Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (175/184) > >>

Rakovac Goran:                          Ново у понуди са пчелињака Раковац. У средини багремов мед са ђумбиром. Са стране багремов мед са воћем ( смоква , кајсија , грожђе , брусница , шљива , бадем , орах , лешник и леблебија ).
                          Почетна заинтересованост купаца сасвим задовољавајућа.
                         

Rakovac Goran:          У недељу 08.децембра сам имао кратку и више него пријатну посету коју ми је уприличио Зоран Вучковић члан нашег форума. Видели смо се на кратко на пар минута јер смо и он и ја били при путу. Од Зорана сам на поклон добио две ствари - дозатор за оксалну киселину и килограм Зорановог меда. Оба поклона су ме обрадовала посебно овај други .
          Користим ову прилику да се Зорану захвалим на учињеним ми поклонима и посвети на етикети његовог меда.

Rakovac Goran:                  Оксалну киселину сам урадио на пчелињаку 07.децембра прошле године. Од тада па до прекјуче пчелињак нисам обилазио. Запажања при раду оксалне су била углавном добра. Сва друштва су била на броју у солидној кондицији. Приметно је било код неких нешто мање пчела него ранијих година . Хране је свуда било сасвим довољно. Све у свему задовољавајуће стање.
                  У међувремену сам на овом и другим форумима као и у непосредном контакту са једним бројем колега пратио стање. Поприлично стидљиво али не мали број колега се пожалио на страдање пчела . Већина изокола кријући стварно стање ко змија ноге. На прсте једне руке се могу избројати они који су изнели стварно стање , разменили информације са колегама, уочили своје грешке при зазимљавању . Стога ћу се потрудити да будем у о овој мањој групи.
                  У суботу сам отворио и погледао 40. кошница - 37 мојих и 3 од колеге које зимују заједно са мојим пчелама. Стање је следеће :
                  Друштва су у доброј кондицили са довољно хране. Код једне је примећено нешто више мртвих пчела испред кошнице. Отворио сам је и унутра је све уредно. Страдало је једно друштво. Током прошле године је било међу најјачима. На саставу наставака сам приметио рупу вероватно од птице. Нисам га детаљно загледао али је приметно да су пчеле страдале разбацане по кошници. Хране су имале довољно. Детаљније ћу га прегледати при следећем обиласку можда већ наредног викенда ако не будем ишао на сајам.
                  Свим друштвима сам поставио по једну траку погаче ширине 4 - 5 сантиметра. Ова мера није због недостатка хране већ превасходно због лакшег пребацивања пчела из улице у улицу. Други разлог је лакше уочавање активности сваког појединачног друштва при следећем прегледу. Нисам залазио дубље у кошницу тако да нисам вршио проверу на постојање легла. Викенд су пчеле искористиле за прочистни лет кога у дужем периоду није било на мом терену. Стањем сам сасвим задовољан . Најкритичнији период тек долази али сам након виђеног стања оптимиста по питању даљег зимовања.
                   Толико од мене на првом јављању са пчелињака ове године. Поздрав свим колегама и мир на пчелињацима.
                 

Rakovac Goran:                     Април у фебруару.
                     Протеклих 5 - 6 дана је донело априлске температуре. Пчеле масовно излазиле и доносиле полен. Приметан је жути ( маслачак ) и прљавобели ( леска ). Овако обиман унос полена који траје ево већ неколико дана а  нарочито јуче у поподневним сатима неизбежно ће провоцирати залегање матице и за ово доба године повеће легло. Добро је што су имале прилику за несметан и обилан прочиснио лет но није добро превише легла у ово доба године. Једно без другог изгледа не иде.
                    Воћке су напупеле ( кајсија и трешња посебно ) . Колико сутра ћемо се вратити у нормалу са правим зимским температурама око нуле и то за рано кренуло воће не може бити добро. Оно што највише забрињава је суша која ево траје од почетка јула прошле године. Доста њива је остало неузораних. У разговору са сељацима из мог краја да се закључити да плугови у земљу могу несметано десетак до петнаест сантиметара. Они са јаким тракторима ако узору дубље преврћу суву , сковану земљу попут камења. У разору на тој дубини огромне пукотине. Влаге у земљи нема ни у траговима. Неће ваљати за пољопривреду а ни за пчеларство. Питање је може ли багрем ове године замедити све и да му буде добро време у периду цветања.
                     Све ово ме тера на размишљање како их спремати овог пролећа. Код мене је багрем главна и фактички једина права паша . Међутим шта даље ? У потрази сам за локацијом у Хомољу за бруги багрем а носим се мишљу да их тамо оставим до августа на ливади. Пратимо ситуацију па видећемо. У овом тренутку све су у топ форми за ово време па није искључено да се бацим на веће прављење ројева ако буду било интересовања. Видећемо ?
                     
