Moj prijatelj je početnik u pčelarstvu i zaboravio je dići plodište pred jesen. Klube mu je ostalo u donjem nastavku a gore med. Ne znam što bih mu savjetovao, da pričeka još malo možda se same prebace u gornji nastavak, da sam prebaci 1-2 okvira sa pčelom u gornji nastavak ili da zamjeni mjesta nastavcima i poklopi okvirom meda satonoše iznad klubeta.
Radi se naravno o RV košnici
Anto da li ima legla u tim društvima?
Imao sam iskustva da po prestanku legla zajednica sama ode u gornji prazan nastavak, bez obzira što je sva hrana bila u donjem, zbog toga je društvo uginulo od gladi i ako je dole imalo najmanje 15kg hrane.
Napomena da nije u pitanju rodna voja nego DB plodište i lr medište, moja greška-nedostatak pažnje i ne iskustvo sa DB košnicama. I ako nije rodna voja u pitanju mislim da je pčelinji instikt svugde isti. Jedno moje malo iskustvo koje vam možda bude pomoglo, ali opet pre poslušajte starije-iskusnije kolege nego što sam ja.
Goprane da sam bio u vašem društvu podržao bi te, ali nebi ništa insistirao, daš savet-mišljenje a drugar neka donese odluku, jer posledice su samo njegove.