Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (174/184) > >>

Dejan Damnjanovic:
Odlicno,Gorane u jednu ruku mi je zao sto napustas nas kraj ali ti znas najbolje sta treba raditi sa svojim pcelama.Srecno prezimljavanje ti zelim!!!

Rakovac Goran:              Моравски пчелињак.
              Локација на парцели од 80. ари са кућом и економским објектима на крају села. Морава удаљена 800 - 900 метара. Пчелињак одмах иза куће ограђен и одвојен од људи и животиња. Домаћинство није било насељено до ове године па због тога раније нисам користио ову локацију. Локација најпре насељена са три роја на по 7. рамова пчела крајем маја - почетком јуна. Уз редовну прихрану током јуна и  јула ројеви изградили по 13 сатних основа и развили се у јака друштва. Из њих је извршено врцање меда у два наврата , једном у другој половини августа па још једном око 10. септембра. Извађена  медљика из сваког по 10. килограма. Плодишта наравно нису дирана а у медиштима остављени сви непоклопљени рамови.
              Остале кошнице насељене око 20.јула. И оне донеле солидно медљику. У околини има багрема али и багремца који се редовно преклапа са багемовом пашом. Из ових разлога багремов мед не може бити прве класе као на пример у Радовању. У селу нема много пчелара али један број пчелара из Плане довози овде кошнице у августу због медљике.
              За ових пар месеци локација се одлично показала.

Rakovac Goran:                  Плањански пчелињак.
                  Смештен у самом граду Великој Плани на кућевном плацу од 8 ари. Налази се између кућа окренут ка суседном плацу који је празан и ненастањен па пчеле никоме не сметају. Изнуђена варијанта добра за пролећни развој , зимовање пчела и неговање ројева. У пашној сезони кошнице се селе.
                  Јуче по топлом дану пчеле јако активне и доносиле полен у великим количинима. Друштва у добром стању , лета сужена још прошле недеље а јуче по картонима стављена још једна доза мравље киселине. У збег - хранилицама још раније постављен нови новински папир у жичаном делу. Пар друштава добила поседњу дозу прихране. Рачунам да им ово није требало али сам хтео да утрошим сав шећер који сам од раније спремио да не стоји и грудва се. Младог легла више нема у по неким друштвима има старог излазећег па је ова последња доза мравље киселине неопходна. Сви јесењи радови на пчелињаку завршени а између осталог и сви кровови добили стиродур као изолацију. Што је до мене као пчелара било то је све на време и у миру одрађено а сада је све остало до њих иу Божјим рукама.

Rakovac Goran:

              У суботу 16.новембра сам обишао оба пчелињака.
             Време топло за ово доба године око 20. степени а у подневним сатима мирно без ветра. Намера ми је била да само онако од ока погледам какво је стање без отварања кошница те да евентуално завирим у пар комада које сам обележио као мало слабије. Међутим лепо време ме је намамило да их све отворим па сам тако и учинио. При руци ми је била и фајталица са помешаним војвиром и нозевојем па сам их и мало пофајтао по сатоношама. Ово је и онако била поседња залиха од ове године . Пчеле су мирне , нису биле у клубету што је и разумљиво обзиром на температуру а из кошница су тек спорадично излазиле. Сва друштва су у одличној кондицији за ово доба године. Кошнице сам држао отворене јако кратко пар десетина секунди тек толико да бацим поглед преко сатоноша и прснем пар пута. Хране се види да има сасвим довољно. Све у свему задовољан сам тренутним стањем које не може бити боље.
             

Vojo Brstina:
Ове слике пчелињака из септембра више него одлично изгледају. Свака част!
Срећно зимовање пријатељу!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju