Autor Tema: Prolecna priprema pčelarskih društava  (Pročitano 2581 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Branislav Pisanjuk

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Nemam
Prolecna priprema pčelarskih društava
« poslato: Mart 16, 2013, 20:08:33 »
Zdravo

Sta mislite o ovom predavanju?

« Poslednja izmena: Mart 17, 2013, 22:23:27 od strane admin »

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
Odg: Prolecna priprema pčelarskih društava
« Odgovor #1 poslato: Mart 16, 2013, 20:13:34 »
Gledao sam ga uživo. Po meni ok ima dobrih stvari,  a opet ništa spektakularno.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Prolecna priprema pčelarskih društava
« Odgovor #2 poslato: Mart 17, 2013, 22:37:34 »
Zdravo

Sta mislite o ovom predavanju?

Branislave, nisam nikada pregledao ceo snimak. Obično  brzo pregledam, sa pomeranjem klizača. Čovek uglavnom objašnjava dobar i pažljiv postupak pri razvoju pčelinjih društava. Ne nudi ništa revolucionarno i to je dobro. Kada negde dobiješ neka „epohalna“ rešenja, ne uzimaj to u obzir. Nema takvih rešenje (ovo zahlađenje to lepo odslikava).

Jedna od sitnica sa kojom se ne slažem (jer je smatram suvišnom, naročito na većem pčelinjaku, pa i rizičnom) je okretanje ramova za 180°. Nije to baš dobro rešenje, a i nepotrebno je. Ne može se požuriti društvo koje nije sposobno za potpuni i pravovremeni razvoj nikakvim okretanjima, bez obzira na naše želje (i ovo dobro ilustruje zahlađenje ovih dana).

Slično je i podsticanje grebanjem meda (mada se mnogi ne zapitaju što ga pčele nešto jako ne „grebu“). Ovo možda nije sa ovog predavanja (a možda i jeste, kažem nisam detaljno pregledao), ali je takođe suvišno, pa i štetno
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).