Autor Tema: Širenje agresivnih invazivnih korova  (Pročitano 1971 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Širenje agresivnih invazivnih korova
« poslato: Mart 10, 2013, 13:12:49 »
Na forumu SPOS-a postoji tema Bagramac Amorfa. Za sada je na snazi zabrana širenja ove izuzetno invazivnih organizama. Na listi je i bagremac.

Umesto da se o tome raspravlja i radi na nekoj vrsti dogovora i predloga zakonodavcima i stručnjacima, kod nas su i dalje na snazi uvrede i izvrgavanje ruglu nekoga ko ukazuje na to da se krše neke odredbe (ova i više poruka unazad). Reč je kolegi Rajku Boriću (njega vređaju i ismejavaju, jer ukazuje na ono što je uređeno zakonima i pravilnicima).
Poslednji primer kršenja pravilnika i agresivne odbrane kršenja propisa je od strane bivšeg prosvetnog radnika (ako sam dobro zapamtio). Onda se može postaviti pitanje čemu je učio decu u školi!?

I umesto da se nađe sredina i korisno rešenje tu je ekipa koja potencira našu opštu nesposobnost, da prostite zajebancijom. Sutra se pitaju zašto nam je tako, kako jeste (a uglavnom je loše jer smo nesposobni da nađemo bolji put). Kao kad se čovek upuva i pita ko je to uradio.


Suvišno je govoriti o tome koliko je bagramac koristan za pčele. Jeste i tu nema spora. Razmatra se i korisnost ove biljke sa energetskog stanovišta. Može se dobijati enrgija iz obnovljivog izvora. U tom smislu, može se raditi na tome da se možda izmeni pravilnik koji zabranjuje širenje bagremca. Ublažavanje stroge odrednice koja zabranjuje širenje bagremca bi verovatno imalo i zahteve prema onome ko „gaji“ i širi ovu biljku. Baš me zanima kako bi pojedinci koji rasađuju bagremac prihvatili te svoje obaveze, u smislu da ne ugrožavaju obližnje oranice, neke vrste šuma itd. Podseća me na onu priču o otrovima koji se koriste u voćarstvu, a sa druge strane to je u pčelarstvu „lek“. Mo’ž misliti.

Inače, insekti, koje obično nazivamo žižak, štetni su u šumarstvu. Koliko sam, na brzinu pročitao, jedan je koristan i to je Acanthoscelides pallidipennis, žižak koji ometa širenje bagremca i „...usporava njegovu ekspanziju“. Zato što usporava ekspanziju , smatra se korisnim (obratite pažnju - usporava, ali ne i zaustavlja, što znači da se bagremac širi i sam).

Ima ljudi, koji kada žure prođu kroz crveno na semaforu. Kakvi bre propisi, oni su  štetni kada čovek žuri.

Obrazovanje nije otrebno da čovek ima opštu kulturu. Opšta kultura podrazumeva da se moraju poštovati neka pravila. Ako čovek uz to ima neku diplomu, tek tada ima više odgovornosti.

Nemam ništa protiv bagremca, ali mi svakako smeta to što ima ljudi koji ne mogu da kanališu svoje namere na pravi način.


PS
Oprostite na ponekim grubim i prostačkim rečima, ali to je jednostavno tako.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Širenje agresivnih invazivnih korova
« Odgovor #1 poslato: Mart 10, 2013, 18:38:30 »
Мислим да већина пчелара схвата о чему се ради. Написано је неколико корисних текстова. Например о троскоту и багренцу. Има себичних које не интересују аргументи али ће неодлучни можда ипак два пута да размисле. Најбоље би било кад би пре садње пчелар консултовао некога из ЈП "Србија шуме".