Ostale teme na forumu > Predstavite vaš pčelinjak

Pčelinjak "Rakovac"

<< < (185/186) > >>

Rakovac Goran:

Третман тимолом ипак завршен у недељу 09.августа. Трајао целих месец дана.
Уз сам третман извршен и преглед једног броја кошница. Ситуација различита.
На моравском пчелињаку осим мојих су и кошнице још једног колеге ( 2.двоматичне полошке насељене ове године и 4. РВ кошнице од којих су три на 4 наставка а једна на 3 наставка). Колега их је у задњих месец и по дана редовно прихрањивао ретким сирупом ( 1 : 1 ) сваке друге вечери са по 250 - 300 грама. Све су пуне и препуне и пчела и меда. Најјача има пуна 3.наставка меда , најслабија један наставак.
Полошке са ДБ рамовима је населио са по 5 рамова ( 3 са леглом и 2 са храном ) почетком јуна. Крајем тог месеца сам му их разројио тако што сам у други део полошке пребацио 2 рама легла и два рама хране и додао младу матицу. Прихрањивао их је исто као и РВ . Сада су то јака друштва која одлично раде. У недељу смо им узели 6 рамова меда ( по два из првонасељених и по један из ових које су насељене крајем јуна ). Нисам остао на врцању али каже да је мед одличног укуса и да је у питању мешавина липе , сунцокрета и коровског биља. Боја слична багремцу кога вероватно има. Напомињем да је све ројеве населио на већ изграђене тамније врло квалитетне ДБ рамове које је посебно купио. Првобитно насељени ројеви су изградили и по 2 ДБ а ови каснији по један ДБ рам са сатним основама. Он је више него задовољан нађеним стањем.
Моје РВ кошнице на истој локацији су знатно слабије. Ја нисам прихрањивао већ сам их оставио да саме донесу оно што у природи има. Имаћу и ја да изврцам нешто али знатно мање од њега.
Ове године сам преправио моју стару двоматичну РВ полошку и од наставка коме сам додао нову подњачу и збег фактички направио две. Једна ми је на Морави а друга у Плани. Обе су се одлично показале посебно она у Плани коју сам викендом прихрањивао. Из ње сам свремена на време узимао по рам - два легла за појачавање ројева у РВ кошницама које сам у међувремену правио. На снази није губила , напротив лепо је извлачила сатне основе и стално се одржавала на 5 - 7 рамова легла. Чим би пребацила 7 рамова узимао сам јој легло како сам већ напред навео. Са њима сам ове године презадовољан. Лепо изгледају тако да су нека врста украса на пчелињаку. Рад са њима је лаган , прегледан и представља одмор и задовољство. Једина дилема ми је да ли да их овако узимим или пребацим у класичне РВ кошнице. Времена и за то има сасвим довољно.
Пчелињак се зауставио на нешто више од 40 комада. Нешто ројева је продато. Све матице су овогодишње. Размишљам да продам и пар друштва наредних дана да број кошница сведем на тачно 40. па ако има заинтересованих нека се јаве. О цени ћемо се верујем лако договорити.
Поздрав свима који прате ову тему.

Rakovac Goran:Најзад стигао и Војвир. Наручен пре 5 -6 дана лутао и испоручен тек данас. Војо , мењај достављача . Овај ти руши углед.
У наредном периоду третман свих пчелињих заједница искључиво Војвиром. Након тога на сваку пету кошницу иде по један картон мравље киселине ради провере да ли је са вароом све у реду , односно да ли је нема. Почетком децембра оксална киселина и ту је крај свих третмана.
Током протеклог викенда прегледан један део кошница.
Стање одлично како у погледу радног расположења тако и у погледу броја пчела и хране. Из прегледаних друштава одузет по који рам затвореног меда и изврцан. Мед одличног квалитета - ливада са примесом медљике мада има и остатака сунцокрета и коровског биља. Задњих дана појачан унос - 300 до 400 грама дневно.
 Најбоље кошнице са по пуним медиштем сам оставио за наредни викенд. Чекам да мед у њима сазри у буде затворен  и онда врцање. Кошнице су на по 3. наставка и у највишем је право препуно складиште меда а у другом - средњем има меда који ће њима бити довољан. Утисак је да је задњих 5 - 6 дана озбиљно кренула медљика на Морави што ће у ходу мењати план врцања. Подсећам да је због добре паше медљике прошле године мед морао да буде врцан и средином септембра. Стање је за дневно праћење и доношење одлука у моменту јер медљику треба изврцати а друштвима опет обезбедити довољну количину хране за зимовање. Прошле године су се многи прерачунали и на пролеће имали доста страдања.
И даље приметна тиха смена матица. До душе то је код мене сада спорадично на само два друштва али је има. Та друштва су препуна меда и нећу им дозволити промену матице већ ћу сав тај мед изврцати а пчеле преспојити. Из разговора са другим пчеларима чујем да је то ове године масовна појава о којој нажалост скоро па да нико не коментарише. Прегледао сам теме на форуму и за чудо нисам нашао тему са насловом ТИХА СМЕНА. Погледаћу изјутра још једном па ако је стварно не нађем отворићу ову тему. Боље сада док још има времена јер ће они неискуснији без пчела остати још јесенас а о пролећу да и не причамо.
Поздрав свима који свраћају на  ову  тему.

Mladen Todorovic 1982:
Gorane a zašto bi im branili da promene maticu u tihoj smeni, očigledno da im ove nešto ne odgovaraju...

Rakovac Goran:
Тачно Младене ове им не одговарају па их зато и мењају. Током целе ове сезоне је ситуација била таква. Моје мишљење је да се младе матице из маја и прве половине јуна месеца нису добро спариле. Пчеле то осећају и крећу у њихову тиху смену. То није ништа чудно. Напротив , уобичајена је и нормална појава. Ипак то би морала бити спорадична појава а не правило. Уназад низ година је тако и било. Мањи , за пчелињак занемарљив број пчелињих заједница је вршио тиху смену. Међутим ове године ситуација је сасвим другачија. Ове године је велики број друштава вршио замену мајских матица током јула па и у августу месецу. Ова појава се ове године потврдила као правило а не изузетак. Чим сам приметио ову појаву обуставио сам продају ројева и то објавио на овој теми. Нисам желео да купац роја након пар недеља уочи замену матице коју је купио јер она очигледно није била добра.
Иначе замену су вршиле на два начина.
Први, класичан начин тихе смене , повлачењем пар добрих матичњака обично на средини рама. Након изласка и оплодње нове младе матице једно време су обе ( и стара коју мењају и млада тек оплођена ) заједно егзистирале и заносиле у кошници да би након неког времена остала само млада. При оваквом стању ствари друштва у принципу нису слабила. Радно расположење је бивало нешто слабије у једном краћем периоду али су друштва задржавала своју снагу и ту није ништа спорно. У нормалним годинама када је тиха смена изузетак против овакве измене матице немам ништа против. Напротив , такве матице су одлично однеговане и наредне године су се увек добро показале. И ове године сам испратио друштва која су овако мењала мајске матице и она су сва у добром стању и кондицији.
Други начин поприлично приметан ове године је изненадни нестанак мајске матице у друштву уз повлачење опет само по пар матичњака типичних за тиху смену. Такву ситуацију сам уочио код 2 друштва протеклог викенда. Друштво је на лету са већим бројем пчела које пландују док друга суседна друштва интензивно раде. При прегледу пчеле углавном мирне , рамови пуни меда , број пчела задовољавајући , младог легла нема , старо присутно али на измаку. Матице наравно нема. У оваквим друштвима у ово време крајем августа ја не дозвољавам извођење нове матице већ ове матичњаке ма колико они лепо изгледали рушим а ова друштва преспојим са другим нормалним друштвом.
Разлога за ово је више.
Као прво лично не волим да имам матице које се сада изводе јер је по мени врло дискутабилно каква ће бити њихова оплодња. Већ је крај августа месеца и трутова више нема у оној количини а верујем ни задовољавајућег квалитета као у мају и почетком јуна. Дакле питање је да ли су трутови који ће оплодити те матице бити довољно квалитетни. Подсећам да теорија каже да трутови преносе до 70 % свог генетског материјала на потомство.
Други још важнији разлог је зазимљавање таквих заједница те број и квалитет зимских пчела у њима. По мом мишљењу друштво које сада добије младу матицу и која на пример пронесе првог септембра не може да одгаји квалитетну зимску пчелу у довољном броју да би нормално презимело и наредне године дало прави резултат у багремовој паши. Прекид у леглу је трајао предуго и изгубљена је читава једна генерација августовских пчела од којих би добар број морао да представља зимске пчеле. То је кључан фактор јер јаја која млада матица посеје почев од 1.септембра па надаље излазе као пчеле тек крајем септембра и те пчеле по мени не могу бити квалитетне као зимске и не може их бити у довољном броју за квалитетно зимско преживљавање. Такво друштво је по мом мишљењу осуђено на животарење , ризично је за преживљавање уз опасност појаве болести које нико не жели на пчелињаку.
Са напред наведених разлога приступам спајању ових заједница нормалним нешто слабијим другим друштвима. На овај начин појачам та нешто слабија друштва старијом пчелом излетницом каја ће у наредном периоду доносити полен и нектар и обезбедити довољно хране у тим новим друштвима а до краја септембра природно изумрети. Истовремено из тих старих друштава која су ушла у смену матице изврцам мед што је и циљ бављења пчеларењем. По правилу таква друштва су сада препуна меда.
 Када се све ово стави на папир корист од овакве интервенције је много већа од ризика и евентуалне штете која може настати допуштањем овим друштвима да сада мењају матицу.
Не тврдим да сам у праву али верујем да јесам те зато тако и радим.
Ако има другачијих мишљења волео бих да их чујем.


Dragan Šošić:
Добар закључак је да таква друштва у ово доба (ове године) треба спајати. Довољно је спајање са неким слабијим помоћним друштвом ако основно друштво има довољно пчела и није предуго без матице.

Мислим да је у питању кречно легло које се прво појави на трутовском леглу (разлог лошег спаривања а тиме и тихе смене матица). . Обратити пажњу на то да није у питању јак напад када се види мноштво нападнутог легла и испред лета се очигледно може закључити да је реч о нападу ове напасти.

Код блажег облика је нападнуто трутовско легло и пчеле то чисте. Тако да се може донети погрешан закључак како нема кречног легла. То не значи да се кречно легло неће размахнути и угрожавати друштво (или више друштава).

ПС

Чекање да се сада спарује матица, може бити лоше и по питању напуштања кошнице. То је оно „ројење“ које се појављује у недоба. Обично се дешава када нема младог легла, а затворено легло је при крају.

У некој нормалнијој години и касно спаривање матице не оставља никакве последице по друштво и могу зазимити као добра друштва (ако је спаривање у неком разумном року).

И наравно: пази да се не деси да је неспарена матица још у друштву и да не направиш пропаст код спајања.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju