Наставак претходне поруке (да не буде претрпано у једној поруци)
1) Легло не може бити узрок страдања друштва и влага (које је очигледно било јер је то у дужем периоду без ветра) није могла утицати да друштво угине. Друштво са пуно легла је јак извор топлоте и тај угрејани ваздух односи влагу даље од клубета (особина ваздуха да прима одређену количину влаге у зависности од температуре).
2) Оксална не би могла да узрокује такво стање (можда да оштети матицу)
3) Услед оштећења матице је могуће да дође до грабежи али би то било приметно па можемо одбацити (при томе би се могла одбацити и специфична грабеж када само пчеле једног друштва односе мед, јер Горан каже да је кошница била тешка). Такође раздобља топлог и хладног времена имају утицаја на ово, а није баш било услова да потраје.
4) Положај угинулих пчела на различитим местима у клубету је нормалан. Пчеле у „кори“ клубета (у бочним улицама су угинуле на начин како угињавају пчеле од глади – део пчела остаје у улици а део је завучен у саће). Пчеле у средишту имају више услова да дуже живе јер користе топлоту омотача. Положај тела када су окренуте према горе је настао у моменту када су пчеле намеравале да крену ка горе, али је већ нестало енергије и ту су утихнуле (осим појединачних, чија је енергија тела била већа).
5) Могуће је да је направљен
превид код тог наставка са храном и да је склоњен због неког разлога и потом није све враћено како је било. Такође сумњам на замену рамова са медом празним рамовима (иако сам то у ранијој пруци написао да делује као шала). Превид у некој намери је могућ.
Због таквог превида сам 2015. године
раније повукао пчеле са сунцокрета јер сам сумњао на могућу крађу – недостајали рамови у плодишту једне кошнице. Како срећа прати јаке

, са сунцокрета који је медуцкао и био при крају дошли смо кући и покупили много медљиковца (то је она година када је било медљике као „шаше“).
6) Утицај варое ми је такође сумњив. Сећам се једног друштва које је преполовила вароа. Није имало 1000 него више хиљада вароа (по мојој процени више од 5000 вароа). Била је врло јака, али није преполовљена због узнемиравања од варое него су бочне улице страдале од глади (дуже време сам би болестан и то је остало тако несређено – третман је урађен у јануару јер сам из кревета устао и отишао да видим стање; варое је било пуно и рекао сам Биљани да запали траку). Сећам се и године када је то било: зима 1999/2000.
7) Нестанак хране на начин како сам раније написао је такође упитан с обзиром на временске услове а потребна бурна грабеж да нестане сва храна то а било би очигледно да се десило.
Тако ја мислим, али не могу више да мислим – с обзиром на моје стање, већ сам прегрејао мозак

.