Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460609 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1335 poslato: April 08, 2024, 09:42:49 »

Овогодишње пролећно лудило са температурама и развојем природе се наставља. Већина воћака је у прецветавању с тим што је не мали број њих већ завршио са цветом. И пчеле су на ово обиље воћне паше бурно реаговале и убрзале свој развој. Поједина јача друштва су већ била спремна за ограничавање са 11 – 12 рамова легла. Радови се морају хитно спроводити иначе ће до краја ове недеље неке отићи у ројеви нагон. На срећу имам довољно спремљене амбалаже са сатним основама и већ изграђеним рамовима па бар са те стране не морам бринути. За сваки случај током викенда сам спремио стотинак нових рамова којима само треба утопити сатне основе. Стање је алармантно тако да планирам да већ сутра изађем раније са посла одем до Плане и ограничим десетак комада.
Багрем убрзано напредује и у овом тренутку је свуда и на међашима и у шуми увелико пустио гроздове. Поједина стабла која прва крећу су већ озбиљно запасуљала а има и првих цветова. Лично не памтим овако рану годину а колико из прича чујем не памте је ни они старији од мене. Земља је сува као барут , сељаци поломише тањираче у припреми земљишта за пролећну сетву. Ако до недеље не буде бар једне добре кише неће бити добро.
Све се некако збрзило и неће бити баш лако управљати пчелињаком. Што рече један колега : „ Ове године ће се видети ко је мајстор „.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1336 poslato: April 10, 2024, 09:03:27 »

Јучерашњи изузетно леп дан сам након ранијег изласка  са посла искористио за обилазак пчелињака у Радовању.
Разлог је ограничење матица и постављање кошница у конфигурацију за одвајање ранијих ројева са прошлогодишњим матицама. Рано покретање цветања багрема , прогнозиране временске прилике , тренутно стање друштава на овом пчелињаку , преузете обавезе за испоруку ројева и немогућност коришћења дела годишњег одмора у овом периоду су преломиле да се све ове радње ургентно предузму баш сада.
Постављени циљ је максимално искоришћавање цветања багрема који ће на мом терену отворити до краја ове недеље и трајати негде до Ускрса и одвајање роја за продају са старом прошлогодишњем матицом , 4 рама легла и два рама хране у време празника.  Из преосталог материјала у кошници планирам прављење још једног роја који би ишао на други пчелињак додавањем матичњака. Старка би остала на истом месту и такође добила матичњак  на преосталим рамовима легла.
Јучерашњи преглед је искоришћен и за проверу рамова грађевњака који су постављењи у суботу 06.овог месеца. Скоро сви су изграђени са трутовским ћелијама као рам са слике у прилогу и занети од стране матице. Изграђени су за непуна 4 дана. Они ће бити уклоњени из кошнице током викенда 20/21 и замењени сатним основама на којима ће пчеле извлачити радиличко легло. На овај начин ће већи део варое бити избачен из кошнице без употребе било каквих средстава.
Рад на пчелињаку је био пријатан , без журбе по идеалном времену са пуно сунца али без ветра и врућине. Пчеле изузетно мирне тако да се могло радити и без опреме. Све је било идеално осим јутрошњег буђења уз болове у леђима што је данак ленчарењу током зиме. Шта да се ради , године чине своје те се зато и технике рада на пчелињацима морају прилагођавати новонасталим ситуацијама.
Поздрав свима који свраћају на ову тему и медно нам било иако нисам баш оптимиста по питању ове сезоне.
« Poslednja izmena: April 10, 2024, 09:34:08 od strane Rakovac Goran »

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1337 poslato: April 15, 2024, 11:39:16 »

Овог викенда сам на пчелињак стигао већ у петак око 14 сати. У односу на претходни уторак ( 09.04.) , дакле за само три дана пејзаж се потпуно променио. За та три дана багрем је потпуно процветао , готово стопроцентно што се никада раније није дешавало. Брда су се забелела као да је пао снег. Нема разлике између северних и јужних страна брда , потока који су увек каснили са цветањем. Све се збрзило и згрувало у пар дана.
Пчеле у акцији , раде као помахнитале. Уноса има што је потврђено отварањем пар кошница.  На пар бољих друштава сам додао по још један наставак. Остатак времена искоришћен за ковање рамова , утапање сатних основа и кошење плаца у Радовању.
По свему судећи све ће се завршити у априлу месецу а врцање ако га уопште буде било током првомајских празника.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1338 poslato: April 16, 2024, 08:06:30 »
Према свему судећи, ове године ретко где ће бити селектованог меда. Значи "ливадског" ће бити нај више  ;)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1339 poslato: April 16, 2024, 08:27:30 »

Према свему судећи, ове године ретко где ће бити селектованог меда. Значи "ливадског" ће бити нај више  ;)

У праву си Сале. Од почетка медења багрема јача друштва су унела око 12 - 15 килограма. Обзиром да ће и данас медити добациће по нека и до 20. Приметно је да су мед трпале и у плодишта јер су касно ограничене матице. Скоро да нико није изврцао мед од воћа па све то мешају. У наредним данима ће опет пребацивати и даље замешати све то тако да ће тешко бити чистог багрема. Но шта је ту је. Боље да има икаквог него никаквог. Видећемо на крају кад извентилирају и затворе шта ће бити. Мени лично то не смета и биће то одлично што се квалитета тиче али купци ће закерати због боје. Лично бих био задовољан са 10 - 12 килограма по кошници. Биће по оној народној : " Како сам се надала , добро сам се удала ":

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1340 poslato: April 20, 2024, 09:28:17 »

Radovanje 20.april , 9,15 sati.
Sedim u kolima , posmatram prirodu i kosnice i razmisljam sta smo to Bogu zgresili pa nas ovako kaznjava. Oko mene lepota od pejzaza. Nebo vedro ,bez vetra ali je sunce jos zubato. Zelenilo na sve strane , ptice pevaju , bagrem u punom ali jalovom cvetu. Kako i ne bi kada je nocas temperatura bila minus jedan. Pcela uprkos  svemu krece sa poslom. Muci se na ovih devat , deset stepeni. Tuga jedna.
Bez obzira na sve planirani posao se mora uraditi. Cekam da se temperatura podigne bar do 15 stepeni pa da povadim gradjevnjake a mozda i razrojim neku. Nemam bas puno volje za radom ali mora se jer ce sledeceg vikenda biti kasno.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1341 poslato: April 22, 2024, 10:27:27 »

Претходну поруку сам написао прекјуче са самог пчелињака. Око 10 – 10,30 сати температура се подигла таман толико да је могло нешто да се ради. Успео сам да одрадим Радовање и кошнице на постољима у Ливадици. У контејнер нисам ни успео да уђем.
Стање шаренолико. Најјача друштва су донела нешто меда те ће бити мало и за врцање. Чистог багрема сумњам да ће бити јер је остало доста воћног меда који се измешао са багремом. Но боље ишта него ништа. Већина друштава је тек сада достигла максималну снагу и наредних дана ће кренути ројеви нагон. Разројио сам 4 – 5 најјачих друштава а током празника планирам да се бацим само на прављење ројева. Ове године нећу продавати ројеве. Јавило се подоста колега који су имали стравичне губитке па осећам обавезу да тим људима помогнем тако што ћу им поклонити по који рој колико будем могао. До сада наручене ројеве ћу уредно испоручити купцима који су се раније јавили.
Иначе две узастопне ноћи петак на суботу и субота на недељу је било мраза и он је дефинитивно завршио са багремом. И воће је доста страдало. Орах је до неких десетак метара висине тотално страдао. Лист је потпуно црн , смежуран као да је поливен врелом водом. Оштећен је и багремац који је почео да се отвара. Процветао је глог и пчеле иду само на њега. Кренуо је са цветањем и шипурак али све је то мрка капа и улазимо полако али сигурно у беспашни период. Пчеларско друштво у Плани је организовало куповину шећера по нешто сниженој цени и сви на велико купују . Пчеларство је у другој узастопно лошој години пало на најниже гране. Не мали број колега одустаје од даљег пчеларења.
У недељу пре подне сам се јутром вратио за Београд. Нисам имао више ни снаге а још мање воље да радим било шта везано за пчелињаке. Наду не губим . Знам да ћу се ја некако извући без материјалних губитака али под оваквим временским условима и са овако никаквом ценом меда пчеларење постаје потпуно неисплативо.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1342 poslato: April 22, 2024, 12:21:46 »
Gorane sve si u pravu ali idemo dalje. Šta ja da kažem, zimus mi je neka ptičurina raqzbila 8 košnica rupe su veličine eko košnica, pa je ušla unutra i sve razbucala. ali idemo dalje. pozdrav.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #1343 poslato: April 23, 2024, 13:48:16 »
Kolega Gorane nema predaje.
Sve je to Bozja volja , a sto je od Boga moramo sa lakocom da prihvatimo i idemo dalje.
Pozdrav i medno.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1344 poslato: April 30, 2024, 09:00:43 »

Kolega Gorane nema predaje.
Sve je to Bozja volja , a sto je od Boga moramo sa lakocom da prihvatimo i idemo dalje.
Pozdrav i medno.
Gorane sve si u pravu ali idemo dalje. Šta ja da kažem, zimus mi je neka ptičurina raqzbila 8 košnica rupe su veličine eko košnica, pa je ušla unutra i sve razbucala. ali idemo dalje. pozdrav.

Наравно да идемо даље. Пред нама је шест нерадних дана. Осим Великог петка и Ускрса планирам да све остале дане посветим пчелињацима. До сада сам већ направио 15 - так ројева. Већ сутра крећем са пресађивањем матичњака и даљим разројавањем. До краја маја месеца би требало да направим још 50 - так ројева и ако у томе успем извукао сам ову сезону ма какве биле пашне прилике. Обећао сам 10 - ак ројева да дам на поклон и то је сада приоритет. Остатак ће ићи на проширење сопственог пчелињака.
Скрећем пажњу да је пар колега тестирало вароу и да је има поприлично за ово доба године. Ја сам постављене грађевњаке  уклонио из кошница протеклог викенда па мислим да сам тако и добар део варое избацио из кошница. Ипак новоформиране ројеве ћу одмах третирати опреза ради јер је боље на време спречити него лечити.
Поздрав свима који свраћају на ову тему са жељом да предстојеће Ускршње празнике проведете у миру , здрављу и весељу.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1345 poslato: April 30, 2024, 10:42:31 »
Бог ти дао здравље!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1346 poslato: Maj 07, 2024, 10:29:02 »

Претходних 6 празничних дана протутњаше као берзи воз без стајања у станици. Времена је било и за празновање и за рад али је више било оног првог . Није ми се дало да одрадим све што сам планирао делом због објективних разлога али више због оног има времена и лако ћемо. Шта је ту је у наредним данима се мора додати гас и завршити пропуштено.
Наставио сам са разројавањем које је добро ишло. Разројио сам и Дарин пчелињак у Паланци и њена друштва су у одличном стању. Имаће по 10 – так килограма багремовог меда по друштву и триплирао сам јој пчелињак. Јуче испоручени први ројеви за Сремске Карловце. Сви направљени са по 5 рамова легла и са по два рама хране. Лично сам са њима презадовољан и очекујем да већ на липи купцу донесу мед. Следећег викенда испорука још три комада.
Пчелињак у Ливадици доста заостаје у односу на онај у Радовању. Приметан је смањени број пчела и легла а меда кога је било током воћне паше и багрема једноставно нема. Током празника сам дошао до информације шта је узрок томе. Наиме , на око километар од пчелињака се налази велика плантажа вишње и закупац је у јеку цветања бесомучно прскао. Било је још неких прскања репице и које чега и сви пчелињаци у близини су имали страдање и љуте пчеле. На овом терену има доста багремца и друштва ће се опоравити али први део сезоне је за њих завршен без врцања.
Радовање је дало по наставак меда а неке и више. У току је затварање и врцање надам се током наредног викенда. Од 13 -ог планирам да користим део годишњег одмора и све то одрадим у мирнијим околностима. По завршеном врцању планирам сумирање овогодишње багремове паше и детаљну анализу јер се овакве године могу поновити а искуства из ове и добра и лоша узети у обзир.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1347 poslato: Maj 13, 2024, 09:05:23 »

Годишњи одмор сам нажалост морао да одложим до даљњег. Ако се буде могло користио би га од среде 15 овог месеца. За викенд је врцање морало да буде одложено. Меда има , затворен је и више нема потребе за одлагањем.
Овог викенда настављено прављење ројева и пребацивање из оплодњака у кошнице. За сада сви добро напредују. Оплодња младих матица одлична. До сада се све на време оплодиле без проблема.
На слици ројеви спремљени за испоруку.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1348 poslato: Maj 13, 2024, 09:29:38 »

Млада матица успешно урадила домаћи задатак. Из овог рама сигурно излази 2,5 до 3 улице пчела.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #1349 poslato: Maj 16, 2024, 19:26:06 »
Ух, од тога не може боље, свака част! А како развијаш ројеве које остављаш за себе, шириш их основама док не дођу до 7 рамова легла па онда превешавање у нови други наставак и даље додавање основа?

Раније сам имао изграђених рамова а и додавао сам легло из старки, али сада их не би дирао па ме занима твоје мишљење...