас су почеле јабуке полако да цветају, а цвет багрема је 14.04. био дугачак 1,3 cm. Према томе очекујем да би багрем требао да процвета око 10. маја, а најкасније до 15. маја.
Поздрав

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #275 poslato: April 20, 2015, 20:57:23 »

Тачно је виде се капљице нектара. Професионалне фотографије уживање их је прегледати. Поздрав Никола и не посустај.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #276 poslato: Jul 15, 2015, 09:53:21 »

Никола пријатељу шта је са тобом ? Па април је био пре сто година. Шта се ради на воћњаку Маодуш ? Како је пчелињак ? Надам се да је све у реду. Ако којим случајем има проблема знај да има и оних који су спремни да помогну. Поздрав Раковац.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #277 poslato: Jul 16, 2015, 12:39:29 »
Поздрав Горане.
Баш си ово лепо рекао... Као да је прошло 100 година од тад. Хвала Богу, све је у реду. Воће рађа и полако дозрева, пчеле раде, а ја као "пчелар" им сметам у том раду и тако...
Слаб сам са временом и не стижем да напишем неки нормалан извештај пошто за то треба времена. Плус морао бих да се консултујем са дневником друштава да видим шта сам све радио. Имао сам неких обавеза сад почетком јула и за један преглед нисам стигао да упишем у дневник шта сам радио, па сам 7 дана касније заборавио шта је било у којој кошници...
Укратко у багрем сам ушао са 6 друштава и једним ројем који сам одвојио од друштва крајем априла.
У багрему нисам хтео да дирам друштва мислећи да им због интензитета паше неће падати на памет ројење па су се два и изројила (сва друштва су се ројила). Након врцања багрема сам заменио неке матице, матичњацима од једног друштва које ми је добро. Том друштву сам (у више наврата) узео једно пет рамова легла са матичњацима (укупно) за друге кошнице и још сам од њега направио двоматично друштво које је у липи донело неких 30 кила меда. Након врцања багрема сам разројио пар друштава па их поново спојио јер су остала без матица приликом спаривања.
Приликом врцања липе једно 30 кила нисам изврцао јер је на медишним рамовима било по неколико залежених ћелија (онако при дну рама). До тога је дошло мојом грешком јер сам приликом прегледа плодишта кошница утврдио да нема матица које су требале да се спаре па сам им додавао рамове са матичњацима. Грешка је била у томе што нисам прегледао медишта. Матице нису страдале већ су погодиле на горње лето (изнад М.Р.) па пронеле у медишту уместо у плодишту, тако да сам на пар додатних кошница имао неочекивано двоматично друштво (ту ми је интересантно да се матице нису тукле иако их је делила само матична решетка - једна у плодишту доле, друга у првом наставку изнад М.Р.).
Затим, изгледа да сам пропустио и неки матичњак код оног баш јаког друштва од којег сам одузимао рамове, па сам ту имао троматично друштво. Стара мајка на подњачи (прошлогодишња из тихе смене), млада у наставку на врху кошнице и трећа у медишним наставцима између те две матичне решетке... Прекјуче сам са те кошнице одвојио тај последњи наставак са матицом и обележио матицу у средњем делу.
Иначе да наведем и овде података о багрему: багрема сам изврцао око 20 кила по друштву (у просеку), тако да сам са 6 кошница изврцао нешто преко 120 кила меда.
Липу сам сад за викенд изврцао и на њој сам слично прошао - око 115 кила меда са 6 производних друштава. Чак сам и од два роја могао да одузмем који рам липе. Липов мед који сам изврцао није карактеристичан за липу. Тамнији је од багремовог, мало мање вискозан (течнији је) и мало горкастији. Као да су биле негде на кестену (само не знам где, колико знам нисам видео да има кестена на Фрушкој Гори), или је то нека медљика.
У сваком случају свакако сам и за багремов рачунао да је полифлорни мед, тако рачунам и за липу, с тим да ми се липов више допада јер је специфичнији.
Веровао или не ово је баш укратко написано.
Овогодишње искуство ми је показало да се мора плодиште гледати сваких 5 до 7 дана како би се друштва одржала у радном расположењу и евентуално разројило ако се примети ројеви нагон. Такође ми се показало да када уђу у ројев нагон, без обзира на додавање С.О. и празног саћа, одузимање легла, рушење матичњака, оне ће да се изроје, тако да је најбоље разројити или направити двоматично (онако како си ти радио подизањем легла у последњи наставак). Ако се разројава и оставља стара матица у кошници, да не губе радни елан, онда одузети 70 до 80 % лелга и оставити само пар рамова затвореног легла иначе ће се, врло вероватно, и даље ројити. Ако се стара матица склања у нову кошницу, од старог друштва нема меда.
Ето укратко/удугачко од мене.

Поздрав и свако добро.

П.С. Иако се не јављам, читам новости на форуму, толико времена могу да одвојим. Радо читам твоја и Мирославова искуства са Ренсоновом методом.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #278 poslato: Jul 16, 2015, 13:40:37 »

Поздрав још једном. Колико видим прошао си сито и решето ове сезоне. Код мене се каже " Ко зна зашто је то добро ". А добро је веруј ми. Ништа не успева тако добро као успех, као што нема бољег искуства од сопственог, макар понекад било и горко. Твоје овогодишње је заслађено и багремом и липом.
                        Верујем да си за сада ипак задовољан. Проширио си пчелињак уз просечне приносе меда а све што описујеш да ти се у међувремено издогађало је драгоцено искуство за убудуће. Сезона се полако ближи крају па сумирамо резултате. Што се Ренсона тиче размисли о томе. Отвореног си духа спреман да пробаш и мало познато а у тој методи са РЕВ комбинацијом има нешто. Мирослав га држи целе сезоне те ће мо чути његова искуства.
                         Толико за сада. Чућемо се. Поздрав Раковац.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #279 poslato: Jul 17, 2015, 08:32:40 »
Lepo sam ja rekao da će Nikola biti dobar pčelar  :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #280 poslato: Jul 21, 2015, 16:57:51 »
Задовољан Горане, како не бих био. :) Било је свачега и свашта се морало импровизовати али не жалим ни трена... :)

Шоле кажу, ко се хвали, тај се квари... :)
Ипак имам још да гулим до статуса доброг пчелара. :)

Одох да радим на прикупљању искуства...

Поздрав свима.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #281 poslato: Jul 21, 2015, 23:54:02 »
Данас прегледао један део кошница.
Прегледао сам два двоматична друштва и два једноматична (да не кажем нормална или обична).
Код свих сам приметио свеж унос нектара и то у већој количини него што сам очекивао, тако да би зимница могла бити ускоро спремна. Ко зна, можда буде пало и неко мање врцкање ако буде било више него што им остављам за зиму. :)
Приметио сам и да се пчеле већ припремају за зиму. На рамовима који су били празни, а које је матица залегла, нема више легла од летвице до летвице, већ се тачно види простор који је оставила за медни венац (онако школски). Пчеле још нису стигле да напуне тај простор медом, али је матица о томе видно водила рачуна.
ДБ кошница је већ сад спремна за зиму. Млада овогодишња матица, је наштрикала легло тачно по средини рамова (легла има једно 7 рамова - не пуних наравно), медни венци су већ поклопљени и спремни, а перге има три рама са лепим медним венцом. Чак су напуниле и нешто мало меда у медиште (одокативно килограм).
Због високих температура и продужене паше ћу мало да одложим третман против варое, али не бих да чекам превише. Од краја идуће недеље ћу пратити прогнозу и унос нектара па ћу калкулисати.
У РВ је стање такође задовољавајуће. Легла има сасвим довољно, хране такође. 3/4 пун наставак свежег меда којег су полако почеле поклапати (поједине ћелије су добиле један део поклопца) ми говори да ливада можда буде издашна иако је киша преко потребна (иначе наставци су оволико напуњени за десет дана пошто је врцање липе било 11.07.).
С обзиром да ми је ово прва плодна сезона што се тиче пчеларства, још увек не знам шта могу да очекујем од Мајке Природе. Поготово што су рпетходне две биле тотално суве, па је шећерана радила.
Како год да буде, веома сам задовољан са досадашњим резултатима иако сам киксовао пар пута, али то је школа. :)
За сада толико.
Свако добро.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #282 poslato: Decembar 22, 2015, 20:47:22 »
Дуго се нисам јављао на форуму, па је ред да укратко попуним рупе које су остале, ако не због других који почињу онда бар ради свог подсетника.

Почетком августа сам имао и треће врцање ове године и изврцао вишак меда који су пчеле накупиле. Радило се о медљици. Како не бих врцао баш сав мед, изврцао сам само оно што је пребацило преко једног наставка залиха. Том приликом изврцано 45 кила медљике од свих друштава. Температуре нису баш биле наклоњене јер су у том периоду вечери постале свежије па је мед слабије излазио из саћа. У сваком случају наставци изврцани и сутрадан враћени друштвима на чишћење. Наставци одузети након три дана и склоњени да стоје до идуће године. Све кошнице (РВ) сведене на два наставка. Одложени наставци наслагани као да су на кошници добили пар третмана мрављом киселином преко улошка како би се саће дезинфиковало и очистило ако је неки мољац одрадио свој посао. Наставци су заштићени од уласка мољца колико је о било могуће па ћемо да видимо како је то прошло.
Половином августа сам поскидао матичне решетке са РВ кошница и заменио места плодишту и медишту. Том приликом сам започео и третман мрављом киселином. Отприлике 20-ак дана касније но прошле године. Резултате третмана мрављом не могу да наведем јер нисам водио тачну евиденцију, али варое скоро да није ни било. Био ми је сумњив квалитет киселине, па сам на крају третмана мрављом киселином истретирао једном са BeeVital Hive Clean-ом и након тог третмана није било неке промене у опадањеу варое.
Пчеле су добијале мале порције прихране приликом третмана мрављом киселином, а након завршеног третмана, сам до 20. септембра наставио са прихраном по 0,3; 0,5 или 0,7 литара сирупа са Нозевојем по потреби. Јаче заједнице и нису требале неку прихрану али су оне добиле мање дозе ради разређивања медљике која је остала у кошницама. Прихрана завршена до 20. септембра када су сва друштва била спремна за зиму и са задовољавајућим количинама пчела и хране. У међувремену приликом прихране сам поставио и чешљеве на лета кошница.
Након овога, морам признати, нисам ништа дирао око пчела до почетка децембра када сам радио третман оксалном киселином, мада сам требао да урадим бар један летимичан преглед. Обилазио и посматрао лета и подњаче у међувремену.
Приликом третмана оксалном киселином сам уочио да једно друштво има мање пчела од осталих док друштво поред њега има значајно више пчела. нема трагова грабежи (меда који је цурио, искиданог саћа, мртвих пчела...) једноставно, као да се један део пчела преселио у кошницу поред. То ми је врло чудно. Ово слабо друштво је остало са три улице пчела распоређених у два наставка. Не брује као да су обезматичене, а пошто је било хладније, пала ноћ и нисам имао никог да ми држи светло нисам вршио преглед те кошнице иако сам требао. Сад за викенд мислим да ћу га прегледати и свести на један наставак и ограничити комадом стиропора ако буде било потребе (под условом да имају матицу). Ако не буду имале матицу пашће неко спајање.
У суботу за св. Николу сам бацио поглед на подњаче. 11 дана након третмана оксалном киселином опадање варое је било далеко значајније него летос, али ни близу колико прошле године. У једном друштву је опало нешто мало варое а у друга два контролна је опало између 300 и 350 вароа.
Све у свему, задовољан сам овогодишњим учинком,иако имам пар мрља које нису требале да се десе а десиле су се услед, једним делом, због лењости и другим делом услед недостатка времена што и није изговор.
Све у свему задовољан сам радом са РВ кошницама и ДБ кошницом. У намери ми је да за следећу годину набавим Еко Воја наставака па да са њима нешто експериментишем, али отоме ће бити приче касније. За сада је и ово превише за једно јављање.
Поздрав свима.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #283 poslato: Decembar 23, 2015, 10:32:07 »

Није превише Никола .Није превише али је у овом тренутку довољно. Баш дуго се ниси јављао. Драго ми је да је на крају код тебе ипак све добро испало. Сада полако направи план за следећу годину , искуство ти више не недостаје , па га спроведи у дело. Биће све добро на бој се. Поздрав .

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #284 poslato: Decembar 27, 2015, 20:28:17 »
Као што и рекох у претходној поруци, искористио сам овај викенд да прегледам једно спорно друштво које је било на пчелињаку.
При отварању кошнице, звук и реакција пчела сасвим нормална. У горњем наставку свега неколико пчела.
У доњем насатавку, пчеле се распоредиле на три улице.
У рамовима доњег наставка где је било клубе нема више венчића меда и пчеле су избиле на сатоноше. У задњем делу рама има неотклопљеног меда.
Рамови у кошници неоштећени. Нема цурења меда, нити расутог воска и прополиса. Нешто мртвих пчела на подњачи али сасвим нормално за зимски период.
Е сад на централном раму око којег се формирало клубе сам затекао обележену овогодишњу матицу. Шеткала се по раму лагано. На раму има за величину пола длана легла у свим стадијумима, укључујући и једнодневна јајашца. Легло нормално изгледа, матица не прескаче. Стање са пергом солидно. Пчела када се скупи има за један РВ рам.
Из кошнице извадио све рамове сем тог једног са леглом на којем нема венац меда, већ само за величину длана у задњем делу рама. Матицу уклонио и на жалост морао сам да је упокојим пошто нисам имао куда са њом. Пчеле са остала два рама истресао у кошницу.
Затворио кошницу и прешао на суседну коју сам одабрао да јој придодам овај рам са пчелама и леглом.
Кошница је исто на два наставка. Нешто пчела има у горњем наставку али су у дубини. Скинем горњи насатавак, а у доњем море пчела. Иначе ми све остале РВ кошнице имају око 6 улица пчела, у овој има 9.
Из те кошнице извадио један крајњи рам у том првом наставку и затворио је. Ово сам извео негде између 12 и један сат послеподне.
Вечерас око 5:30 се вратио на пчелињак да завршим што сам започео. Отворио кошницу за прихват пчела. Крцата, 9 улица пчела, као у пролеће. Извадио један крајњи рам са пчелама, испрскао их раствором нозевоја. Предзадњи рам такође испрскао Нозевојем, као и пчеле на сатоношама. Отворио кошницу коју расформиравам. Пчеле и даље нису брујале као да су обезматичене. Скупиле се на том једном раму. И њих сам испрскао Нозевојем и додао као предзадњи рам у кошници. Поред њега, као задњи, вратио онај први рам са пчелама који сам извадио. Пчеле су се мало узбудиле и јаче брујале. Вратио скинути наставак са остатком пчела и затворио кошницу.
Сутра ћу да видим резултате спајања, да ли је дошло до масовније туче или не. Мало сам више напрскао Нозевојем преко сатоноша и по пчелама, али нисам баш ни претерао.
Опет кажем, необично ми је да је ова кошница са којом сам спајао толико пуна са пчелом.
Мени је највероватније објашњење да је један део пчела из расформиране кошнице прешао у кошницу поред још раније.
Само ми није јасно, да није било очигледних трагова грабежи нити убијања. Испред кошнице нема више мртвих пчела него код осталих. Као да је било здраво комшије, ми се доселили...
Мислим да је матица била лошијег квалитета и да је делом због тога друштво ослабило.
Значи биланс... Ове зиме једно друштво мање.
Толико за сада.
Поздрав свима.