Autor Tema: Rojenje  (Pročitano 14200 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
Odg: Rojenje
« Odgovor #15 poslato: Maj 23, 2013, 19:26:35 »
Evo još nekih:

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #16 poslato: Maj 30, 2013, 09:17:56 »
Fioka je ponovo u akciji.Devet dana nakon prvog izašao je roj drugenac,veoma dobar kako mi se čini i smjestio se na jabuku.Lako iuspješno sam ga stresao u rodnu voju,tako da je i druga naseljena.Zanima me kada bih otprilike mlada nesparena matica mogla da pronese i kako je najbolje da ga njegujem do tad?Pozdrav!

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #17 poslato: Maj 30, 2013, 09:32:50 »
Evo i nekih fotografija,nemojte mi zamjeriti,slabijeg su kvaliteta pošto su slikane mobilnim i u brzini:

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #18 poslato: Maj 30, 2013, 11:54:59 »
Imao bih još jedno pitanje za iskusne pčelare,pošto planiram da roj iz fioke prebacim u rodnu voju nakon rojenja: U kom periodu nakon izlaska drugenca i eventualno trećaka u starki nema legla,i da li taj period uopšte postoji?Bio bih zahvalan kad bih neko pomogao.Pozdrav!

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #19 poslato: Maj 09, 2016, 23:48:11 »
Tema malo starija ali trenutno aktuelna pa da ne otvaram novu.
Do sada nisam imao rojenja, ove godine su mi prva i to je bilo stihijski. 10 dana kiše je učinio svoje . Kako bilo, kada mi je prvijenac već izašao i ostalo još dovoljno pčele u košnici sa zatvorenim leglom i matičnjacima ostavljao sam dva najbolja zrela matičnjaka ili samo jedan ako sam našao koji izleženi matičnjak. Dali je to ispravno, postoji li mogućnost da izađe i drugi roj?

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #20 poslato: Maj 10, 2016, 16:28:18 »
Анто,
Мислим да, по некој логици, други рој не би требао да изађе јер нема матичњака који би остали, тј. пчеле које остану би остале обезматичене ако оде други рој.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #21 poslato: Maj 13, 2016, 15:20:36 »
Možda je malo kasno s odgovorom,u starci ,kada ostavljate 1 do 2 matičnjaka,morate biti sigurni da nema izležena jedna ili više matica koje su još tu.Može se desiti da u tom slučaju sa 1 do 2 matičnjaka + 1 ili par nesparenih matica ode i drugi roj sa tim maticama.To se može desiti i par dana nakon odlaska prvenca,čim se steknu odgovarajući vremenski uslovi.A dešava se i da kada imate više matičnjaka u rojevom društvu i formirate nukleus na drugom mestu sa par matičnjaka,dešava se da se i tamo pčele podele i jedan deo ode sa prvoizleženom maticom.Za prestanak rojevog nagona najbolje je u društvu,ali i u jačem novoformiranom nukleusu od tog rojevog društva, ostaviti samo 1 jedini rojevi  najbolje zreo matičnjak iz koga matica izadje u roku od par sati ili tokom tog dana kada ste ga formirali.