Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460547 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1260 poslato: Jul 10, 2023, 14:23:37 »
Протеклог викенда извршена последња овогодишња продаја ројева. Отишло је још 10. комада на 7 - 10 рамова. Сви наставци пуни пчела и сви одмах спремни за додавање другог наставка. Купац је са нашег форума и осим трговине смо имали и лепо дружење у суботу и недељу код мене у Плани. Надам се да је то почетак једног новог пријатељства.

Ха, ха, ха... Ја сам тај тајанствени купац :) ХВАЛА, Горане ;)

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1261 poslato: Jul 11, 2023, 08:54:07 »

Синоћ сам имао још једно пријатно изненађење. Моја сестричина Дара , пчеларка тек непуних десетак дана јуче извршила први преглед својих кошница. У недељу је на поклон добила блузу , рукавице , нож и нозевој и одмах јуче све то употребила. Прегледала је само горње наставке , друштва јој добро напредују а по једна сатна основа у том наставку је већ изграђена. Обећава доста биће од ње добар пчелар.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1262 poslato: Jul 24, 2023, 12:20:11 »

Протекли продужени викенд ( четвртак , петак , субота и недеља ) посвећен прегледу пчелињака.

Четвртак је и поред несносне тропске врућине максимално искоришћен. На пчелињаку у Ливадици сам радио од 8 ,00 до 14,00. Претересене кошнице на контејнеру и прегледане све на земљи. Уноса има , најјаче ће дати по наставак меда мешавину сунцокрета и коровског биља. Слабићи уклоњени - преспојени. При прегледима одмах рамови преслагани за зазимљавање ( тамни у средину , светли до зидова). Опште стање задовољавајуће. По подне од 16,00 до 18,30 делимично прегледано Радовање. И овде опште стање добро , има уноса , сунцокрет ради тако да се рамови жуте. На пчелињаку у Плани остале само две кошнице - једна старка и један рој.

Петак - опуштенији рад. Завршено Радовање.

Субота - обилазак и преглед Дариног пчелињака у С. Паланци. Ројеви одлични са 8 и 9 рамова легла.

Недеља - дан за одмор како је и Бог заповедио.

• Stari član foruma
« Odgovor #1263 poslato: Jul 24, 2023, 13:24:51 »
Понедељак волим због интересантних извештаја са пчелињака "Раковац"  :)  Да није њих, форум би био  :(
Горане, свака част !

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1264 poslato: Jul 31, 2023, 08:45:24 »

За викенд смо мало врцали. Мало ливаде а више сунцокрета. Одличан укус , лепа боја видећемо како ће муштерије да реагују.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1265 poslato: Avgust 15, 2023, 09:53:52 »

Са пчелама и око пчела увек има посла.

Током викенда још једном брзински погледане све кошнице. Свима подељено по пар листића тимола и ово је задњи третман овим средством ове године. Истовремено контролисана је и количина хране коју тренутно имају. Ситуација је различита. Има оних које ће без проблема ове године зимовати само на меду али и оних код којих је стање са храном проблематично. Тих неколико ( четири овогодишња роја ) сам из Радовања пребацио за Плану да ми буду уз кућу стално на оку . Током викенда су добиле све по три литра сирупа. Већ након првог додавања се видела разлика у радном расположењу. Наредног јутра су доносиле полен као луде. Процена је да је у јутарњим сатима 90 % излетница било заузето овим послом. Наредног викенда је за њих предвиђен брзи преглед и по потреби додавање по рама са затвореним леглом и још једна тура сирупа.

За остале план је да за две недеље крене третман мрављом киселином на картонима коју сам набавио ових дана. Температуре ће се до тада таман усталити без екстремних врућина. Почетком септембра ће и евентуални слабићи бити елиминисани преспајањем са средњим друштвима. Као и ранијих година очекујем да зазимим између 40 - 45 друштава. За време које могу да посветим пчелама то је оптималан број.

Од два друштва сам и овог викенда " украо " по 6 рамова сунцокретовог меда. Синоћ при врцању сам се већ покајао због тога. Паметније је било раделити те рамове са храном оним слабијим ројевима али превагла је мало похлепа а мало жеља да имам и сунцокретвог меда из мојих кошница. У мом крају овај мед није на цени али мени се допада па није лоше да уштекујем педесетак кила и овог меда за поклон и кућну употребу.

Од ливаде и медљике којој сам се надао ове године изгледа да нема ништа. До душе медљика крај Мораве зна да крене у ово време и на то се мора обратити посебна пажња. Зато сам и планирао мрављу киселину тек почетком септембра да се медљика уколико је буде на време уклони из кошница. Пре пар година је радила од отприлике овог времена па до 10 септембра тако да сам је врцао 13 септембра и то у лепим количинама. Лично не бих волео да је ове године има јер је то превише посла за релативно мали берићет. Но , биће шта бити мора.

Толико за сада. Ближи се Преображење а од тада ништа више неће бити исто. Волим тај празник и од њега пчеле код мене добијају посебан третман.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1266 poslato: Avgust 21, 2023, 12:15:50 »

Несносна врућина и Новак Ђоковић су разлози што овог викенда нисам одрадио све што сам планирао. Сада док се пресабирам видим да и није баш било мало рада.

Петак - посао напустио раније и за Плану кренуо споредним путем преко Младеновца. Сестричина Дара ( тренутно најмалађи члан овог форума ) ми се пожалила да јој са једном кошницом није све у реду па сам узпут свратио до Смедеревске Паланке где држи пчеле да прегледам њен мали пчелињак. Две кошнице које је прве добила су у  " фул " стању. Два наставка пуна пчела , хране у изобиљу тако да су ови ројеви који то више нису бољи од мојих кошница. Трећа коју је добила пре око две недеље нешто мало слабија али и она одлична. Како ми рече упоредила ју је са оне две прве , видела разлику па се уплашила да нешто није у реду. Добила инструкцију да ову трећу прихрани пар пута и никаквих проблема неће бити јер их у суштини и није ни било. Свима постављени листићи тимола и од наредне недеље креће третман мрављом киселином ако температура падне испод 30 степени.
У Плани погледани ројеви , постављен им тимол а око 19 сати два роја пребачена у Ливадицу и постављена на контејнер. У Плани су још три овогодишња роја која ће што пре бити пребачена у Ливадицу и једно друштво које ће остати да двориште не остане без пчела.

Субота - велики празник Преображење па се ништа није радило.

Недеља - изјутра одлазак за Радовање и поставен тимол у свих 12 друштава колико је тамо остало. Стање ових друштава добро. Током недеље су прихрањене са две туре сирупа 1 : 1 и резултат је више него видљив. Радно расположење добро , полен уносе у великим количинама а има и уноса нектара. По свему судећи више им прихрана неће требати. За разлику од прошле године нема стршљенова и осица али ваља бити на опрезу.
Рано пре подне одлазак за Ливадицу и постављање тимола друштвима која су на контејнеру. Све завршено очас посла. Тимола нисам понео довољно ( година производње чини своје ) па оне на земљи нисам ни хтео да гледам. И овде је стање добро има уноса и пре третмана мрављом киселином ће имати да се узме по који рам за врцање. Мало ливаде није на одмет.
Ђоковића већ годинама не пропуштам да гледам нарочито када игра финала. Због тога сам пут Београда кренуо знатно раније него уобичајено да се и сам припремим за пренос. И поред непреспаване ноћи вредело је дружити се са тенисом и Нолетом који нас је све још једном сатима држао у приправности и на крају обрадовао. Човек је једноставно неуништив.

Резиме - стање боље од очекиваног. Планирам да будем крајње рестриктиван са узимањем рамова за још једно врцање како би ми пчеле ове године зимовале превасходно на меду из што мању јесењу прихрану. На терену у Ливадици у ово време зна да добро замеди па ако тако буде и ове године  биће добро ако не не смета ништа. Толико овога пута следећи пут и по која фотографија.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1267 poslato: Avgust 30, 2023, 09:13:49 »

Ко чека тај и дочека.
Баш тако. Чекао сам да напокон прођу несносне врућине које су нас све мучиле задњих дана а дочекао олују какву Велика Плана није видела задњих година.
Слика у прилогу говори више од речи.

• Stari član foruma
« Odgovor #1268 poslato: Septembar 01, 2023, 10:19:06 »
Nadam se da su prevrnute košnice bile bez pčela. :(
Pozdrav iz Ripnja pod Avalom  :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1269 poslato: Septembar 01, 2023, 11:04:05 »

Nadam se da su prevrnute košnice bile bez pčela. :(
Pozdrav iz Ripnja pod Avalom  :)

На срећу све са пчелама су остале на свом месту. Изпревртале су се празне које сам таман лепо спаковао да мало расчистим дворише. Сада све из почетка.
Олуја је иначе била катастрофална са градом и ветром. Срећом сада улазимо у мирнији период бар што се времена тиче. Од сутра креће третман са мрављом киселином.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1270 poslato: Septembar 05, 2023, 14:24:08 »

Коначно урађен и третман мрављом киселином. Картони натопљени киселином подељени јуче и прекјуче. Реакција пчела уздржана , задовољавајућа. Надам се да нисам закаснио . До душе држао сам тимол јако дуго и у континуитету али у њега увек сумњам. Мравља је планирана да стоји ( са додавањем из шприца наравно ) током целог септембра месеца. Прогнозиране температуре ће омогућити продужени третман.
Субота искоришћена за једно мало веће дружење пчелара и коњара којих има подоста у Великој Плани. Избор је пао на моју колибу што сам оберучке дочекао. На овај начин је обележен и завршетак овогодишње сезоне медобрања. Јагње од 30 - так кила живе мере је пало за слободу и уживање.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1271 poslato: Septembar 06, 2023, 08:31:42 »

Слике увек говоре више од речи.
Разлога за суботње весеље је било више. Као прво најмање важно у петак сам напунио 62. године . Истога дана ( ово је најважније ) млађи син је дипломирао . На крају традиционално након Преображења правимо овакво једно дружење.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1272 poslato: Septembar 06, 2023, 09:31:21 »

Честитам твом сину на дипломирању и теби рођендан. Увек је лепо кад се људи окупе и лепо се друже. Свака част!
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1273 poslato: Septembar 06, 2023, 14:51:10 »

Честитам твом сину на дипломирању и теби рођендан. Увек је лепо кад се људи окупе и лепо се друже. Свака част!

Хвала на честиткама Зоки. Био си и остао прави пријатељ моје куће.

• Stari član foruma
« Odgovor #1274 poslato: Septembar 06, 2023, 15:12:13 »
Придружујем се честиткама  :)