Autor Tema: Šta koristiti u dimilici  (Pročitano 21533 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 818
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #30 poslato: Decembar 10, 2017, 23:15:13 »
Prve godine sam koristio (kao i moj mentor) otočke od kukuruza (onaj srednji dio kukuruznih klipova). Dime oni dobro ali dim je dosta žestok i zna se razgorit pa postane veoma vruć. Onda sam prešao na trud. Nije loš ali moraš lunjati po šumi dok ga skupiš i zna se ucrvati ili strunuti ako ima previše vlage

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 268
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #31 poslato: Decembar 10, 2017, 23:43:21 »
Ja sam ove godine koristio prozukle delove kruskovog drveta lepo tinja i ne gasi se jer ima sitne kanale koje su izvrteli insekti tako da ima dobar dotok kiseonika...

Sto se tice peleta i njegovoj proizvodnji je obavezna upotreba i do 20% camovine koja je neka vrsta lepka koja daje stabilnost granulama ...ovaj podatak sam cuo od proizvodjaca peleta iz Merosina - Nis koji je inace Kinez zove se Lan i vec 3-4 godine,  proizvodi pelet...iznajmio je halu od firme u kojoj radim
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Milan Đorđević

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 40
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #32 poslato: Decembar 11, 2017, 15:11:38 »
Nisam stigao da pročitam ovu temu od početka ali ću reći šta ja koristim i kako.
Koristim gljivu trud, ovde u okolini Valjeva ima relativno dosta hrastove šume i skupio sam ga poprilično tako da imam zaliha za nekoliko godina unapred.  :)
Pošto je trud tvrd, pocepam ga na sitne delove, veličine pakla šibice, onda to sve dobro osušim na suncu pošto zna da pokupi vlagu i spreman je za dimilicu.
U dimilicu prvo stavljam sloj suvih novina na dno ali tako da prekriju celu unutrašnju površinu dimilice, onda natrpam parčiće truda do vrha ali tako da novine ispod uvek štrče. Tada potpalim novine i naglo pritiskam dimilicu da se trud lepo razgori. Kada se formira žar na ivicama parčića truda, dimilicu zatvaram i to je prava stvar. Nikada mi se do sada nije desilo da otkada koristim trud da dimilicu ponovo potpaljujem jer se ugasila. Traje dok ne završim posao. Iako ja imam svega 6 košnica, moja slobodna procena je da jedno ovakvo punjenje kako sam opisao može trajati za oko desetak košnica, oko možda sat vremena intenzivnog rada.
Kod truda mi se sviđa što je dim beličast i gust, i što jako prijatno miriše svojim karakterističnim, sladunjavim mirisom. Pozdrav kolegama!

Van mreže Milan Đorđević

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 40
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #33 poslato: Decembar 11, 2017, 15:16:08 »
A moj mentor upotrebljava parčiće osušenih trulih panjeva, slamu, čokot od kukuruza, dodaje voskovarinu... rezultat je da dimilica zapekne a miris je odvratan.
Zato samo preferiram trud.

Van mreže Miroslav Tesanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 126
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #34 poslato: Decembar 11, 2017, 19:31:51 »
Ja sam nakupio dve vrece za krompir (one pletene plasticne) proljetos kada sam radom na terenu naisao na opozarenu bukovu sumu.
Donio kuci, sjekirom razbio na manje komade i objesio na promaju. Kad zatreba, izvucem komad-dva i eto..

Van mreže Miroslav Šugić

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 431
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #35 poslato: Decembar 13, 2017, 14:09:35 »
Ja koristim običan karton i preko njega drvenu trinu od sećenja....

Van mreže Milos Obradovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 268
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #36 poslato: Decembar 13, 2017, 14:13:58 »
Ево ако неког интересује цена пелета је 440 дин за паковаљње од 15 кг у Рода центру у Крушевцу...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Jano Supek

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #37 poslato: Decembar 13, 2017, 15:52:51 »
Koristim rogoz i briket od piljevine, verovatno od čamovine je piljevina jer blago miriše na borovinu. Na slici je briket.

Van mreže Jano Supek

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #38 poslato: Decembar 13, 2017, 15:55:35 »
Pošto kod nas i konoplja počinje biti legalizirana, možda nabavim i tog sijena za dimilicu (zgodno, pogotovo u kontejneru ;) )
Nebi mi trebao više ni šešir :)
Uuuu
Al bi bilo veselo i konejner bi poleteo :)

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1028
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #39 poslato: Decembar 13, 2017, 17:11:38 »
Ja koristim sta stignem, a sve cesce , kada su brzi pregledi , samo pumpicu sa nozevojem.....Kada je nesto sto traje duze, ima trulog oko vikendice  to i ubacujem... Cesto i one kartone od jaja..

Van mreže nobojsa oro

  • Gost
  • *
  • Poruke: 3
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: klek
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #40 poslato: Decembar 28, 2017, 23:18:17 »
jutani dzak. jeftin, blag, gust dim i dugo traje.

Van mreže Dejan Đukić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 101
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #41 poslato: Februar 04, 2018, 12:11:17 »
Pelet mi nikad nije pao na pamet ali cu ga isprobat definitivno s obzirom da imam 6 tona peleta svake godine jer se grijem na pelet 😌 da li Sole miksas pelet s necim ili samo napunis dimilicu i odozgo zapalis?

Lp

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1962
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #42 poslato: Februar 04, 2018, 13:12:27 »
Занимљиво питање...шалим се, наравно :). Ово питање нико није поставио (осим једног колеге преко gmail-a). Обично су колеге писале о "алтернативним" материјалима, које сам већином испробао и углавном су лошији од пелета.

Проблем потпале пелета постоји. Један наш колега је покушао и појавио се проблем потпале. У шали сам му послао овај троугао потребних услова са појаву пламена (на слици 1 – и нема више слика :) ). Претпоставио је (погрешно) да је проблем „безваздушни простор“. Није то проблем, ваздуха има довољно...

Проблем је у недостатку топлоте да се потпали, јер је пелет пресован (материјал лакше гори када је растресит и када су веће површине изложене дотоку кисеоника). С обзиром да то не можемо мењати, доведемо топлоту.

Димилица се потпаљује сасвим обично. Као што то радим „миленијума“ :)...потпали се ватра са комиљакама (шапурина, отучке – како их још називају) или којим дригим погодним материјалом :). Потребно је да се нормално ужари. Потом ставим пар комада комиљака и преко тога пелет. На врх опет 3-4 комада комиљки, али и то није потребно. Комиљке на врху су ми користиле када користим пресовану сламу (брикети пресоване сламе за простирку пилићима – нисам ни знао да се то користи и да пилићи живе своју рану младост на „ролерима“ :) ).

Још један практични проблем...мој син нпр. ради погрешно и увек ми подигне притисак јер баца материјал, непотребно. Стави пуну димилицу пелета за временски краћи посао и угаси када је трећина сагорела. Тако изручи у стари лавор где изручујемо садржај димилице. И наравно, баци још трећину корисног материјала, који не сакупи и који се умеша са отпацима. Приближно се предвиди количина потреба за рад. Када се посао приводи крају, пелет је такође при крају и онда додам опет комиљке. По завршетку посла само оборим димилицу (пазити, јер може наставити сагоревање и у лежећем положају и ово зависи од правца ветра). Комиљке које имају чађи су одличне за поновну потпалу ватре наредног дана и сувље су од материјла када је већа влажност ваздуха. Али, због те чађи по њима лакше се потпале и по неугоднијем времену.


ПС

Мао сам из зезања користио неке ситнице из теорије пожара...ови моји паметни ме послали на противпожарну обуку, јер је сада то по неком закону. Спремам се за пензију (превремену) и нису послали неког млађег, па су џаба кречили...али научи се понешто корисно или се подсетимо неких ствари (такође врло корисних).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dejan Đukić

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 101
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #43 poslato: Februar 04, 2018, 17:05:14 »
Hvala na detaljnom odgovoru sole ,morao sam te pitat jer znam kako moja pec funkcionise kad je pelet u pitanju pa mi je malo bilo cudno 😁
Lp

Van mreže mihailovic zeljko

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 17
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: 19312 Vrazogrnac
Odg: Šta koristiti u dimilici
« Odgovor #44 poslato: Februar 05, 2018, 00:14:25 »
Jesenas sam u Bugarkoj u Vidinu posetio jednu prodavnicu pcelarske opreme.
Tamo sam video u kesi pelet od suncokreta i pise gorivo za pusalku kosta 1kg nesto
manje od 1 evra oko75 euro centi.Kupio sam jednu kesu i ovih dana je isprobao.
Sta reci a ne pohvaliti ih.Dugo gori stvara dobar gust dim prijatnog mirisa a lako se
potpaljuje.
Cena mu je malo jaca mada sporo gori i prihvatljivo je i po toj ceni samo se treba
naci ko ga proizvodi i kupiti vece pakovanje.Za dva sata koliko smo proveli na dodavanju
pogaca na oko 170 drustava otislo je oko tri sake peleta znaci oko 300 grama.