Јуче је одрађен и преглед остатка друштава и изведени радови који су били неопходни.
Мислим да се багрем ближи и да би код нас могао цветати као и 2014., тј. десетак дана раније...
Због тога сам на сва друштва поставио матичну решетку без обзира на број рамова са леглом.
У РВ имам три друштва која су одлична и имала су по 12 до 14 рамова са леглом. Из два друшта сам одузимао рамове са затвореним леглом и појачао два средње развијена друштва (која су имала по 9 и 10 рамова легла), тако да сам их мало изједначио.
Остала су три друштва у РВ која нису слаба (имају 8 и 9 рамова легла) али која неће у багрем ући са пуном снагом.
Друштвима која сам појачавао сам одузимао рамове са медом и још нисам додао трећи наставак да би боље покриле додато легло.
Јаким друштвима сам додао по један наставак са изграђеним саћем пошто су накупиле солидне количине нектара са воћака.
Друштву у ДБ сам додао медишни наставак са делимично изграђеним саћем и тракицама сатних основа. Почеле су да граде саће па сам спустио плодишни рам назад у плодиште. При том су изградиле два мања заперка која матица није стигла да залеже, али су доградиле радиличко, а не трутовско саће, како сам мислио да ће бити.
У друштвима има добрих залиха нектара којег поклапају, па ће вероватно пасти и неко врцкање пред сам багрем...
Стање је шаролико, али од 9 друштава мислим да ће 6 бити спремно за багрем. Остала три, неће бити у пуној снази.
Оно што сам приметио је да су две матице из 2014 које су имале велике количине легла прошле године сада залегле само осредње количине легла (по 9 до 10 рамова) наспрам прошлогодишњег стања у приближно исто време. Легло им је и даље компактно и лепо, али су смањиле количине. Е сад то може бити до њих а може бити и да сам их слабије припремио за зиму прошле године. У сваком случају њихове ћерке су те које су ове године најјача друштва, али њихове ћерке су и два осредња друштва.
У једној кошници сам нашао необележену матицу како залеже (једној од ове три са доста легла), што ме изненадило јер сам их све прошле године обележио. Могуће да јој је спала фарба али ми некако делује свежија. Морам погледати дневник да видим шта је ту било...
У једној кошници сам видео да су на једном тамнијем раму, у централном делу, огулиле ћелије до "сатне основе". Нисам тај рам вадио, оставио сам га у медишту, али би га требало заменити првом приликом.
Сада се лакше дише. Стање у кошницама ми је познато и сређено и сад остаје само да се додају медишта и врше контролни прегледи друштава.
Толико за сада.
На жалост без слика за сад јер се сваки минут користи да се нешто уради а ради се до мрака.
Свако добро.