Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460555 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1275 poslato: Septembar 06, 2023, 17:41:26 »
Cestitam Gorane i tebi i tvom sinu
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1276 poslato: Septembar 06, 2023, 23:56:20 »
Gorane, prenesi sinu čestitke!
(a ti ćeš se već snaći sa tvoje 62) ;) :D

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1277 poslato: Septembar 07, 2023, 07:51:03 »

Хвала момци на честиткама. Идемо даље.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1278 poslato: Septembar 11, 2023, 12:23:41 »

Баш као у претходној поруци - идемо даље.

Током викенда у свим кошницама по картонима постављеним пре недељу дана додато још по 20 кубика мравље киселине. Картони су иначе били суви као барут. Пчеле добро реаговале. Из једне нешто пчела похрлило  на лето док су остале стојички поднеле оксалну уз мању узнемиреност. Бројност пчела задовољавајућа . Хране имају али сам свима осим онима на контејнеру додао од литар до два сирупа. У плану је да им се мравља киселина дода у још два наредна викнда.

Пчеле су иначе биле изузетно мирне. Радно расположење је добро , доносе поприлично полена. Уноса има у мањим количинама по пар стотина грама дневно. У Радовању је изгледа радила и медљика чему се сада баш и не радујем јер након третмана немам намеру да је вадим из кошница. Лета сужена . Осица и стршљенова знатно мање него ранијих година. Зазимљавање иде лагано и под контролом. За сада је дакле све у најбољем реду.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1279 poslato: Septembar 18, 2023, 10:08:06 »

У петак и суботу урађен још један , трећи по реду третман мрављом киселином. Мало сређивана опрема.
Пчелињак дефинитивно уређен за зимовање. Сва спајања која сам планирао завршена. На стању за зимовање Радовање са 12. друштава , Велика Плана са 2. друштва и Ливадица са 13. друштава на земљи и 17. друштава на контејнеру. Укупно зазимљавам 44 друштва.
Храна овог викенда додата само друштвима у Плани.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1280 poslato: Septembar 26, 2023, 11:00:01 »

У суботу 23. овог месеца свим друштвима на контејнеру подељено по 2. литра сирупа 3 : 2. Третман мрављом киселином завршен протекле недеље. Листови картона остали у кошницама за евентуално још један третман крајем октобра.
Пчеле у пристојној акцији током целог дана. У преподневним сатима до око 11 - 12 сати 90 % пчела доноси полен док је у поподневним сатима ситуација обрнута. Радовање нисам обилазио.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1281 poslato: Oktobar 02, 2023, 08:39:16 »

Колеги који се пре десетак дана интересовао за куповину ЕВ друштава или ЕВ ројева на пролеће наредне године дајем следећи

О Д Г О В О Р

Ове јесени сам све кошнице зазимио у РВ комбинацији тако да испорука раних априлских ројева на ЕВ рамовима није могућа.

Што се тиче вашег тражења да купите ЕВ друштва пре багремове паше у могућности сам да вам формирам највише 3 – 5 таквих друштва на 3 ЕВ наставка пуних пчела са 13 – 15 рамова легла до првог маја наредне године. Матица би била овогодишња.

По питању ројева на ЕВ рамовима са младим матицама њих вам могу обезбедити тек након багремове паше. Ту постоје 4 комбинације од којих можете изабрати ону каја вам највише одговора :
Прва би била пун ЕВ наставак пчела са 6 рамова легла и 4 рама хране и младом матицом.
Друга би била са мањим бројем рамова легла и хране по вашем избору и са младом матицом.
Трећа би била само са рамовима са леглом и младом матицом.
Четврта комбинација за коју сте се интересовали би била само рамови са леглом без матице.
Испорука ових ројева би била око првога јуна ( пар дана пре или пар дана касније ). Оваквих ројева могу направити до 20 комада.

О цени би се накнадно договорили у зависности од броја наручених ројева и од тога да ли би амбалажа била моја или ваша.

П.С.

Одговор вам дајем на овај начин јер нисам меморисао ваш број те вам се телефоном не могу јавити. Наредног викенда је на Ташмајдану сајам пчеларства те се ту можемо видети и договорити око детаља.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1282 poslato: Oktobar 17, 2023, 14:17:33 »

Свој део договора почињем да испуњавам. Ове три кошнице са слике са ЕВ наставцима на пролеће до краја априла месеца ће бити спремне за испоруку на по три ЕВ наставка пуна пчела. Матице су овогодишње обележене.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1283 poslato: Oktobar 30, 2023, 13:02:24 »

Да прикажем мало муке викенд пчеларења.

