Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 459774 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #390 poslato: Oktobar 10, 2016, 08:19:19 »

Јуче 09.октобра минимална јутарња температура на пчелињаку 2.степена а највиша дневна 15.степени. Мирно без ветра. Пријатно и могло се по нешто одрадити. Пчеле су већ дубоко у клубету а од око 10.сати излазиле. Понека доноси полен , видео сам их на астеру у великом броју. На неколико кошница изгризле и избациле сунђер којим сам им пре две недеље смањио лета. Појилица још увек ради .
                  Искористио сам обилазак да их и дефинитивно спремим за зиму. У жичани део збег хранилице сам убацио новинску хартију. Успут сам искорисио прилику да подигнем свакој збег хранилицу и погледам положај и величину клубета.
                  Највећи део преко 90 % код ЕВ кошница клубе је направио у другом и трећем наставку. Код РВ две су се зазимиле у доњем наставку.Клубе је угловном на средини , код неколико комада је отишло у страну. Највећи број 70 % је на 5.улоца пчела , има их и на 4 . и 6. улица , једна је на 7.улица и једна најслабија на 3.улице. Ову најслабију сам још раније хтео да преспојим ( остала је без матице почетком септембра па сам јој додао нову младу ) али је боље овако видећу шта ће бити са њом јер до сада овако слабо друштво нисам узимљавао.
                  Хране имају довољно. Онима са мањом количином сам сипао инверт који сам купио на сајму. Нисам имао прилике да проверим да ли су га однеле јер сам морао назад за Београд.
                  Ово је последње отварање до почетка децембра када ћу одрадити третман оксалном. Од сада само мир на пчелињаку и чекање да ова најгора година дефинитивно прође.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #391 poslato: Oktobar 17, 2016, 08:57:40 »

Након дуже паузе за викенд настављени радови на контејнеру. Полако смо се примакли крају. Јуче пред сам мрак контејнер коначно подигнут , " стао на ноге ". Са заваривањем је све завршено , остало је само да се опшије лимом и постави патос. Све је набављено , плаћено , изгурао сам некако до краја. Сви метални делови премазани по три пута заштитном фарбом и изнутра ће тако и остати . Патос ће бити од чамових дасака које сам јуче дотерао.  Радило се само викендом и то не сваким јер сам хтео да будем присутан све време израде. Сваки вар је прегледан да све буде у фулу јер се радило " за своју кућу ". Мајстора сам частио 50. евра . Заслужио  је.
                        Израда контејнера се показала као врло захтевна . Има много позиција , ситних делова и грешка се лако направи а тешко исправља . Код мене се то доста одужило али није ми жао. Радили смо лагано , на тенане што се каже , увек у добром расположењу . Котлић је стално био на ватри тако да смо се и добро почастили . Све у свему презадовољан сам урађеним.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #392 poslato: Oktobar 17, 2016, 09:28:35 »
Bravo Rakovac.
Kad će useljenje, da donesem luster?  :)
Ako imaš nekih problema sa kotlićem, pozovi upomoć. Imam tu nekakvog iskustva.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #393 poslato: Oktobar 17, 2016, 09:42:10 »

Bravo Rakovac.
Kad će useljenje, da donesem luster?  :)
Ako imaš nekih problema sa kotlićem, pozovi upomoć. Imam tu nekakvog iskustva.

Зовем за усељење . Лустер не треба , али онај каберне са сајма би добро дошао. Биће потребна и радна снага при усељењу па ако си баш расположен сматрај се позваним.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #394 poslato: Oktobar 17, 2016, 10:12:16 »
Smatraj me odazvanim, uz prateću opremu...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #395 poslato: Oktobar 17, 2016, 10:47:43 »

Ево и јучерашњих слика рада на контејнеру :

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #396 poslato: Oktobar 17, 2016, 10:49:25 »

И још нека :

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #397 poslato: Oktobar 17, 2016, 11:04:22 »
Na sve misliš....
Eto, uočavaju se i klopke za ose i stršljenove.  :D

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #398 poslato: Oktobar 17, 2016, 11:09:17 »

Клопка коју видиш на задњој слици је за мајстор Рашу. Сликао сам у сам сумрак око пола шест . Већ је била почела и киша до ромиња па смо журили да скупимо и склонимо алат. Мајстор Раша је ставио ту флашу пива да се види. Џаба сам је ја склањао , чим би се окренуо флаша на истом месту. Хоће човек да има и нешто своје на слици па макар било и пиво.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #399 poslato: Oktobar 17, 2016, 12:34:24 »
Postovanje i svaka cast....

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #400 poslato: Oktobar 17, 2016, 14:55:41 »
... Све у свему презадовољан сам урађеним.

Горане,
Готовом послу, замерке нема. Само напред и полако, биће то добар контејнер.

Поздрав друже  :)

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #401 poslato: Oktobar 17, 2016, 18:34:21 »
Kontejner prelepo izgleda, svaka čast Ćale...
Da se pohvalim  i moj kontejner je pri kraju ostalo kao i kod tebe opšivka i patos, mada ja razmisljam o drvenoj opšivci ali otom potom kalkulacje su tu pa videcemo...
svako dobro
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #402 poslato: Oktobar 17, 2016, 21:27:22 »
Odlično je sve ovo.
Nisam nikada ni najmanje posumnjao.
Pozdrav...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #403 poslato: Oktobar 18, 2016, 07:59:57 »
Kontejner prelepo izgleda, svaka čast Ćale...
Da se pohvalim  i moj kontejner je pri kraju ostalo kao i kod tebe opšivka i patos, mada ja razmisljam o drvenoj opšivci ali otom potom kalkulacje su tu pa videcemo...
svako dobro

Осим изгледа битна је и важнија функционалност. У односу на класичне које сам гледао ја сам у свој контејнер увео неке измене које на другим местима нисам виђао. Да ли је то било добро или не показаће време , видеће се кроз коришћење и рад у њему. Ситнијих грешака је било али сам их одмах на лицу места отклањао. Зато нисам ни дао да се ради кад ја нисам био присутан те се због тога све мало више одужило. Ипак не жалим јер хоћу да га завршим до најситнијег детаља. Ако сад нешто оставим незавршено тако би и остало а то не желим ни по коју цену.
                           Нисмо се чули од Ниша па дај мало више детаља о твом контејнеру који радиш. Можеш овде или на својој теми. Да ли је донација стигла , које су димензије , избаци неку слику. За толико имаш времена. Поздрав од твог " Ћалета " и свако добро. Поздрави и фамилију.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #404 poslato: Oktobar 18, 2016, 13:39:53 »
... Све у свему презадовољан сам урађеним.

Горане,
Готовом послу, замерке нема. Само напред и полако, биће то добар контејнер.

Поздрав друже  :)

Мора бити добар Драгане. Година је лоша али смо хвала Богу ми још увек добри. Ти си инвестирао у наставке и проширење , ја у контејнер. Не предајемо се ни један ни други.

Odlično je sve ovo.
Nisam nikada ni najmanje posumnjao.
Pozdrav...

Мићко , друже одавно те није било на форуму. Не сумњам ни ја у тебе али сам се мало ужелео слика са Брекиње . Какво је стање са вршкарама и оним твојим специфичним кошницама ? Одвој мало времена , усликај и освежи своју тему. Поздрав.