Не могу знати да ли је довољна једна летвица је не знам ни каквих је 14 рамова пчела. Може се радити о погрешној процени и са се свих 14 рамова пчела врло лако смести у један наставак.
Ако проценим да може бити проблема са деловањем препарата (као што је било прошле године по оним пакленим врућинама), мењам начин примене (на своју одговорност). Прошле године сам стављао две летвице (у суштини једна и по јер је на подњачи пчелама изложена само једна половина, а варои ипак обе – испод летвице на рдвеној подњачи се види велики број вароа које ту траже „спас“), тако да сам једну поделио по пола и ставио у гнездо, а другу целу на подњачу. После неких 7 дана сам убацио још једну летвицу подељену по пола.
ПС
Мислим да није добро ставити само једну летвицу. Међутим, многи гледају цену коштања летвица па сматрају да је бацање пара ако се стави једна више у неповољним условима (као што је било прошле године). Ипак ти стави две летвице. Ако се деси да неко друштво има много варое, третира се даље: додајем још две летвице или неки други препарат (много варое није 500 комада већ пар хиљада, што се може десити). Стављати препарат са слабијом дозом није добро и зато је боље одмах ставити две летвице (поновио би опет: то би било подељено на по пола и распоређено на 4 места у кошници у плодишту).
Такође, мислим да не треба „мењати“ летвцу ако се одлучиш да додајеш из два пута. Стара додата остаје, само се убацује друга.
Ако некоме није јасно како се припрема и поставља, ево скице постављања летвице на жицу и потом између рамова. Када се овако поставља, практично се избегава додир руке са летвицом.