За прекјуче ( субота 28.10.) сам планирао јесење уређење пчелињака. Унапред сам ангажовао човека са тримером и моторном тестером , пазарио све што је узгред потребно и припремио се за целодневни рад. Прогноза умерено облачно са дужим сунчевим интервалима.

Но , не лежи враже тек што смо са послом започели кренуло је да се облачи са свих страна. Око 11. сати почела је ситна јесења кишица по којој је како тако и могло нешто да се уради. Од око 13 сати се смрачило , саставили се небо и земља и лило је као из кабла. Од посла ништа. Срећом пиво није покисло а није се ни угрејало. Све у свему уместо уређења на ливађанском пчелињаку је остао хаос од оборених младица које су сметале у раду па су морале да буду посечене. Кад ћу и како то да расчистим не знам ни сам али ће тако сигурно остати пар недеља. Два месеца уназад није било ни једне једине капи а тог дана се просула као из кофе.

За разлику од суботе у недељу од раног јутра грануло сунце и дан био као измишљен за јесење радове. Но , за недељу су били планирани неки други послови који не трпе одлагање.

Што се пчела тиче вреднице и даље вредно раде. Углавном доносе полен што радује али би боље било да су већ у дубоком зимском полусну. Време је такво како јесте наишао сам на воће које је напупело као у рано пролеће. Једно украсно дрво које сам поткресивао је пустило цветове а видео сам и трешњу и једну џанарику које су процветале. Од кошница сам у недељу само накратко , на пар секунди , подигао збегове и бацио поглед на два друштава која сам оставио крај куће у Плани. Рамове нисам хтео да подижем да се не нервирам уколико налетим на легло. Код њих стање одлично бар онако гледано преко сатоноша. Пуно је пчела и меда што се на око да видети. До оксалне их више нећу гледати па ма шта и како било.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1284 poslato: Oktobar 30, 2023, 20:52:12 »
Биће то све добро, наћи ће се финог времена да се све заврши. Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1285 poslato: Novembar 15, 2023, 10:51:08 »

Јучерашњи изузетно топао дан за ово доба године са температуром од око 20 степени сам на позив колеге са Раковице искористио да обиђем његов мали пчелињак и преконтролишем стање кошница након зазимљавања. Ради се о градском пчелињаку у дворишту породичне куће усред Београда са 6 РВ кошница.

Елем , преглед кошница се састојао од подизања крова и збег хранилице и контроле количине зазимљених пчела и хране. Кошнице нису отваране више од 5 недеља. Читав посао је одрађен око 15 сати веома брзо уз минимално узнемиравање пчела. Сва друштва су зазимљена на по 3 РВ наставка од којих је највиши ( трећи ) препун хране. Има је и у средњем наставку али у њега нисмо гледали. Количина пчела је сасвим задовољавајућа. Једно друштво је са клубетом отишло у страну и ту су рамови мало премештени и клубе враћено у средину наставка. Легла нема. Све у свему сва друштва су у одличном стању и потребно им је само урадити још третман оксалном киселином . За све ово време пчеле су мирно општиле са природом не обазирући се на наше врзмање око њих.

Иако је читав овај посао потрајао тек неких 15 - так минута било је право задовољство после дуже времена завирити мало у кошнице.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1286 poslato: Decembar 07, 2023, 11:26:27 »

Наредног викенда ће бити тачно 6. недеља како нисам обишао пчелињаке. Овако дугу паузу до сада нисам правио. Морам признати да са помало зебње припрем третман оксалном киселиним за наредни викенд. Разлози су извештаји са више страна од колега који су одговорни према својим пчелама а ипак стање на њиховим пчелињацима није баш најбоље.

Пре пар минута сам добио извештај са два пчелињака на којима је рађена оксална киселина претходних дана. Оба пчелињака имају по око 30 кошница. На оба је нађено по пар страдалих друштава ( 10 % ) која су пуна хране али без пчла. На подњачама тек по 20 - так мртвих.
На оба пчелињака око 1/3 друштава слабија него што би требало. Углавном су са три улице пчела неке и са две па их је колега већ отписао.
Остала друштва у доброј кондицији понека и прејака по броју пчела.

Не бих ово износио да се не ради не о изузетку већ о правилу ове године. Велика већина колега са којима сам у контакту износи малте не исто стање гледано процентуално број до сада страдалих , слабих и нормалних друштава. О овоме би вредело продискутовати !!!

За викенд планирам коначни обилазак мојих пчелињака и третман оксалном киселином. Нађено стање ћу реално изнети овде у следећем јављању.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1287 poslato: Decembar 07, 2023, 14:47:31 »

Надам се да ће све бити у реду. Према неким прогнозама температура ће се наредне недеље повећавати постепено до следећег викенда. Уз неки сунчани период пчеле ће можда имати прилику да опет изађу мало из кошница.
Ето прилике да пчеле прерасподеле храну за наредни период.

Размишљам (више за себе) колико у тим прејаким друштвима има краткоживећих пчела? Михољско лето је дуго трајало као и легло у кошницама. Да ли су пчелиње заједнице производиле само дугоживеће пчеле? И колико ће те дугоживеће пчеле дуго живети? И колико се вароа намножила и колико је штете направила? 
Поготово ако се опет као прошле године одужи пролеће...

И ја у својим кошницама имам пуно пчела иако су биле у неком растреситом клубету али су ипак биле слабо покретне.
Мислим да ће право стање да се искристалише после једног хладнијег периода. А кад ће он бити видећемо...

Горане, све најбоље желим теби и твојим пчелицама...
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1288 poslato: Decembar 11, 2023, 09:41:21 »

Коначно током викенда обиђох моје пчелињаке. Од јутра у Београду хладно али сунчано време. Већ сам се почео прибојавати да време неће око поднева бити повољно за третман оксалном. Међутим што сам више јездио ка југу време се мењало. Негде од Смедерева се појавила магла која се све више појачавала. Када сам стигао у Плану време је већ било идеално за третман магловито , влажно са температуром око 5-6 степени.

Третман оксалном киселином сам урадио на пчелињаку у Ливадици и на две кошнице које имам у Плани у дворишту куће. Начелно посматрано нисам задовољан. У поређењу са ранијим годинама стање је доста лошије. Уочио сам неке појаве које раније никада нисам имао. Но кренимо редом.

У Ливадици је зазимљено 30 кошница. Седамнаест комада су на контејнеру у конфигурацији од по 2 РВ наставка са ЕВ наставком на подњачи или само на 2 РВ наставка. Код већине ових друштава ( 14 – 15 комада ) пчеле су се спустиле и зазимиле у наставку на подњачи код оних које су само са 2 РВ наставка , односно у средини кошнице у РВ наставку који је изнад ЕВ наставка. При том оне су већину хране складиштиле у том наставку у коме су и формирале клубе. У ЕВ наставцима хране нема а у оном другом РВ наставку доста мало , понегде само у траговима.
Први закључак је да хране у кошницама нема довољно. Наравно не у свима али би се ово могло констатовати за 1/3 па можда и до 1/2 кошница. Мораће се дакле интервенисати погачама што је најмање што желим али је стање такво како јесте. Ово је надаље изискивало то да сам код највећег броја кошница извршио још једну ротацију наставака и на врх кошнице подигао наставак са леглом и храном како би клубе било ближе погачама које се морају додавати.

Други закључак је да је бројност зазимљених пчела мања него ранијих година. Ово није драстично али је ипак приметно и није ми промакло.

По питању оних 13 друштава које су на земљи ситуација је нешто боља по питању положаја клубета ( само су 2 сишла у најнижи наставак ).  У погледу хране  ситуација је нешто боља али не битно.

Општи закључак за овај пчелињак би био следећи :

Добро је то што су сва друштва жива без губитака у овом тренутку. Око 1/2 пчелињака је у доброј кондицији за ово доба године. Два до три друштва су ризична , доста слаба и питање је да ли ће дочекати пролеће. Остала нешто слабија али би требало да све зимске недаће прегурају без већих проблема.

Нисам превише чекао са интервенцијом и одмах сам купио погаче и свим овим друштвима  сутрадан у недељу поделио по пола погаче. Неколико рамова са медом који су ми остали у резерви сам поделио најризичнијим друштвима.

Сам третман оксалном је урађен брзо рутински и без проблема.

О стању оне две кошнице у Плани ћу написати посебну поруку јер се и ту појавило нешто што раније никада нисам имао. Пчелињак у Радовању је остао за следећи викенд јер за њега овом приликом није имало времена.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #1289 poslato: Decembar 11, 2023, 11:53:44 »
Поздрав Горане, како квалификујеш друштва по јачини, тј броју улица? Код мене ниједно од 10 нема преко 5 улица, а прошлих зима то им је био минимум у ово време...