Поздрав Горане.
Баш си ово лепо рекао... Као да је прошло 100 година од тад. Хвала Богу, све је у реду. Воће рађа и полако дозрева, пчеле раде, а ја као "пчелар" им сметам у том раду и тако...
Слаб сам са временом и не стижем да напишем неки нормалан извештај пошто за то треба времена. Плус морао бих да се консултујем са дневником друштава да видим шта сам све радио. Имао сам неких обавеза сад почетком јула и за један преглед нисам стигао да упишем у дневник шта сам радио, па сам 7 дана касније заборавио шта је било у којој кошници...
Укратко у багрем сам ушао са 6 друштава и једним ројем који сам одвојио од друштва крајем априла.
У багрему нисам хтео да дирам друштва мислећи да им због интензитета паше неће падати на памет ројење па су се два и изројила (сва друштва су се ројила). Након врцања багрема сам заменио неке матице, матичњацима од једног друштва које ми је добро. Том друштву сам (у више наврата) узео једно пет рамова легла са матичњацима (укупно) за друге кошнице и још сам од њега направио двоматично друштво које је у липи донело неких 30 кила меда. Након врцања багрема сам разројио пар друштава па их поново спојио јер су остала без матица приликом спаривања.
Приликом врцања липе једно 30 кила нисам изврцао јер је на медишним рамовима било по неколико залежених ћелија (онако при дну рама). До тога је дошло мојом грешком јер сам приликом прегледа плодишта кошница утврдио да нема матица које су требале да се спаре па сам им додавао рамове са матичњацима. Грешка је била у томе што нисам прегледао медишта. Матице нису страдале већ су погодиле на горње лето (изнад М.Р.) па пронеле у медишту уместо у плодишту, тако да сам на пар додатних кошница имао неочекивано двоматично друштво (ту ми је интересантно да се матице нису тукле иако их је делила само матична решетка - једна у плодишту доле, друга у првом наставку изнад М.Р.).
Затим, изгледа да сам пропустио и неки матичњак код оног баш јаког друштва од којег сам одузимао рамове, па сам ту имао троматично друштво. Стара мајка на подњачи (прошлогодишња из тихе смене), млада у наставку на врху кошнице и трећа у медишним наставцима између те две матичне решетке... Прекјуче сам са те кошнице одвојио тај последњи наставак са матицом и обележио матицу у средњем делу.
Иначе да наведем и овде података о багрему: багрема сам изврцао око 20 кила по друштву (у просеку), тако да сам са 6 кошница изврцао нешто преко 120 кила меда.
Липу сам сад за викенд изврцао и на њој сам слично прошао - око 115 кила меда са 6 производних друштава. Чак сам и од два роја могао да одузмем који рам липе. Липов мед који сам изврцао није карактеристичан за липу. Тамнији је од багремовог, мало мање вискозан (течнији је) и мало горкастији. Као да су биле негде на кестену (само не знам где, колико знам нисам видео да има кестена на Фрушкој Гори), или је то нека медљика.
У сваком случају свакако сам и за багремов рачунао да је полифлорни мед, тако рачунам и за липу, с тим да ми се липов више допада јер је специфичнији.
Веровао или не ово је баш укратко написано.
Овогодишње искуство ми је показало да се мора плодиште гледати сваких 5 до 7 дана како би се друштва одржала у радном расположењу и евентуално разројило ако се примети ројеви нагон. Такође ми се показало да када уђу у ројев нагон, без обзира на додавање С.О. и празног саћа, одузимање легла, рушење матичњака, оне ће да се изроје, тако да је најбоље разројити или направити двоматично (онако како си ти радио подизањем легла у последњи наставак). Ако се разројава и оставља стара матица у кошници, да не губе радни елан, онда одузети 70 до 80 % лелга и оставити само пар рамова затвореног легла иначе ће се, врло вероватно, и даље ројити. Ако се стара матица склања у нову кошницу, од старог друштва нема меда.
Ето укратко/удугачко од мене.
Поздрав и свако добро.
П.С. Иако се не јављам, читам новости на форуму, толико времена могу да одвојим. Радо читам твоја и Мирославова искуства са Ренсоновом методом.