Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460588 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1320 poslato: Februar 21, 2024, 12:04:54 »

Јеси ли ти из других кошница појачавао пчеле, кад оволико кипе?  ;)

У праву си Сале код ове кошнице баш све кипи и прелива преко сатоноша од пчела. Већина „приземљуша“ око 70 % ( то су оне постављене на земљи а не на контејнеру ) су такве.  У ово доба године имају знатно више пчела него што је то уобичајено. Да се не лажемо али заигра срце и лепо је то видети са коментаром да су у питању баш јака и здрава друштва.
Ипак , увек постоји и оно „ међутим „. Питање је  да ли све то баш добро у овом тренутку. Да не бих разглабао погледај теме о пролећном развоју у делу форума о пролећу . Обрати пажњу на тему Пролећни развој 2021. године која је бар до сада слична са овом годином. Са тако јаким друштвима у ово доба знају да се појаве проблеми и муке током марта или априла а тамо је све лепо приказано и прокоментарисано. Зима још увек није прошла без обзира на температуре ових дана. Не заборави да је прошле године највише снега било у априлу. Зато имам велики опрез са оваквим друштвима ? ? ?

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #1321 poslato: Februar 22, 2024, 08:52:48 »
Gorane, prevideo sam da mi u opisu stoji lokacija Ljubovija. Pčele su mi preko zime u Sremu, u Surčinskoj opštini. Tu su mi u dvorištu i mogu da ih posmatram I učim o njima. Kada malo budem "ojačao" u iskustvu, ostajaće mi u selu i zimi. Inače razlika u cvetanju voća izmedju te 2 lokacije je 5-6 dana.  Poznat mi je Sevićev način rada, kao i još par ljudi koji rade na sličan način. Ja radim na sličan način, s tim da je meni glavni cilj borba protiv varoe. To podrazumeva ostavljanje samo 1 rama sa otvorenim leglom kojeg posle okvirno 2 nedelje izvadim i od tih ramova napravim nukleus. Takodje u trenutku operacije oduzimanja legla već imam maticnjake. Mada sam imao i matice ali težim samo maticnjake kako bih roj efikasno tretirao protiv varoe. Taj roj sa mladom maticom nakon mesec dana spajam sa zajednicom od koje sam oduzimao leglo....  to je ugrubo, ali razume se poenta. Naravno ima više rojeva od proizvodnih zajednica da se nadju matice a i da se malo proširi, ali ne previše. Ne želim da rojeve gajim na sećeru, pa se trudim ovako

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1322 poslato: Februar 22, 2024, 09:16:21 »

Ја сам љубовијски кум и много волим тај дивни градић. Бог није штедео па је Љубовији дао све што се пожелети може. Годинама сам долазио на љубовијску регату па сам чак био купио и чамац " дечејац " за 16. особа и организовано доводио друштво из Велике Плане на ову манифестацију. Године су учиниле своје па сам овај чамац поклонио једној малој екипи младих људи из Лозовика када сам видео да они волонтерски чисте Велику Мораву од пластике и осталог смећа. Услов је био да ако некад пожелим да се сам провозам чамцем они чамац довезу на почетну локацију. Прошло је од тада 5-6 година жеља за сплаварењем и даље постоји али нема се времена.
Ако си са станом и пчелињаком у Сурчинској општини могли би и да се видимо јер сам ја у комшилуку са станом на Видиковцу.
Поздрав и медно.

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #1323 poslato: Februar 22, 2024, 10:10:52 »
A ja sam zet   :). Lepa je okolina Ljubovije, tu je Drina pa kad se krene uzvodno Gračanicom, Ljubovidjom, Trešnjicom... obišao sam sve te krajeve. Mada da budem iskren, i drugi krajevi su mi lepi, svaki na svoj način. Kao sportski ribolovac, volim Drinu, ali ništa više od Save, Dunava, Tise ili Morave. Svaki kraj, svaka reka ima nešto svoje, kako dobro tako i ono i loše.
Možemo da se upoznamo što da ne.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1324 poslato: Februar 29, 2024, 08:51:01 »

За сутра 01.03. ове године планиран је свечани почетак овогодишње пчеларско – гурманске сезоне.
Локација село Рујиште крај Гроцке са малим пчелињаком Банета Поповића формираним прошле године и предивним погледом на Дунав.
Планирани послови – пролећни преглед кошница и припрема босанског лонца „ А ЛА КАПОР „.
Мени – аперитив Вељина ракија , главно јело говеђи репови са прилогом , уместо дезерта розе и бело из Жупе александровачке а за оне који не знају шта је добро може и пиво.

BOSANSKI LONAC A LA MOMO KAPOR
Okupljanja za stolom kod slavnog pisca i njegove supruge Ljiljane vec godinama su nezaobilazna zabava intelektualnog Beograda, uz dobro vino i razne specijalitete otkrivaju se neponovljivi ukusi koji se najbolje mesaju sa secanjima, a jedno od takvih je i vecera u Njujorku za dvadesetak slavnih osoba gde se jeo basanski lonac koji se kuva cetiri i po sata i pet vekova.

Sastojci:
250 g. jagnjetine, 250 gr. svinjetine i 250 gr. govedine, 250 gr. krompira,250 gr. crnog luka, 4 glavice belog luka, pola glavice slatkog kupusa, tri do cetiri babure, dve ljute paprike, cetiri do pet sargarepa i dva paskanata, dve veze persuna, mala kasicica aleve paprike, deset do petnaest zrna bibera, pola litra kuvanog paradajza, dva deci belog vina i soli po ukusu.

Priprema:

Uzeti poveci zembilj, najbolje onaj sto ima tockice i uzdisuci otici na pijacu. Pre kupovanja namirnica, s nogu popiti lozovacu s pijacnim dangubama, a zatim ubediti mesara da niste cicija, ali da su vam za bosanski lonac potrebne tri vrste mesa i to tacno po cetvrt kilograma: jagnjetina, svinjetina i govedina (najbolji je govedji rep). Potrebno je jos i cetvrt kilograma krompira i crnog luka, zatim cetiri glavice belog luka, pola glavice slatkog kupusa, tri do cetiri babure, dve ljute paprika, cetiri do pet sargarepa i dva paskanata, dve veze persuna, mala kasicica aleve paprika, deset do petnaest zrna bibera, pola litra kuvanog paradajza, dva deci belog vina (ostatak do litre popicete dok kuvate bosanski lonac) i soli prema ukusu.

Ni za zivu glavu ne stavljajte zacin C ili jos gore, vegetu, jer bi mogli da ovom jelu poklone neki sasvim moderan ukus. Buduci da bosanski lonac potice jos iz onih davnih vremena kada ovi dodaci nisu bili pronadjeni, jedini zacin za njega jeste ljubav domacice prema bliznjima, dodatak jelima koji vise nigde ne moze da se kupi.

Meso isecite na krupnije komade, svu zelen ocistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na krupnija rebarca. Beli luk ocistite samo od ljuske, kupus operate i isecite krupnije sve to slozite u oveci lonac, najbolje zemljani i nalijte vodom da ogrezne. Pri vrhu lonac mora da bude prazan bar sest do sedam santimetara, zbog kuvanja. Dodajte kuvani paradajz, belo vino i so. Prema otvoru lonca, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte lonac njime i cvrsto uvezite kanapom. Stavite ga zatim na vatru da se sve sto je u njemu istiha kuva oko cetiri sata. Za vreme kuvanja lonac nikako ne otvarati.

Od pribora za jelo, pored dubokih tanjira, servirajte samo kasike. Vino naravno, belo, dobro ohladjeno, reskog bukea. Konverzacija za vreme rucka: vicevi o Muji, Hasi i Fati, koji ne smeju da predju u vulgarnost.

Desert: dobro ohladjena lubenica, po mogucstvu iz sela Sakula u Banatu. Posle rucka ponuditi gostima kauc, divan ili otoman u hladovititim sobama, da malo odspavaju, jer svakako jelo kune svoje telo, sto ne legne da se malo slegne.

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
« Odgovor #1325 poslato: Februar 29, 2024, 10:36:59 »
... nema ovde na forumu "like" ili tako nesto slicno da pohvalim Momin recept i pozelim vam srecan pocetak sezone. U zdravlje!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1326 poslato: Mart 04, 2024, 11:08:48 »
Прође паклени викенд и радно и парадно. Као припрема у петак гастрономски ужитак. Друштво мало али одабрано дружење до касних вечерњих сати. Природа бајковита клопа слатковита. Једино што није било добро је стање са Банетовим пчелама. Од укупно 4 два друштва су страдала. У једном нема пчела , наставак пун меда. Разбила је вароа. Друго са подњачом пуном пчела и прљавим рамовима. Бане је на плац августа прошле године примио кошнице неког Руса које је при прегледу овим дана страдало око 60 % донетих друштава . Није ми се свиђало шта је како Рус јесенас радио али нисам хтео да се мешам. Резултат се сада види.
Суботу сам посвети мом пчелњаку у Радовању. Стање одлично и више сам него задовољан. Овде сам извршио први пролећни преглед и нашао од 3 – 5 рамова на којима је покренуто легло. Уноса има и то како полена тако и нектара. Друштва су уједначена што ми је посебно драго. Неколико јачих је имало и блокаду те им је додат десети рам.
Недеља је посвећена Плани и Ливадици. У Плани два друштва најбоља од свих што је изненађење јер су овде ранијих година друштва увек мало заостајала. Разлог је то што сам јесенас њима посветио мало више пажње обзиром да су ми у дворишту куће , што се каже стално на оку. Ливадица је ове године нешто слабија и ту нисам вршио детаљан преглед већ само проверу присуства матице. Са храном су баш слабе те су добила сва по целу погачу. Радно расположење је и овде добро али чињеница је да у просеку овај пчелињак заостаје.
У прилогу пар фотографија од петка из Рујишта крај Гроцке.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1327 poslato: Mart 04, 2024, 15:39:46 »
Mmmmm...miriše... :D

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1328 poslato: Mart 18, 2024, 09:46:52 »

Добар план и организација и пола посла је већ завршено.
Управо се ово показало као тачно током овог викенда. Све коцкице су се сложиле ( време , расположење , поштовање испланираног ) и урадио сам и више него што се мислило да могу. Прегледани пчелињаци , обављено виђење и разговор са неколицином колега , уговорена продаја првих ројева за ову годину , извршена посета рођацима у Јагодини и на крају одгледана утакмица Звезда – Раднички. Мало ли је све то за два дана.
Субота јутро око 8 сати пут аутопутем Београд – Велика Плана. Да не дангубим успут посматрам природу и шта је све од цветница кренуло. Пажњу прво скрећу теписи маслачка крај ауто пута , жити цвет на грмовима између коловозних трака , расцветале кајсије на Бегаљичком брду , црни трн око Умчара џанарика у прецветавању. Време обећава. У Плани сам већ око 10 сати а након кратке припреме у Ливадици у пола 11. Првих пола сата увек одседим на пчелињаку и добро осмотрим све кошнице и стање на лету сваке од њих. Ако је нека сумњива прво њу отварам. Овога пута све лепо раде у доброј кондицији и доносе доста различитог полена.
Од 11 сати уследио је први пролећни преглед кошница које су на земљи. Стање различито али у суштини добро. Неколико најјачих око ¼ овог дела пчелињака су са по 6 рамова легла које је на око 80 % рамова са доста унетог полена и приметним уносом свежег нектара. Нектар су почеле да складиште и у доњем наставку и да га припремају за силазак матице и залегање у том делу кошнице. Овим друштвима сам у највиши наставак додао десети рам изабран од најлепших тамнијих из резерве и тако проширио место за залегање матице. Никакве ротације наставака или пребацивање рамова нисам вршио јер сматрам да је још рано тако да и поред узнапредовања ових друштава то за сада још увек не треба вршити. Сигуран сам да ће до наредне недеље матице саме сићи и почети да залежу у доњем наставку.Остали део пчелињака је на 3 – 4 рама легла а једна најслабија на 2. Уочен један безбазматак и он преко снерглове даске додан на ову најслабију.
Кошнице на контејнеру нисам детаљно прегледао већ само преко сатоноша проверио тренутну количину пчела и присуство матице констатовањем легла на једном од средишњих рамова. Све добиле још по једну погачу пре свега због најављеног захлађења у наредним данима.
У први сумрак пут за Јагодину у посету рођацима и уживање у добром друштву и гастрономским специјалитетима којих нема тако често.
Недеља је остављена за пчелињак у Радовању . Време променљиво у преподневним сатима  ред облака па ред сунца. При сваком појављивању сунца пчеле полуде и нагрну на лета. На њему стање одлично , сва друштва навелико раде сва су испунила горње наставке и прополишу рамове у доњим припремајући их за матицу. Сва су раније постављене погаче слистиле у потпуности и овом приликом добиле још по једну. Стање са леглом на 5 – 6 рамова. Уноса нектара има. При завршетку посла дођоше и купци ројева те уговорисмо трговину за прву половину маја месеца. Све завршено до око 14 сати када се и време потпуно избистрило те је таман било довољно времена да у повратку кући одем и одморим на Маракани.

Фудбал ко фудбал на терену солидна игра а на трибинама простаклук. Тек толико да поквари свеукупан добар утисак. Српска посла парада пијанства и кича.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1329 poslato: Mart 18, 2024, 14:21:19 »

Да не пропадну слике од јуче - јудино дрво и крушка виљемовка почињу да отварају цветове. Маслачак већ у другој генерацији.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1330 poslato: Mart 21, 2024, 10:04:31 »

У Плани од јутрос мразић од пар степени испод нуле. Стакла на колима се делимично забелела у кофама се на води ухватио лед. Изгледа да је био приземан те да не би требало да је утицао на багрем. У Радовању мраза није било. Надморска висина чини своје.
Марко ће у току дана проверити стање са багремом кога је усликао 15. овог месеца да видимо да ли је било какве штете.
По прогнози мраза више не би требало да буде. Све до првог маја је прогнозирано релативно стабилно време са повременим падавинама али без већих температурних разлика. Дневне температуре су прогнозиране до максимално 25 степени а код ноћних је стање променљиво и без минуса. Надам се да ће багрем мало испорити.

За суботу прогнозирано 22 стапена па би требало одрадити први пролећни преглед на Дариним кошницама.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1331 poslato: Mart 27, 2024, 09:42:25 »

Уторак , 26.март , поподневни сати . Изненадна и кратка посета Плани на сат – два времена. Пре подне сунчано али прохладно по подне облачно са ветром.
 Погледана само једна кошница одређена за инхалацију ове године. Пчела ради и поред прохладног времена због ветра. Уклоњена пластика од погаче постављене 17 овог месеца коју је скроз однела. Горњи наставак ( 9 рамова ) пун пчела. Матица се спустила и кренула са заношењем у доњем наставку. Испод погаче кренуле са извлачењем заперака. Стање одлично.
За наредни викенд прогнозирано изузетно топло време. Планиран превасходно детаљни преглед обележених јаких друштава. У већини ових друштава очекујем 7-8 рамова легла. Погаче више неће добијати. Дилема је да ли да им поставим већ сада по рам грађевњак тако да вароу у највећем делу избацим пре багремове паше.
Слабија друштва само пратити у развоју са идејом да им се матице промене што пре већ почетком маја месеца.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1332 poslato: April 01, 2024, 13:58:38 »

Није првоаприлска шала.
По земљи Србији процветало све што му је време и више од тога. Нисам баш у цвету ни младости ни старости ( Маратонци ? ) али ни ови што су исписници Пантелеје не памте шта се све збркало и процветало за пар дана крајем марта месеца.
Елем , да не дужим трешња , вишња , јабука , крушка , дуња , јоргован па чак и орах све је пукло и расцеветало се у највеће. Цвети су још далеко али се све расцветало и пре њих. Како стоје ствари за Цвети ће кренути багрем што не памте ни покојници. Добро је то јер пчеле имају у изобиљу и полена и нектара. Сходно томе и добро напредују ових дана.
Но , има ту и друга страна а та се огледа у томе да када овај бехар прође а друштва буду напумпана леглом и младом пчелом неизоставно мора да дође до кратког беспашног периода пре багрема. Лека за то има а он се састоји у две до три порције сирупа. Има ту и неких других радњи али о том потом.
Што се багрема тиче то је посебна прича и биће је на теми о багрему.
У прилогу слика расцветале трешње и јоргована.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1333 poslato: April 02, 2024, 09:05:47 »
У Рипњу под Авалом је идентична ситуација! Само да не буде мраза >:(

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1334 poslato: April 02, 2024, 13:52:58 »

Не верујем да може бити мраза. Управо сам погледао једну од тачнијих прогноза до 15 маја и нема ни помена о тако ниским температурама. Ипак увек треба бити на опрезу јер никад не реци никад.