" На Сретење Господње 15.овог месеца сам обилазио пчелињаке. Дан је био леп , сунчан , без ветра , помало прохладан. Пчеле су увелико радиле доносећи полен. Нисам хтео ништа да радим са њима , ни једну кошницу нисам ни дотакао. Једноставно сам уживао у лепом дану и раду пчела.По народном веровању ако је на овај дан лепо и сунчано време мечка ће изаћи из свог брлога , уплашиће се од своје сенке и вратити назад а зима ће потрајати још 6.недеља. Ако је веровати народу имаћемо хладан остали део фебруара и готово цео март месец."
Ових пар реченица напред цитираних сам написао на овој теми одмах по Сретењу. По свему судећи народна мудрост и мечка су бољи прогнозери од ХМЗС.
Сада је опасност за преживљавање пчела нејвећа. У свим кошницама засигурно има легла и пчеле ће се уклубити око њега да га греју. Ако хране нема довољно или је лоше распоређена може да дође до страдања заједница. Зато одмах треба интервенисати са погачама. Волели их или не оне сада могу спасити целу ситуацију. Поготову ако ово време потраје , а хоће , и ако су пчеле изашле на сатоноше а у већини заједница јесу.
Претходна два дана сам био на пчелињацима и видео ситуацију. Додао сам погаче из резерве на плањанском и радовањском пчелињаку. На моравском нисам јер их нисам више имао. Све у Плани су распродате још у петак. Опреза ради ангажовао сам колегу да их данас - сутра купи и постави и тамо. Злу не требало. Легла има , пчела знатно више него ранијих година и потрошња хране се сваким даном увећава. Грех би било да сада на крају зиме дође до страдања.
Ја ћу урадити како сам и написао а ви како хоћете ?