Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (170/174) > >>

Rakovac Goran:                 Након ево месец дана новости са пчелињака.
                 У ноћи четвртак на петак ( 20 / 21 ) прошле недеље одсељено 16. друштава у Хомоље на липову и ливадску пашу. Локација је добра покрај Пека окружена шумом и ливадама. Колеге које су ме позвале и уступиле локацију са ваге читају дневне уносе ливаде од нешто изнад килограма. Липа креће ових дана тако да ће те две паше да се преклопе али је извесно да би дневни уноси морали бити већи. И са овим оваквим сам сасвим задовољан јер ми је на стационару вага углавном на " позитивној " нули.
                 Пчелињак је сада подељен на три локације : Радовање , Велика Плана и Хомоље. Четврта поред Мораве ће сачекати да прођу прскања од комараца која су учестала ових дана. Показало се да друштва крај куће у Плани имају бољи унос од оних у Радовању. Ту пресељавам углавном слабије ројеве који траже мало строжији третман у вези прихране и чешће прегледе. Све у свему од ове луде године се извлачи оно што може па и више од тога.
                 Поздрав и медно колегама које посећују ову тему.

Rakovac Goran:             Јуче смо нас неколицина пчелара којима су пчелињаци на територији атара села Радовања одржали мали дебатни клуб . Разлог невесео јер су се код свих појавили исти или слични проблеми на пчелињацима.
 
             Симптоми су следећи :
             - изузетна агресивност код свих пчелињих друштава ,
             - смањење браја пчела у кошницама од половине па до чак 2/3 ,
             - појава кречног легла .


             Ја сам овај мој пчелињак претходни пут обишао и делимично прегледао пре две недеље. На њему сам оставио најбоље мајске ројеве који су сви били на по два наставка препуни пчела и са добрим залихама хране. Ту сам оставио и 4 друштва са жутим матицама које сам планирао да заменим у наредном периоду. Све су биле у одличном радном расположењу. Сунцокрет  је ове године главна засејана култура у околини. Пре двадесетак дана  је почео да отвара и сви смо се понадали даљем развоју ројева који су већ у том тренутку прерасли у друштва. Већини сам тада ставио матичне решетке а у плодиште по рам - две сатних основа које су ранијих година у сунцокрету квалитетно извлачиле. Остатак пчелињака је још раније пресељен на ливадску пашу у Хомоље и један део слабијих ројева код породичне куће у Плани. Пчеле су ми и иначе изузетно мирне и већину прегледа вршим без коришћења димилице. Једноставно за димљењем није било потребе.


               При обиласку протеклог викенда сам затекао ситуацију коју ни у најцрњим мислима нисам могао да замислим.


               Пчеле из свих друштава су изузетно агресивне. Нападале су и при приласку кошницама а након отварања и да не причам. По отварању кошница две страви су одмах падале у очи. Прво је да се број пчела катастрофално смањио , као што рекох од 1/2 па до чак 2/3 мање пчела него пре две недеље. Све су сишле у доњи наставак и понегде се збиле на 5-6 улица. Хране нигде. Горњи наставци у којима је било по неколико рамова са медом потпуно празни. У плодиштима и меда и перге тек да не поцркају од глади. Легло смањено на 4-5 рамова понегде и мање. Кречног легла на сву срећу немам али је код неких колега захватило целе пчелињаке посебно код јаких друштава која су остала без пчела. Код мене су 3 кошнице остале потпуно без пчела ( два роја и једно друштво ) а код других колега је тај број и већи. Све у свему у року од 15 дана од пчелињака који је био за узор дошао сам у ситуацију да спашавам шта се спасти може.


                Да се вратим на почетак овог текста. Сели смо нас неколицина да размотримо ситуацију и пронађемо шта је узрок страдања пчела у тако кратком периоду од само две недеље. Сви годинама пчеларимо на том месту и знамо да је у то време до отварања сунцокрета паша знатно слабија али се оваква ситуација до сада никада није десила. На крају шта нам је чинити и како санирати насталу штету.


                Након дебатовања дошли смо до следећег закључака.


                Основни разлог страдања излетница је сунцокрет. Код нас се сеје на малим парцелама од 50 ари па до неколико хектара. Ипак има га јако пуно задњих година јер је у суседном селу отворена мини фабрика за цеђење уља и власник сељацима даје семе и репромартеријал и гарантује откуп па је постао најпрофитабилнија култура. Зато сви сељаци користе исто семе које им он набавља. Ове године је то неки хибрид са мањим цветовима и не расте високо тако да су највише стабљике око 1,5 метара. Пчеле га добро посећују и откако је он отворио настао је овај белај. Они са мање кошница пресељавају и беже главом без обзира. Они са више , а таквих није мало , се довијају како ко зна. Углавном сирупају ових дана јер се због глади појавила и грабеж а лета су сузили колико се год може. У недостатку времена да пчеле преселим ја сам им поделио по погачу да не излуде и не поцркају од глади а наредних дана их морам одселити како знам и умем . Радовањски атар је ионако пренасељен пчелама те ко зна у шта се све ово може изродити .


                Све у свему постависмо једни другима најважније питање да ли се може нормално пчеларити ако се пчеле током године трују и потрују по неколико пута ?  С пролећа ратуј са воћарима у сред лета са ратарима а пред јесен и са једнима и са другима када њиве чисте од корова и када прораде разни тотали и отровчине најгоре врсте .


                 Ако у овој несрећи има бар трунке доброг онда је то што ми је више од половине пчелињака још раније отерано на друге локације где је стање уредно .


               


             
             

Rakovac Goran:              Да допуним претходно писање.
              Са отварањем сунцокрета потровале су се излетнице. Младе пчеле су морале да пређу у излетнице пре времена те су се и оне како је која стасала тровале на сунцокрету. Прилива хране није било те су постојеће залихе убрзано трошене. Резултат глад , агресивност и грабеж. Нагли губитак пчела је довео до тога да легло није могло бити адекватно храњено и грејано. Резултат кречно легло. Круг се затворио.

zoran drpljanin:
Nemoj tako majkane, do pre neki dan je na svim televizijama isla kampanja kako je pcelarstvo profitabilno, sigurna zarada. Objasnjenja premijerke i Nedimovica kako se od sto kosnica zaradi 10 000 mrskih nam novcanica, kako smo prvi u regionu po broju kosnica u odnosu na broj stanovnika. Strasno.

Trovanja su sve veca, prskanja novih hibrida su neophodna i oni ih besumucno tretiraju. Pionirovi hibridi uopste ne mede, sto hektara a ljudima vage idu u minus. Ovde kod nas se sve cesce pojavljuju poljoprivredni avioni u toku dana, a tada se ne tretiraju komarci, ko zna sta i cime tretiraju parcele. O repici tek necu da pricam, uz vocnjake , kojih nikada nije bilo po Vojvodini, na prolece je ovde ekoloska katastrofa. Svi znaju i cute, zato sto je taj neko , drug clan i nedodirljiv. Prosle godine B. Topola i Stapar, Kikinda vec godinama, na hiljade stradalih kosnica.

Veljan Ilijevski:
Pozdrav Gorane i ostali učesnici ove teme. Kako pratim redovno vašu temu, mogu reći da je situacija preslikana kao kod mene(nas) u Pančevu. Šta da se radi ni protiv sistema, a kamoli prirode se ne može. Ostaje nam samo da se prilagođavamo ili...... da bi smo opstali mi koji još uvek verujemo u nešto(bolje sutra). Pozdrav i svako dobro vam želim. 

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju