Autor Tema: Pčelinjak Salaj  (Pročitano 2680 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Pčelinjak Salaj
« poslato: Jul 06, 2013, 18:20:52 »
Pa  evo konačno da i ja predstavim pčelinjak....

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
Odg: Pčelinjak Salaj
« Odgovor #1 poslato: Jul 06, 2013, 21:22:04 »
Мудро и интелигентно одрађено, умјесто да селиш ти довео пашу пчелама.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #2 poslato: Jul 08, 2013, 21:14:52 »
Видим класо да си посатвио и други наставак.
Одлично напредују. ;)
Паша у близини, вода у близини, газда у близини... Кад ти врба процвета почињеш прихрану...
Где ћеш боље? :)
Само, шта ти оно виси испод кошница друже? Да нису фиоке од мрежастих подњача?
Велики поздрав и медно.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #3 poslato: Jul 08, 2013, 23:22:03 »
@ Nikola

Eksperimentisao sam sa fijokama i utvrdio da je puno bolje  kada je fijoka otvorena. Pošto je jedno vreme kad sam ih doneo bilo hladnih noći, naveče sam zatvarao fijoke a ujutro otvarao jer su po danu fenirale (ventirilale košnicu), pa su se tako zatekle pri slikanju. Pošto je suncokret počeo da medi više ne prihranjujem, hranilice su okrenute kao zbeg a i fijoke ne zatvaram pošto su noći tople. Sutra planiram pregled, obeležavanje matica a polako dolazi i vreme za treći nastavak, a imam isti problem kao i ti: satne osnove. Mislim da u svakoj košnici imam još samo po jedan neizgrađen ram tako da se spremam za Bečej. To što nisi uočio matice me uopšte ne čudi isto se i meni dešavalo ( ako uočiš jednodnevno leglo, uspravna bela crtica 2-3 mm u ćeliji ne beri brigu tu je ona) i zato sam rešio da ih obeležim, lakše se uočavaju...Samo polako i pažljivo gledaj što reče jedan moj prijatelj matica ti je kao dama u balskoj haljini, vuče šlep za sobom.Kad budeš kupovao osnove vodi računa o tome da jedan ram zatvorenog legla  nakon izleganja pčela zauzima tri rama...Tako da bum tek dolazi....Ja kupujem SO za sve ramova što imam ( i još kilo viška) a žičenje je u toku...

A iznad krova je stavljena provizorna zaštita od poslepodnevnog sunca, mada mislim da ću od toga odustati. Poslepodne mi je uvek bila velika gužva ispred košnica pa sam mislio da im je prevruće, tek posle sam shvatio da je to igra mladih pčela zahvaljujući slici sad dal Svetinoj  ili Savinoj ne znam tačno...

Pozdrav i medno!
« Poslednja izmena: Jul 08, 2013, 23:48:46 od strane Boris Salaj »

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #4 poslato: Jul 09, 2013, 20:58:14 »
Е то је лепо чути. Чини ми се да код тебе брже граде СО, али не могу да оценим пошто је у питању мањи рам, а можда и због сунцокрета раде боље.
СО сам сад узео да имам за још по неколико рамова у трећем наставку. Није више било у радњи. :) Рамове сам све ужичио одавно. Само затегнем жицу пре утапања основа. ;)
Битно ми је да сам попунио други наставак са СО, да не бринем хоће ли трошити енергију на заперке и да ли ће бити довољно места. Сад знам, увек стављам пун наставак са СО а после пребацивати по потреби због брже изградње.
Више од тога не могу очекивати да изграде, али ћу им додавати СО ако буде требало пошто планирам да их зазимим на три или чак на сва 4 наставка.

По мом мишљењу, добили смо одличне, јаке и мирне заједнице.
Мислим да ће се лепо развити до зиме.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #5 poslato: Jul 09, 2013, 22:13:49 »
Klaso, mirne su dok je paše u blizini, videćeš posle.....Generalno, i ja sam više nego zadovoljan..

Ja zaperke koji su veći lepim na satonoše praznih ramova...Oni sa slike su zauzeli čitav ram...