Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460563 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1290 poslato: Decembar 11, 2023, 13:20:36 »

Друштва са добрих - пуних 5 улица пчела и са више рачунам као она која су у доброј кондицији. Таквих је 1/2 пчелињака.
Два - три друштва са по 3 улице пчела рачунам као слаба ризична за која је питање да ли ће преживети. Ранијих година су и таква знала да прођу али се никад не зна.
Све између ова два пола рачунам као слабија али која би требала да прогурају зиму. Дешавало се да по неко и од оваквих друштава страда.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #1291 poslato: Decembar 11, 2023, 14:58:17 »
Опет си процентуално у бољој ситуацији од мене  :-X додуше, нисам гледао наставак испод, али не верујем да су сва друштва захватила оба наставка... Ко преживи...  :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1292 poslato: Decembar 11, 2023, 15:43:16 »

Процентуално да али нисам баш задовољан. У Радовању имам 12. комада које чекају наредни викенд. Ту су увек биле за нијансу слабије од Ливадице ранијих година. Ове године су биле при задњем прегледу за нијансу боље. Ипак не бих лицитирао док их не погледам.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1293 poslato: Decembar 12, 2023, 15:02:56 »

Овим јављањем настављам поруку од јуче о стању на мојим пчелињацима при вршењу третмана оксалном киселином.

Две кошнице у Великој Плану на кућевном плацу су се показале као најбоље са по 7 улица пчела и минимумом 15 – так килограма хране.

Међутим , једна од њих се сама зазимела на врло специфичан начин те је то и основни разлог овог јављања.

У прилогу достављам фотографију те кошнице ради јаснијег појашњења уочене појаве.

Елем , са овом кошницом сам током ове године најмање радио јер има изузетно љуте пчеле. Једном приликом сам покушао да јој заменим матицу али сам одустао јер ме је изрешетала као митраљезом већ при подизању збег - хранилице. Са њом сам надаље радио искључиво наставком , матичном решетком и бежалицом. Меда је донела колико две три суседне заједно. Због љутине сам је и оставио у Плани у дворишту крај породичне куће да би ми била стално на оку и тако ћу је оставити и наредне године док се не смири.

Током године кошница је била на 3 а у медобрању и на 4 РВ наставка. Половином септембра сам је свео на 3 РВ наставка којима сам на подњачу убацио један ЕВ наставак . Том приликом сам наставак са леглом подигао на врх кошнице. Дакле класична конфигурација код зазимљавања. За очекивати је било да се клубе и храна налазе у највиша 2 РВ наставка ( трећем и четвртом одмах испод крова кошнице).

Када сам је прошле суботе отворио да урадим третман оксалном киселином затекао сам  стање  коме се нисам надао:
-          ЕВ наставак на подњачи је био празан без трунке хране,
-          РВ наставак изнад њега пун пчела у клубету и меда ,
-          Други по реду РВ наставак изнад са врло мало хране у њему и
-          На крају највиши РВ наставак пун затвореног меда као на крају неке јаке паше.

Оно што је индикативно и крајње нелогично у понашању ових пчела је што су између другог наставка у коме су направиле клубе и наставка са храном ( највиши,четврти ) оставиле празан наставак без хране ?
Такође је чудно и то што су се из четвртог РВ наставка у коме су половином септембра остављене са клубетом спустиле два наставка ниже и ту развиле задње легло и зазимиле се ? Иначе овај наставак је у септембру био потпуно без хране.

Настала ситација ми је потврдила да је изгледа да је  правило да се постојећа правила у пчеларству понекад не важе и да и на то морамо имати одговор. Неко логично објашњење за овакву ситуацију имам и без обзира што сам се изненадио нађеним стањем одмах сам на лицу места интервенисао онако како сам сматрао да је потребно.

Уколико је ово колегама са форума интересантно или уколико је неко наишао на исто или слично стање волео бих да о томе овде продискутујемо.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #1294 poslato: Decembar 12, 2023, 15:54:51 »
Топло време од половине септембра до половине новембра повукло матицу (легло) ближе дотоку свежег ваздуха?

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1295 poslato: Decembar 25, 2023, 09:32:30 »

Јуче обиђен пчелињак у Радовању. Свих 12. комада на свом месту. Пчеле у доброј кондицији у клубету са задовољавајућим количинама хране. Урађен тртман оксалном киселином са малим закашњењем али раније се није могло да стигне. Овим је завршен обилазак свих друштава и за сада без губитака. Пар комада нешто слабије али би и оне требало да дочекају пролеће.
Поздрав свима који свраћају на ову тему.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1296 poslato: Decembar 29, 2023, 13:43:45 »

Свим члановима овог форума срећни наступајући новогодишњи и Божићњи празници.
Желим вам мир на пчелињацима , добро изимљавање и медну 2024.годину.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1297 poslato: Decembar 30, 2023, 23:01:19 »
Gorane, uzvraćam najlepše želje, ovde na Tvojoj temi. Živ i zdrav bio!

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1298 poslato: Decembar 31, 2023, 20:29:30 »
Драги пријатељу, теби и твојој породици, као и твојим пчелама све нај боље у новој 2024. од срца 🙂

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1299 poslato: Januar 03, 2024, 11:21:59 »

Хвала пријатељи на честиткама.
Надајмо се да ће ова година бити боља од претходне. Од Божића најављују захлађење и температуру у минусима којих ,како  и сами знате, до сада није било. Ове високе температуре до сада нису биле добре и многи се жале на постојање легла и велику потрошњу хране.
Ја прекјуче обиђох на кратко пчелињаке и стање је добро. За сада имам само један губитак и то тамо где сам се најмање надао. Страдало је једно од најјачих друштава. Подњача пуна мртвих пчела , види се закаснало легло и трагови ноземе. Кошница померена са пчелињака. Остала друштва сва у доброј кондицији. Клубе доста растресито , у Радовању има маслачка , пчеле га обилазе. Осетна је повећана потрошња хране. Радовањски пчелињак ми је најјачи па сам им додао по пола погаче . За сада сам задовољан стањем ствари . Ипак до изимљавања има још пуно времена и доста тога може поћи по злу. Иако погаче  не волим  ове сезоне ћу морати да их редовно додајем.
Поздрав и до скорог виђења.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1300 poslato: Januar 11, 2024, 08:49:12 »

Некад , пре пчеларења , хоби ми је била кинолигија. Година давна 1996. април месец и први ЈУ шампионат за шарпланинце. Најлепша женка " Брита " из мог тадашњег одгоја.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1301 poslato: Januar 11, 2024, 10:21:46 »
 neumem da postavim slike, ja imam dve ženke njufaundlendera, dve sestre koje su rođene pre godinu tačno 1 1 2022. pozdrav.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1302 poslato: Januar 11, 2024, 10:23:44 »
greška 2023. pozdrav.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1303 poslato: Januar 12, 2024, 08:31:06 »
Ау, Горане, ово је прави чувар пчелињака ;D

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1304 poslato: Januar 12, 2024, 08:35:03 »

Силван....
Нека нам живот буде сладак као мед!