Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161358 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #15 poslato: Novembar 26, 2013, 19:29:28 »
Никола, сада је већ код мене права зимска идила! Снег пада за медаљу. А што се тиче лопатања, код нас ти је то, редовна зимска активност. Лепо је када све долази у своје време.
Поздрав

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #16 poslato: Novembar 26, 2013, 23:21:46 »
Овде код мене у Банату кажу Свети Мрата снег до врата. А ове године је закаснио цео један дан.  ;)

Само нека пада Драгане и време му је.

Поздрав из Новог Милошева...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #17 poslato: Novembar 26, 2013, 23:38:21 »
Војо Пријатељу,
И код нас се тако каже. На оном столу под Липом, где смо седели летос, снега има скоро 12 цм. Падао је као на такмичењу. Додуше, престао је пре неких сат времена, а температура је 0 степени. Време му је, па нека нам је добро дошао.  :)
Поздрав

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #18 poslato: Novembar 27, 2013, 12:08:40 »
... Могу се скинути јер нису залепљене.
Када сам преузео кошнице од мајстора, размишљао сам да их залепим али сам од тога одустао.

Добро си урадио. То што се летна дашчица може скидати и поново монтирати свакако има своје предности у различитим периодима године, да се не прича о селидби. Ја чак размишљам да је у највећем дијелу године потпуно сувишна...али. Употријебио сам  термин летна дашчица насупрот уобичајеног полетаљка јер је пчеле више користе за спуштање него полијетање. Можда би исправније било долетаљка али ми звучи некако рогобатно.  :)
Него, када ти не буде мрско и када временски услови дозволе, фотографиши то мало детаљније. Баш ме интересује како је твој мајстор ријешио уклапање. Слика је слика.  :) Поздрав...

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #19 poslato: Novembar 27, 2013, 12:39:28 »
Moglo bi da se kaže poletno-sletna daščica, sletaljka, daščica za lakši ulazak miševa i rovčica... Odavno sam je izbacio sa svog pčelinjaka. Pčele mogu sa lakoćom da slete na plafon, pa mislim da im poletaljka, sletaljka nije potrebna. Pozdrav.

« Odgovor #20 poslato: Novembar 27, 2013, 15:51:17 »
Свето, сасвим си у праву што се пчела тиче. Њима сигурно нису потребне платформе за полетање или слетање. Пчеле су такође и врло практична бића па се брзо привикну на своју околину. Размишљао сам и ја да лета скинем, управо читајући искуства других колега са мишевима и ровчицама. Гледао сам пчеле на летима и право да Ти кажем, на моју одлуку да лета оставим највише је утицала лепота призора када се пчеле размиле по том парчету дрвета, дочекују једна другу, бране кошницу или се једноставно на том, малом парчету дрвета друже. Мени је кошница некако лепша са том дашчицом.  :)
Надам се да ће та дашчица донети више користи пчелама него, ровчицама.  ;) 

Радоје, баш тако. Пчелама више служи као место за спуштање, тај људски изум "полетаљка". Знају пчеле и да полећу и слећу без ње. При најезди осица као што је било ове године, можда не би било лоше да се уклоне јер би пчеле лакше браниле улаз у кошницу (можда). Такође сада зими, сем скупљања снега и леда и немају неку функцију. Мада са друге стране, ипак мало усмеравају свеж ваздух у кошницу. Ајд сад да буде човек паметан. Сигурно има подоста примера и за и против, поготову зависно и од годишњег доба.
Радоје за колеге пчеларе, ништа не би требало да буде мрско. Ево пар слика "полетаљке", са пуних подњача на мојим кошницама и њиховог уклапања. Њих имам 7 комада у остави јер сам толико поставио жичаних. Што се тиче жичаних, код њих је спој урађен класичним, мушко женским спојем. На полетаљци је мушки део, а на подњачи женски, па се једноставно уметну један у други. Слике са те жичане подњаче нисам урадио јер су ми на кошницама. Ако Ти и оне користе, сликаћу и њих, мада на оним сликама од летос са мог пчелињака има слика кошнице са том подњачом. То је слика број 12 (22) и на њој се лепо види тај спој.
Ево осталих слика и "малог", снега од један дан !  :o
Поздрав и свако добро  :)

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #21 poslato: Novembar 27, 2013, 16:08:14 »
Хвала Драгане што си се потрудио  :) .

Нема шта, једноставно а ефикасно. Сада ми је јасно, нама потребе да фотографишеш мрежасте и узнемираваш пчеле. А снијег је код тебе баш нападао током ноћи. Исто и код мене, од синоћ пада непрекидно и остаје па је сада већ на 35 цм.

Свето, у највећем дијелу се слажем с оним што си написао. Јасно је да пчелама није потребна никаква платформа током сезоне и паше, једино ме мало брине период зиме првенствено прочисних излета. Ако нагло захладни пчеле знају падати у снијег при повратку у кошницу. Колико је с тог аспекта летна дашчица значајна приликом атерирања из твог искуства? (Драган ће опростити на узурпацији теме  :) ).

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #22 poslato: Novembar 27, 2013, 21:59:30 »
Radoje, izvinjavam se na mesanju, al one koje padnu ispred kosnice, bolje tu da ostanu jer ako nisu sposobne da se bez problema vrate odakle su poletele, teško da će zajednica imati koristi od njih. Čini mi se da su montažne poletaljke najbolje rešenje, tu su u toku sezone, kad krene zimovanje poskidaš, kao i pri selidbi.
Dragane, lepo ste sredili pčelinjak,sve je pod konac i simetrično. Svaka čast. Jedino, nisam siguran al, da kad krene paša ove ispred ne budu prepune a ove pozadi prazne. Vidim da ste vodili računa o bojama al možda da proverite to oko naleta sa još nekim ko je imao više iskustva sa tim, pa ako vam posavetuje da ih pre sezone razmestite.
pozdrav i svako dobro.
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #23 poslato: Novembar 27, 2013, 22:14:58 »
Čini mi se da sam ovde napisao odgovor kolegi Radoju, verovatno sam nešto zezno pa nije otišla poruka.
Pčele izlaze zimi na pročisni let ako je temperatura odgovarajuća, ne odlaze one daleko, pa teško da ih neko naglo zahlađenje može iznenaditi. Neki pčelari praktikuju da ispred košnica stave slamu ili grane. Moje je mišljenje slično Ivičinom. Pčele koje padnu na sneg su, verovatno, već odradile svoju ulogu. Nije mi se desilo da mi strada neko društvo zato što je u snegu ispred košnice ostalo mnogo pčela. Pčele koje su zdrave i jake bez problema se vraćaju u košnice. Pozdrav.

« Odgovor #24 poslato: Novembar 27, 2013, 23:58:53 »
Ивице, Хвала на лепим речима.
Што се самог пчелињака тиче, он је само за ову зиму ту где је. Са пролећа планирам да га преместим на друго место. Што се тиче боја у праву си, може доћи до налета пчела, а тиме и до проблема. Знаш и сам да су мишљења на ту тему међу пчеларима, врло различита. Право да Ти кажем, боју кошнице посматрам првенствено као спољну заштиту саме кошнице у смислу трајности и од тога још битније, као заштиту од прегрејавања кошница током лета. Вероватно ћу кошнице од следеће године бојити у скоро белу боју.

До тада има доста времена да се о томе размисли. Видећемо.

Твој пчелињак је одличан, као и амбалажа за мед. Врхунски. Свака част.
Поздрав и свако Добро.

• Stari član foruma
« Odgovor #25 poslato: Novembar 28, 2013, 06:05:02 »
Hvala Dragane. Nisam siguran da li bi trebalo da se plašiš pregrevanja košnica, osim ako im ne pootvaraš sve moguće otvore, i onemogućiš da naprave mikroklimu. Mnogo više ta tamnija boja znači pčelama zimi,nego što im smeta leti. Što veća temperatura (naravno ona koju mogu da istrpe) to gore bolje za pčele,jer je gore za varou. Što se boja tiče, mislim da ako ti ostanu ovako, veći problem će biti zbog položaja košnica nego zbog boja. Takođe, imaćeš problema u radu.Kad društva ojačaju a ti počneš da pregledaš ovaj red ispred, ove što su iza neće ti mira dati.Tako da mislim da ti je super ideja da ga premestiš.
Pozdrav i svako dobro,

« Odgovor #26 poslato: Novembar 28, 2013, 12:40:25 »
Ивице, моје размишљање је било врло слично овим Твојим речима, па сам ова два наставка офарбао овако. Мислим да је за пчеле у РВ кошницама најоптималније, зазимити их на два наставка (наравно то првенствено зависи од стања друштва), па сам те наставке офарбао у ове, мало тамније боје, надајући се да ће то помоћи мало пчелама у смислу одржавања унутрашње температуре. Сам улаз у кошницу, полетаљке сам фарбао различитим бојама да бих направио неку визуелну разлику за сваку кошницу, ако то пчелама уопште и треба.
У праву си и за размак између редова кошница јер је он и по мом мишљењу, битнији од боја самих кошница.
Код мене је тренутно размак између ових редова око 3,5 м. Приликом рада са кошницама летос и јесенас нисам имао проблема са пчелама иза мене, из реда на тераси. Ове године нисам могао да средим место за пчелињак па сам зато поставио кошнице овако. Имам ту испред куће, иза те жице плац од неких 8 ари и на њему планирам да поставим пчелињак. Међутим, тај део плаца нисам стигао да оградим, па због тога нисам ту поставио кошнице. Овде где су сада, пчеле ће имати потребан мир током зиме, а догодине Боже здравља припремићу место за пчелињак на том другом плацу. Још лупам главу око начина којим ћу да пчеларим, да ли да радим класичним превозом кошница и да их нон стоп утоварам и истоварам или да се определим за контејнере, а контејнер је = вароа и још подоста проблема.  >:(
Од те моје одлуке зависи и како требам да уредим место за пчелињак. Тако да ове зиме имам доста тема за размишљање. Само да Бог да здравља, све остало ће се решити.
Поздрав  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #27 poslato: Novembar 28, 2013, 21:03:27 »
Ma da samo da je zdravlja, i nek je pčelara a pčela biće....
pozzzzzz

« Odgovor #28 poslato: Decembar 05, 2013, 15:49:15 »
Код мене је у Уторак било сунчано и топло. Јутарња температура у 8 ујутру била је +3 степена.
Највиша дневна +8, око 13:30. Пар пчела сам видео да излазе и улазе у кошнице. Снег се скоро сав отопио.
У Среду исто леп дан. Јутарња температура иста, у 13 часова било је +7.
Ноћас јак мраз. Температура 0 степени, цео дан. Слике су од Уторка.
Поздрав

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #29 poslato: Decembar 06, 2013, 09:13:36 »

Lepo da lepse na moze biti.Pozdrav Rakovac.