Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Rensonova metoda

<< < (4/29) > >>

Miroslav Jovanović:
Parče lamperije je sirokn oko 7cm. Dužina 370mm. Stavio ga na poletaljku i naslonio na nastavak al nakoso. Tako sam dobio izlaz ya trutove. Usmeravajuća daska. Dasku sam postavio sa zemlje na poletaljku. Kad sam postavio matičnu samo sam tu dasku pomeriu na gornje leto. Posle mi neko reče da to nije dobro zbog polena pa nisam nastavio sa tom praksom. Onda par godina iza toga sledila je pauza u pčelarstvu.

Esad Jusić:

--- Citat: Miroslav Jovanović  Januar 23, 2013, 23:51:37 ---Parče lamperije je sirokn oko 7cm. Dužina 370mm. Stavio ga na poletaljku i naslonio na nastavak al nakoso. Tako sam dobio izlaz ya trutove. Usmeravajuća daska. Dasku sam postavio sa zemlje na poletaljku. Kad sam postavio matičnu samo sam tu dasku pomeriu na gornje leto. Posle mi neko reče da to nije dobro zbog polena pa nisam nastavio sa tom praksom. Onda par godina iza toga sledila je pauza u pčelarstvu.

--- Kraj citata ---

Eh, sad mi je jasno.
Ma kako nije dobro zbog polena? Provuku one to, mudrice su to. Uostalom, treba vidjeti kako provuku i pored hvatača za polen, koji su kudikamo gori od rešetke, a tek kako kod određenih hvatača za jedan dan nauče ulaziti na "izlaz" i polena ili malo ili i ništa. Ako treba postaviću sliku tog hvatača.

Je li "pauza" istekla? Je li sad dobro? Zadovoljan? Želim da bude dobro.

Pozdrav, svako dobro!

Miroslav Jovanović:
Da pauza je istekla i sada imam sedam društava u IB košnicama. Planiram ove godine da proširim i obavezno dve RV. Obećao sam to Slobi Ilić. Šta će biti kasnije videćemo.

Esad Jusić:

--- Citat: Miroslav Jovanović  Januar 24, 2013, 00:06:26 ---Da pauza je istekla i sada imam sedam društava u IB košnicama. Planiram ove godine da proširim i obavezno dve RV. Obećao sam to Slobi Ilić. Šta će biti kasnije videćemo.

--- Kraj citata ---

Šta god da bude, drži se i ne daj se. Pčelarstvo je ionako gadna lutrija i zato ne žuri: umjerenost i samo umjerenost.
Fin si izbor napravio: IB i RV.  Za nuždu, možeš ih i kombinovati jer je razlika 30-ak mm. A, vala, mogla bi i koja slika. Šta veliš?

Pozdrav, svako dobro!

Vojo Brstina:

--- Citat: Miroslav Jovanović  Januar 24, 2013, 00:06:26 ---Da pauza je istekla i sada imam sedam društava u IB košnicama. Planiram ove godine da proširim i obavezno dve RV. Obećao sam to Slobi Ilić. Šta će biti kasnije videćemo.

--- Kraj citata ---
Kasnije ćeš Miroslave videti rezultate i oni će ti najverovatnije pokazati u kom ćeš se pravcu dalje razvijati..

Želim ti da što pre upoznaš mogućnosti pčela u Rv košnicama...

Rad sa Rv košnicama i ograničavanje matica na jedan RV nastavak je nešto slično Rensonovoj metodi ali sa ograničenjem plodišta na nešto oko 48.000 radiličkih ćelija gde pčele u proseku razvijaju oko 40.000 legla što je za oko 10.000 legla više od Rensonove planirane veličine, dok je rad sa EV košnicama i ograničavanje na plodište od 30.000 ćelija skoro originalan metod ...

Pozdrav svima...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju