Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (184/184)

Rakovac Goran:
20/21 овог месеца однето 6.комада на липу код Славка.
Обе полошке прегледане. У свакој по две младе матице.
На стању још 30. РВ ројева. Половина прелази и у други наставак.
На продају још 15.комада. Могуће све комбинације по питању броја рамова. Цена у зависности од договора.
За купљених 10. једанаести гратис .

Rakovac Goran:
Повлачим  позив за продају ројева.
Разлог - појава тихе смене код око 1/4 ројева.
Очигледно је да је време утицало на спаривање младих матица и да један број лоше спарених проузрокује њихово мењање. Не желим да продајем ројеве са таквим матицама. Иако се у овом тренутку ради о око 1/4 направљених ројева ради сваке евентуалности обустављам било какву испоруку. Хвала свима који су се јављали на разумевању и отказивању поруџбина. Мислим да је овако најпоштеније.

п.с.

3/4 направљених ројева су као гром. Ипак , премало је времена да би се гарантовао њихов квалитет. Ако све буде у реду са њима наћи ће се један њихов број на продају у августу као друштва спремана за зазимљавање. Ризик ће бити мој а не потенцијалних купаца. До тада пратимо ситуацију.

Rakovac Goran:

Јуче по подне сам обишао пчелињак на Морави. Уноса има. По среди је тиха паша коровског биља и сунцокрета. Унос полена је задовољавајући. Ројеви ту пренети у доброј кондицији. Сви су одавно на два наставка. Ако крене и медљика као прошле године биће солидног врцања. Када се све то измеша мед је фантастичног укуса који су ми купци зимус највише тражили.
Природа буја на све стране. Подоста влаге - ред кише па ред сунца отерале су кукурузе у висину од преко 3. метра. Црне се од снаге - никад бољи. Сунцокрет меди не као и Војводини али по изграђеном саћу се види да га има више него ранијих година. На стрњиштима од скинутог жита крећу корови. Пчелињак морам да косим једном недељно јер све на њену напросто буја , понајвише коприва . Све ово обећава да извуче овај други део сезоне.

Rakovac Goran:


У недељу 19.07. сам кренуо са третманом тимолом против варое. Јаким друштвима постављена по два листића а осталима по један на сатоноше изнад плодишта. План је да идућег викенда свима иде још по два листића а трећег викенда свима још по један. На овај начин би се третман завршио до половине августа ( последње постављање листића тимола 05.августа). Овако би се покрио период легла од три недеље. У случају екстремно високих температура покушаћу да време између третмана скратим колико је то могуће.
У другој половини августа и током септембра би приликом прегледа сатоноше плодишта препрскао Војвиром и то би био наставак третмана. На крају у зависности од временских прилика контролни преглед постављањем картона са мрављом киселином.


Rakovac Goran:

Исправљам грешку у куцању : ... последње постављање листића тимола 1/2 августа ...
Може и тог 2.августа на св.Илију иако је црвено слово. Тога дана , ако могу да будем на пчелињаку , обавезно извадим пар рамова , посечем саће са медом  и тако се послужим са својом породицом . Народно предање каже да се тако ваља а ја држим до тога да треба народ и његове мудрости испоштовати. Медно свима који свраћају на ову тему.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju