Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (171/175) > >>

Slaviša Marinković:
Gorane meni nije jasno šta znači žuta matica i zašto je menjati?

Rakovac Goran:

--- Citat: Slaviša Marinković  Jul 15, 2019, 12:18:35 ---Gorane meni nije jasno šta znači žuta matica i zašto je menjati?

--- Kraj citata ---


                   Матице обележавам из два разлога. Први је да би је касније при прегледу лакше нашао и други јер купци ројева то траже.
                   Ових неколико друштава са жутим матицама су биле спремљене за замену не због старости већ зато што су се износиле и смањиле залегање. Не волим да их убијам , посебно не ако су ме претходних сезона задовољиле својим радом. Најдраже ми је када дође до тихе смене и када пчеле све саме одраде онако како су им је природа и Господ одредили. И ове су зато ту остављене да све то саме одраде .

Rakovac Goran:
--- Citat: Veljan Ilijevski  Jul 15, 2019, 12:13:22 ---Pozdrav Gorane i ostali učesnici ove teme. Kako pratim redovno vašu temu, mogu reći da je situacija preslikana kao kod mene(nas) u Pančevu. Šta da se radi ni protiv sistema, a kamoli prirode se ne može. Ostaje nam samo da se prilagođavamo ili...... da bi smo opstali mi koji još uvek verujemo u nešto(bolje sutra). Pozdrav i svako dobro vam želim. 

--- Kraj citata ---


               Вељане није ми драго што је и код вас у околини Панчева слична ситуација. Ако је за утеху ( а није ) и на другим локацијама је слично стање. Ја ћу преко удружења у Плани покушати да урадим нешто. Ово више због тога да се убудуће не понавља оваква ситуација а не зато што ће сада нека штета бити надокнађена. У мом крају кажу :  " Коме штета томе и срамота ". Нажалост у праву су.
                Тешко ће мо се изборити са оваквим и сличним ситуацијама појединачно од места до места. Ово је посао за кровну организацију ( СПОС ) који би требао да интервенише и тражи забрану увоза семена која узрокују тровање. Овако заиста више не иде. Ако се овако настави почећемо да бежимо са пчелама од места до места као дивље звери. Мени је сва срећа што сам пчелињак поделио на три локације па ћу се већ извући и санирати штету. Вероватно је да ћу ове ослабљене ројеве али са одличним бираним матицама поставити на јача друштва у Плани и формирати двојна друштва да тако презиме. Шта да раде они са 5-6 кошница са чим ће они да спајају. Или они са пар стотина комада који живе од пчеларства и купили су парцеле од по пар хектара за пчелињаке и саградили пчеласке колибе. Видим да се људи хватају за главу јер се од готовог прави вересија. Благо речено сит сам већ много чега али нећу одустати.

Nebojša Pešić:
    Горане, жао ми је због таквих дешавања на твом пчелињаку и твојих комшија. Слична је ситуација и код мене у Качареву-Панчеву. Друштва сам вратио из Делиблатске пешчаре 28 јуна, здрава и са лепим залихама хране од разног ливадског биља.
Већ после 3 дана на сунцокрету почело је страдање излетница, које траје још увек али у мањем интензитету. Унос је до сада слаб, због честих киша и сорти сунцокрета. Производна друштва су сада доста неуједначена и питање је да ли ћу врцати сунцокретов мед.

Dejan Damnjanovic:
Gorane,zar je moguce da je takva situacija sta nas nece snaci vise ove godine.Sad sa zebnjom idem na pcelinjak posle 2 nedelje a tad sam bas bio obradovan videvsi  dosta otvorenog suncokreta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju