Свето, сасвим си у праву што се пчела тиче. Њима сигурно нису потребне платформе за полетање или слетање. Пчеле су такође и врло практична бића па се брзо привикну на своју околину. Размишљао сам и ја да лета скинем, управо читајући искуства других колега са мишевима и ровчицама. Гледао сам пчеле на летима и право да Ти кажем, на моју одлуку да лета оставим највише је утицала лепота призора када се пчеле размиле по том парчету дрвета, дочекују једна другу, бране кошницу или се једноставно на том, малом парчету дрвета друже. Мени је кошница некако лепша са том дашчицом.
Надам се да ће та дашчица донети више користи пчелама него, ровчицама.
Радоје, баш тако. Пчелама више служи као место за спуштање, тај људски изум "полетаљка". Знају пчеле и да полећу и слећу без ње. При најезди осица као што је било ове године, можда не би било лоше да се уклоне јер би пчеле лакше браниле улаз у кошницу (можда). Такође сада зими, сем скупљања снега и леда и немају неку функцију. Мада са друге стране, ипак мало усмеравају свеж ваздух у кошницу. Ајд сад да буде човек паметан. Сигурно има подоста примера и за и против, поготову зависно и од годишњег доба.
Радоје за колеге пчеларе, ништа не би требало да буде мрско. Ево пар слика "полетаљке", са пуних подњача на мојим кошницама и њиховог уклапања. Њих имам 7 комада у остави јер сам толико поставио жичаних. Што се тиче жичаних, код њих је спој урађен класичним, мушко женским спојем. На полетаљци је мушки део, а на подњачи женски, па се једноставно уметну један у други. Слике са те жичане подњаче нисам урадио јер су ми на кошницама. Ако Ти и оне користе, сликаћу и њих, мада на оним сликама од летос са мог пчелињака има слика кошнице са том подњачом. То је слика број 12 (22) и на њој се лепо види тај спој.
Ево осталих слика и "малог", снега од један дан !
Поздрав и свако добро