                     

Nemanja Banjac:

--- Citat: Rakovac Goran  April 12, 2019, 13:36:27 ---


              Пре конкретног одговора на твоје питање морам дати неколико напомена јер сам у односу на њих одредио начин рада за ову годину.


              1. На пчелињаку имам РВ , ЕВ и РЕВ кошнице а одговор ће се односити само на РВ,
              2. Ограничавање матица ћу вршити 19 , 20 и 21 овог месеца,
              3. У мом непосредном окружењу багрем није измрзао у добром је стању и очекујем да крене око првог маја ( пар дана пре је                                вероватније него пар дана после ),
              4. Начин на који ћу радити ове године је условљен  стањем и бројем амбалаже коју имам ( изграђени рамови , сатне основе и сл. ),
              5. Сва друштва нису подједнаке снаге и већ сам их при претходном прегледу поделио на производна и помоћна ,
              6. Друштва која су одређена за производна су у овом тренутку сва на 2. РВ наставка док сам помоћна при задњем прегледу свео на                      један РВ наставак или су на РВ и ЕВ наставку,
              7. Сва производна друштва ће након ограничавања матице бити на 3 РВ наставка.


               Одлучио сам се за следећу комбинацију коју ће имати производна друштва :


               Први наставак на подњачи :


               - у центар рам на коме са налази матица  ,
               - лево од рама са матицом иде рам са сатном  основом , рам са храном , изграђени ЕВ рам (грађевњак) и до зида рам са сатном                           основом,
               - десно од рама са матицом иде празан изграђени рам , рам са храном , изграђени ЕВ рам ( грађевњак) и до зида рам са сатном                           основом,
               - изнад овог наставка иде матична решетка.


               Други наставак :


               - у центар иде рам са сатном основом ,
               - лево и десно по три рама затвореног легла ,
               - са обе стране до зида кошнице по рам са храном.


               Трећи наставак исто као и други стим што се ту стављају рамови са најстаријим леглом и рамови које додајем из помоћних заједница.


               Као што видиш планирам да у сва три наставка ставим по 9.рамова. Производним друштвима која се при ограничавању матице нису довољно равила додајем рамове са затвореним леглом у потребном броју. Ове рамове узимам из помоћних заједница.Кошнице пре багрема отварам још једном око Ускрса проверим да ли се негде случајно није појавио матичњак (иако не би требало) и у сваки наставак додам још по један рам са сатном основом. На овај начин су ми сва производна друштва једнака при почетку багрема.
               Помоћна друштва сводим сва на један наставак са рамом на коме је њихова матица и још једним рамом легла и са по два рама хране. Остатак су изграђени рамови.


П . С .


Разлога за баш ову комбинацију има више а највише се тичу амбалаже. Објашњење би било предугачко за писање али ако те занима можемо се чути телефоном.


               


               
   


               


               
                   

--- Kraj citata ---
Pozdrav Gorane, e ovo je recept za uspešnu pripremu pred pašu.
Zanima me samo gde je završilo otvoreno leglo iz svake proizvodne košnice? (pretpostavimo da će biti par ramova) Hvala

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju