Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Rensonova metoda

<< < (3/29) > >>

Esad Jusić:
Već je 2013. a niko da kaže utiske. Zašto to, kolege?
Ako ikako mognem, probaću ove godine i ja ću reći sve što zapazim. Najvjerovatnije će to biti na EV.

Pozdrav, svako dobro!

elvismujovic:
Ja sam probao prošle godine na nekoliko alpskih košnica. Imao prinos po 10 kg po košnici što je u mojim uslovima nedostižno bez značajnijeg ograničavanja legla. Primenio sam originalnu metodu gde se matica ograničava sa dve matične rešetke na drugom nastavku od podnjače i mislim da je pogrešno postavljati nastavak ispod plodišta jer ga pčele uopšte ne koriste, niti za med niti za polen. Taj nastavak ispod plodišta ima samo funkciju duboke podnjače. Maticu treba ograničiti na 1. nastavku na podnjači. Takođe mislim da je 30000 ćelija malo za plodište jer se jedan deo tih ćelija koristi i za polen a znatan deo za trutovsko leglo, tako da ne ostane dovoljno prostora za radiličko leglo. Ove sezone sam planirao ograničenje matice na 1. nastavku na oko 34.000 ćelija saća. Pojava rojevnog nagona je bila kod skoro svih košnica i društva se roje bez obzira što je matica bila zarobljena između dve rešetke. Matica "smrša" pred rojenje i provuče se kroz matičnu rešetku. Moj zaključak za prošlu godinu je bio da u uslovima slabe paše društvo skupi više meda ali je nagon za rojenjem pojačan i mora se kontrolisati

Esad Jusić:

--- Citat: elvismujovic  Januar 23, 2013, 12:55:06 ---Ja sam probao prošle godine na nekoliko alpskih košnica. Imao prinos po 10 kg po košnici što je u mojim uslovima nedostižno bez značajnijeg ograničavanja legla. Primenio sam originalnu metodu gde se matica ograničava sa dve matične rešetke na drugom nastavku od podnjače i mislim da je pogrešno postavljati nastavak ispod plodišta jer ga pčele uopšte ne koriste, niti za med niti za polen. Taj nastavak ispod plodišta ima samo funkciju duboke podnjače. Maticu treba ograničiti na 1. nastavku na podnjači. Takođe mislim da je 30000 ćelija malo za plodište jer se jedan deo tih ćelija koristi i za polen a znatan deo za trutovsko leglo, tako da ne ostane dovoljno prostora za radiličko leglo. Ove sezone sam planirao ograničenje matice na 1. nastavku na oko 34.000 ćelija saća. Pojava rojevnog nagona je bila kod skoro svih košnica i društva se roje bez obzira što je matica bila zarobljena između dve rešetke. Matica "smrša" pred rojenje i provuče se kroz matičnu rešetku. Moj zaključak za prošlu godinu je bio da u uslovima slabe paše društvo skupi više meda ali je nagon za rojenjem pojačan i mora se kontrolisati

--- Kraj citata ---

E, svaka čast pa si se javio, i hvala ti!

Gdje ti je Nusret? Čujete li se? I on je alpinac i čova ima iskustva, a nije loš drug. Nusret tipuje (na alpskoj) ograničavanje matice u prvom nastavku i veli da dobro prolazi. Ne znam šta bi se desilo kad bi se ovo primijenilo na AV. Temelj ove metode je 30 000 ćelija, ali mislim da nije svejedno na kojoj vrsti rama je ovih 30 000 ćelija, mislim na visinu rama). Šta ti misliš?

Veliš da taj nastavak ispod nije bio nizašto. No, možda je pomogao kao ventilacija i određena veranda (predulaz) za tzv. "brade". Vjerujem da si upravu za ograničavanje na prvi nastavak, ali to onda nije Renson. Dakle, ti bi preporučio da trebam zaobići Rensona? Ja sam isto bliži opciji 1. plodišta, no ni to nije zauvijek jer se MORA prevješavati ili penjati po drveću za rojevima. Jesam li upravu?

Znači, rojenje se ipak javlja? Matica se provuče kroz rešetku? Dakle - puno posla, a velika nesigurnost metode? Sjeti se da je Nusret jadnom rekao kako mu u njegovim uslovima najbolje daje Đerzonovo Dijamantno pravilo.

Hajde još koju probesjedi na ovu temu. Ako se prisjetiš još kojih detalja, javni nam.

Pozdrav, svako dobro!

Miroslav Jovanović:
Ograničavanje na jedan nastavak je dobar način mada dosta zavisi od broja i veličine ramova. Pre desetak godina sam se malo poigravao pa uradio sledeće. Posle bagrema sam ostavio matičnu rešetku na prvom nastavku i letom na njoj u drugi nastavak. Leto na podnjači sam regulisao jedom vrstom bežalice tako da pčele ne mogu ući al mogu da izađu. To sam uradio zbog trutova. Celom širinom košnice na poletaljku sam postavio parče lamperije koje se naslanja na telo. Tako sam sa strana dobio izlaz. Usmeravajuću dasku sam postavio na gornje leto na matičnoj rešetki. Kasnije sam saznao da to nije dobro zbog pčela koje nose polen jer su do matice i plodišta morale kroz rešetku. Kako bilo da bilo rezultat je bio sledeći posle nekih 35 do 40 dana. Zajednica nije izgubila na snazi a gornji nastavak puni okviri zatvorenog meda što u drugim košnicama nije bio slučaj. Reč je o LR košnici. 

Esad Jusić:

--- Citat: Miroslav Jovanović  Januar 23, 2013, 23:15:25 ---Ograničavanje na jedan nastavak je dobar način mada dosta zavisi od broja i veličine ramova. Pre desetak godina sam se malo poigravao pa uradio sledeće. Posle bagrema sam ostavio matičnu rešetku na prvom nastavku i letom na njoj u drugi nastavak. Leto na podnjači sam regulisao jedom vrstom bežalice tako da pčele ne mogu ući al mogu da izađu. To sam uradio zbog trutova. Celom širinom košnice na poletaljku sam postavio parče lamperije koje se naslanja na telo. Tako sam sa strana dobio izlaz. Usmeravajuću dasku sam postavio na gornje leto na matičnoj rešetki. Kasnije sam saznao da to nije dobro zbog pčela koje nose polen jer su do matice i plodišta morale kroz rešetku. Kako bilo da bilo rezultat je bio sledeći posle nekih 35 do 40 dana. Zajednica nije izgubila na snazi a gornji nastavak puni okviri zatvorenog meda što u drugim košnicama nije bio slučaj. Reč je o LR košnici. 

--- Kraj citata ---

Više puta sam pročitao post, ali ne mogu sve odgonetnuti.
Kažeš da si to radio prije 10 godina. Zašto nisi i poslije?
Ovo parče lamperije mi nije jasno, niti ovo sa usmjeravajućom daskom.

LR i praktikuju ograničavati na 1 nastavak, mada je LR projektovana za 2 plodišta i jedno medište. Probao i prvu i drugu varijantu. Svaka ima svoje nedostatke, a najčešće: puno mesa, malo meda.

Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju