Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (173/184) > >>

Rakovac Goran:              Први је август крај старе и почетак нове пчеларске године. На овај дан увек сумирам стање на пчелињаку па ћу тако и овог пута.


              Тренутно бројно стање пчелињака је 37. Отприлике исто онолико са колико сам претходну пчеларску годину и започео. Пчелињак је тренутно на три локације : Морава 15. комада , Плана 12. комада и Радовање 10. комада. Видећу да ли ће до зазимљавања тако и остати или ће бити још премештања. Контејнер испражњен и иде на мале дораде ради лакшег рада. Стање сасвим задовољавајуће у односу на све проблеме и искушења на које нас је стављала пчеларска 2019.године. По општој оцени је била једна од најтежих па би се тој оцени придружио. Да би се пчелињак одржао и још при том нешто и изврцало било је потребно много рада а Бога ми и довијања . Проблеми су били бројни па да их тасативно и набројим .


               Временске прилике :

               Чудне , непредвидиве са великим утицајем на технику пчеларења која је њима морала да се прилагођава. Најпре блага зима и добро изимљавање са добрим почетним пролећним развојем. До половине априла и времена за ограничавање матица све је мирисало на берићет. Од тада па скоро до краја маја са мањим прекидима дуготрајан кишни период. Средином маја на пример (12 , 13 и 14 ) ноћна температура на пчелињаку је била испод 10 степени. Последице оваквог времена - појава ројевог нагона , слабо медење багрема. Са ова два проблема сам се успешно изборио пре свега благовреним и посебним до сада не коришћеним препакивањем кошница , раном продајом ројева и растерећењем друштава од легла тако да сам у багрему прошао за ове услове и више него добро. Примедбу коју бих себи ставио је да багрем нисам врцао већ буквално украо из кошница пре великог захлађења у мају. Да нисам вероватно би скоро све појеле. Овако има багремовог меда мада квалитетом нисам најзадовољнији.

               Људски фактор :

               О овоме ми је тешко и да размишљам а још више да пишем. Ипак мора се да се не би поновило.
               Током године два тровања . Прво пре багремове паше . Санирано препакивањем кошница , повећањем броја помоћних на уштрб производних друштава. Директан резултат мање меда. Индирекно повећање броја слабијих друштава која захтевају више пажње и неге а и улагања.
              Друго тровање од сунцокрета у јулу месецу. Санирано бежанијом и пресељењем из Радовања  више од 3/4 пчелињака. Резултат губитак неколико пчелињих заједница ( у три комада пчеле су напустиле кошницу ) видно слабљење друштава , трошкови транспорта , опремања нових локација и опоравка друштава. Локација Радовање након багрема убудуће под великим знаком питања.

              Младе матице и ројеви :

              Оно што је финансијски извукло ову годину су ројеви. Пратећи временску прогнозу са прављењем ројева сам кренуо рано још у априлу. Посрећило се па сам имао и купаца а и шта да продам . Највећи број ројева је отишао почетком маја са прошлогодишњим матицама јер су купци тако тражили. Младе матице су се на први поглед одлично спаривале. Проценат је био готово стопроцентан. Међутим , временом се показало да спаривање код свих није било квалитетно. Након месец дана од проношења појавили су се случајеви тихе смене а у пар кошница једноставни нестанак матице. Ту сам без милости избегао покушај било какве санације производњом или додавањем нове матице већ су те пчеле једноставно истрешене да се распореде по другим кошницама.

               Болести :

               На сву срећу ова пашаст ме је ове године мимоишла. Кречног легла које су доста јављало у комшилуку нисам имао. Вароу сам држао под контролом грађевњацима и коришћењем " лимунаде за вароу " коју сам направио по рецепту са овог форума. Следи третирање мрављом киселином крајем августа и по потреби оксална у децембру.

               Општи закључак :

               Тешка и захтевна година у којој ће се трошкови ипак покрити са минимално позитивним резултатом. Добит је усавршавање нешто измењеног начина пчеларења са РВ кошницом који је ове године дао боље резултате од класичног. На мом терену дефинитивно се не може исплативо стационарно пчеларити са већим бројем кошница. Зато контејнер изнова што пре у функцију.

               

               

               
             
             
             

Dejan Damnjanovic:
E ovako se pise izvestaj sa pcelinjaka,kasnije cu i ja mojoj temi napisati kraci izvetaj trenutnog stanja kod mene.Zao mi je Gorane sto je bilo tolikog trovanja na suncokretu kod tebe a kod mene niceg slicnog na srecu a samo 2km razlike.Pozdrav i zelim ti srecno zazimljavanje

Rakovac Goran:               Протеког викенда извршено пробно врцање моравског меда из три овогодишња роја формирана средином маја месеца. Ројеви пре два месеца   пребачени на моравску локацију. У почетку прихрањивани сирупом 1 : 1 . Сваки изградио по 13. сатних основа. Матична решетка није стављана. У недељу сва три била на по два наставка крцата пчелама. Легла од 7 - 10 рамова. Најјачи дао 7 рамова меда , други 4. а трећи 3. рама. Узети само рамови са затвореним саћем сви из горњих наставака. У кошницама остало доста меда на непоклопљеним рамовима и рамовима са леглом који имају дебеле медне венце.
                Морава је закон. За наредни викенд врцање из осталих кошница , одмах преслагање у зимску конфигурацију и третман против варое.

Rakovac Goran:            Од свега по мало. Липа са ливадом из Хомоља , шума  и багрем.

Rakovac Goran:              Шестог , седмог и осмог септембра пчелињак у потпуности припремљен за зимовање. Радовање  испражњено и све кошнице са пчелама пребачене у Плану. Зимска прихрана завршена. У свакој кошници је минимум по 15.килограма хране. Има и оних са више хране , некима се могао и узети по који рам али ништа нисам хтео да им одузимам.
              У свим друштвима постављени картони са мрављом киселином. Ово је задњи јесењи третман против варое. Почетком децембра још и оксална и то би било све за ову годину.
              Сва друштва у одличној радној кондицији. Пчела у свима довољно. У преподневним сатима уносе доста полена тако да ће залихе перге бити довољно. Почиње да се отвара астер а крај Мораве има поново мртве коприве. Има медљике али мислим да сам је прихраном са сирупом санирао и доста разблажио. Ове године сам до краја држао сируп у односу 1 : 1 јер су кошнице ионако биле пуне меда.
               Након свих овогодишњих недаћа ( два тровања пчела ) на крају морам бити задовољан. Шта више , мало је година да сам у ово време завршавао све радове и пчелињак доводио у фул стање као ове. Оно што ме посебно задовољава је што сам на време уједначио сва друштва тако да нема ни једног слабића за зимовање. Коначан број друштава је 37. Ишао сам на квалитет у односу на квантитет. Ако не буде неких непријатних изненађења , а не би трбало , зима се може мирно чекати. Пре тога уживање у михољском лету које најављују.
               Поздрав свим колегама који навраћају на ову тему .
             
             

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju