Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Rensonova metoda

<< < (5/29) > >>

Esad Jusić:
U postu br. 12 pogriješio sam pa sam napisao:

--- Citat ---Ne znam šta bi se desilo kad bi se ovo primijenilo na AV.
--- Kraj citata ---

A mislio sam na EV. Jer, AV je antivarozna podnjača ili lim podnjače, a time se ne može pčelariti, mislim to nije košnica, nego EV (Eko Voja).

Pozdrav, svako dobro!

Vojo Brstina:
Primetio sam Esko da je u pitanju bila greška pa sam se i nadao da ćeš se javiti  :D...

Šta bi se desilo? Može i ovako da se pčelari ali zajednice posle nešto oko mesec dana malo oslabe.Istina je da se na brzinu javi med odnekud i kada ga nema u drugim košnicama. Istina je i da se dobije desetak dvadeset kilograma meda više nego u drugim košnicama kada je u tim drugim oko 20-25 kg. za vađenje.
Istina je da ako naiđe jaka polenska paša da će pčele započeti sa matičnjacima ali i da će ako inaiđe malo jača nektarska paša same prekinuti rojevi nagon i doneti podosta meda.

Može se pčelariti cele godine ovim načinom i isti preporučujem u lošim pašnim uslovima.
Međutim ako nailazi jaka suncekretova paša tokom letnje sezone, što je slučaj u mom kraju tada treba da imamo u vidu da je najbolje posle bagremove paše podići matičnu rešetku sa prvog nastavka na drugi nasttavak do pred samu pašu. Čak i kada se ostave ta dva nastavka ispod rešetke, obzirom da se radi o dugoj paši i tada će rezultati biti odlični.
Svakako da ako želimo da ranije vrcamo med i da po potrebi pčele preselimo i na drugi malo kasniji suncokret najbolje rezultate možemo postići ako 8-10 dana pre početka suncokretove paše  rešetku spustimo na jedan EV nastavak.

Kod pčelara postoji jedan ozbiljan problem koji se kod pčela nikada ne dešava a to je gladne oči legla. Kad god vidite da pčele blokiraju maticu pokušajte ih razumeti. Njima je uvek prioritet hrana ti jest iskorišćenje paše naravno uz prisustvo matice i manje količine legla.

Pozdrav svima....

Esad Jusić:
Vojo, pa što, bolan ne bio,  ne popravi moju grešku, nego pustio da se sramotim? Naravno, šalim se.

Kažeš:

--- Citat ---Može se pčelariti cele godine ovim načinom i isti preporučujem u lošim pašnim uslovima.
--- Kraj citata ---

Slažem se, a znaš da sam više puta već ponovio na raznim forumima da mi je zbog toga za oko zapela baš EV.

Slažem se i za ovo s podizanjem rešetke, ali mislim da neću pogriješiti ni ako samo, umjesto podizanja rešetke, prevjesim leglo. Nemam ja nikakve nagle paše, o suncokretu i sl. ni govora. Jedino što se mora strogo voditi računa da poslije zadnje paše izvadimo rešetku, kako bi pčele navrijeme odradile sve što je potrbno za zimu.

Da, gladne ljudske oči izvor su mnogih belaja i pčelama i pčelarima, a ovo zadnje zlata ti vrijedi:


--- Citat ---Kad god vidite da pčele blokiraju maticu pokušajte ih razumeti.
--- Kraj citata ---

Pozdrav, svako dobro!

Miroslav Jovanović:
Esade evo jedne slike od pre nekih desetak dana kad je temperatura bila +16.

Esad Jusić:

--- Citat: Miroslav Jovanović  Januar 26, 2013, 10:11:21 ---Esade evo jedne slike od pre nekih desetak dana kad je temperatura bila +16.

--- Kraj citata ---

Lijepo, lijepo. Ovakva slika najviše osvježava i pčelare u žive vraća u proljeće kad poslije dužeg neizlaska pčele napokon izlete na pročisni izlet

Je li na okruglim letima ne koristiš poletaljke?

Pozdrav, svako dobro!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju