Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460620 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1350 poslato: Maj 17, 2024, 09:42:10 »
Ух, од тога не може боље, свака част! А како развијаш ројеве које остављаш за себе, шириш их основама док не дођу до 7 рамова легла па онда превешавање у нови други наставак и даље додавање основа?

Раније сам имао изграђених рамова а и додавао сам легло из старки, али сада их не би дирао па ме занима твоје мишљење...

Сарићу моја размишљања и начин рада по овом питању уопште не иду у правцу који ти помињеш. Ево зашто :
Ја не правим нови пчелињак као што раде они који почињу са пчеларењем , немам времена да цинцулирам око кошница , па ми је и систем рада сасвим другачији. Ројеве сваке године правим за продају ( осим ове године када продајем само мањи део а већи поклањам ) а себи остављам оно што претекне. Разлика и начин рада са ројевима који су за продају од оних који су за мене су као небо и земља.
Ројеви за продају су по жељи купца и морају бити у фулу у односу на оно што купац тражи. Најчешће иду на 5 или 6 рамова али има и других најразличитијих захтева. Правим их искључиво у априлу и мају месецу , ретко кад и у јуну у зависности од године а испоручујем најкасније до краја јуна. Не волим касне ројеве и избегавам да их радим.
О ројевима које остављам за себе врло мало бринем. О њима водим рачуна утолико што водим евиденцију о пореклу младе матице и одмах од старта им остављам у средину наставка 6 рамова са тамним саћем. Са стране шта имам изграђено саће или сатне основе како кад шта ми је  при руци. Остало остављам њима и природи да одраде. На тај начин их одмах припремам за зазимљавање ( штедим време ) али што је још важније и тестирам младе матице . Када напуне наставак додам други са изграђеним саћем и често уопште не стављам матичну решетку. Пустим младу матицу да се размахне да тачно утврдим њен капацитет. Дакле скоро их уопште и не гледам.
Формирам их у мају месецу , најкасније до половине јуна. У зависности од тога када су формирани и са којом количином пчела прегледам их почетком августа и контролишем пре свега рад младе матице ( легло , мирноћа , унос , хигијенске навике и др.). Ако ми се нека матица не свиђа одмах је ликвидирам и садржај роја преспојим са другим ројевима. На тај начин до половине августа од таквих ројева имам добро формирана друштва са младим матицама која онда имају сасвим другачији третман. Слабиће не остављам.
Пчеле највише волим да зазимљавам на два наставка. Ови ројеви се у већини случајева сами зазиме а најчешћа интервенција је евентуална замена места наставцима.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1351 poslato: Maj 20, 2024, 10:15:49 »

Протекла три дана ( петак поподне , субота и недеља ) испуњена озбиљним радовима на свим пчелињацима. Одрађеним послом више него задогвољан.
Петак поподне преглед и припрема за испоруку ројева у Плани. Два за Аћимовиће увезана за јутарњу испоруку. Међу ројевима пронађена једна трутуша која је однета на другу локацију у Ливадицу где ће бити расформирана. У неким ројевима матице још нису пронеле али је саће припремљено – испрополисано. Из Ливадице донети наставци за врцање. Током вечери све изврцано. Мед доста чудан – мешавина воћног и багрема. На овој локацији багрем је медио 3 – 4 дана јер га је пресекао мраз тако да у меду има више меда од воћне паше која је била сасвим солидна.
Субота – испорука ројева Аћимовићима. Оба сина одлазе у војску од првог јуна. За непуних недељу дана су добили позиве , лекарски прегледани и одмах на 6 месеци на одслужење војног рока. Оба роја сам дао гратис војницима а они су се понудили да ми одржавају двориште у Радовању. У наставку дана постављене бежалице на производним друштвима. По повратку у Плану затекао сам ројење једне једине производне кошнице у Плани. Рој се ухватио на метар висине на ружу стаблашицу у комшијином дворишту и било га је лако скинути. Комшије се уплашиле и позатварале у куће али је све брзо санирано.  У исто време сам добио позив од сестричине из Смедеревске Паланке да се и код ње пустио рој. Иако је апсолутни почетник успела је да га сама скине са гране а ја сам јој однео подњачу , збег хранилицу и кров. Има талента за пчеларење и ради без страха и без грешке тако да сам сигуран да ће од ње бити добар пчелар. Огроман рој који за који је било потребно два РВ наставка.
И недеља проведена радно. У Ливадици враћени изврцани наставци а из Радовања донети нови на врцање. Очекујем да овде буде чист багрем. Смештени у магацин а врцање ће сачекати који дан. У Ливадици пронаљен још један јој са лажном матицом. Контејнер још није прегледан али очекујем и ту нешто меда за врцање.
На терену је тренутно актуелна купина али је приметан пад паше. Сунцокрета на обе сеоске локације има поприлично засејаног у близини пчелињака и у доброј је кондицији тако да ће и он поранити јер ових дана има и кише и сунца.
Као резиме свега морам бити задовољан одрађеним. Меда по очекивањима има мање него у просечним годинама али је густ и доброг квалитета. Ројеви солидни али је питање квалитет оплодње младих матица јер време није било баш много наклоњено. Чекам њихово тестирање и наравно идемо даље.
Поздрав свим колегама који свраћају на ову тему.

Van mreže Ivan Šenk

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Sremski Karlovci
« Odgovor #1352 poslato: Maj 23, 2024, 15:20:29 »
Ni jedan pocetak nije bez izazova, tako i moja druga godina pcelarenja postavi mi visoke izazove. Tokom zime u periodu posle decembra 2023. uginulo mi je 5 od ukupno 6 drustava.
Kako bih obnovio pcelinjak u sto kracem roku, na Goranov predlog, ugovorio sam 4 rana roja sa njegovim proslogodisnjim maticama.

Covek je vec 6.Maja obavio dostavu i 4 ozbiljna roja na 5 ramova legla +2 rama hrane. Ova mala drustva su buknula za kratko vreme jer je u njima bilo pretezno zatvoreno leglo. Ja sam im odmah dodao po so i jedan taman ram do legla. Sa ciljem da uhvatim nesto Lipe koja je kod mene vec krenula, 17.05. uradio sam prosirenje na sledeci nacin:
Ovaj ceo nastavak podigao kao drugi , na podnjacu stavio novi nastavak sa 7 tamnih ramova  + so + iz gornjeg nasao maticu i ceo taj ram spuatio dole. Dodao MR .

Matice sam lako nasao, bile su na onom prvom dodatom tamnom ramu. Ujedno sam ih obelezio crvenom bojom.

Ovim putem zelim da se zahvalim Goranu na nesebicnoj podrsci od prvog dana pcelarenja, a pogotvo sada na savetima kako da nova drustva razvijam.

Akcenat stavljam na borbu protiv Varoe za koju smatram da je tihi ubica koji konstantno uzima svoj danak.
Tretman OK i glicerin radim cim zavrsim preparat.

Par slika kacim kao prilog.
Hvala svima i zelim vam uspesnu godinu.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1353 poslato: Maj 24, 2024, 08:52:07 »
Hvala na lepim recima. Obecao sam ti da ce ti se ovi rojevi isplatiti do kraja leta donosenjem meda na lipi. Ja obecao a pcele ce da ispune obecanje. Zivi bili pa videli.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1354 poslato: Jun 03, 2024, 11:01:24 »

У протеклих десетак дана сам успео да искористим мини годишњи одмор.

Прво што сам урадио је било потпуно искључивање телевизора а укључивање радио апарата са станицом која емитује само музику. Овај потез је био и остао без грешке.

Све друго је било посвећено пчелињацима , мало запуштеним , који су стога тражили озбиљну посвећеност и рад.

Све у свему изврцано је нешто меда одличног квалитета.  Комшијама , пријатељима и свима који с времена на време помогну око пчела или имају разумевање за њихово држање у сред града поклоњена по која тегла.

Направљено је тридесетак ројева , обећани гратис ројеви испоручени , нешто продато .

Одмах по врцању кренуо сам са третманом против варое , одрадио радовањски пчелињак и пчелињак у Плани док Ливадица следи наредних дана.

Сви рамови са старим дотрајалим саћем прикупљени , очишћени а саће припремљено за претапање .

Купљено пар стотина нових рамова и сви ужичани , постављене им сатне основе и добар део придодат кошницама.

Малој Дари поклоњена пет ЕВ наставка.

Урађено је узпут још доста тога тако да могу бити презадовољан постигнутим.

Сигурно је да ова сезона ма како лоша до сада била није пропала. Исцеђено је из ње , као из суве дреновине , све што се могло.

Данас и наредних дан – два контрола и сређивање ситуације у предузећу па опет пут под ноге и наставак рада са пчелама.

Поздрав свима који свраћају на ову тему и медно у наставку сезоне.

На слици рој тек спакован са пчелама које се оријентишу на новој локацији.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1355 poslato: Jun 04, 2024, 08:57:29 »

Протеклих дана је било и мало врцања.
Таман кад сам све припремио приметих да нешто фали.
Нема музике а нема ни друштва.
Пустих радио а тамо Звонко Богдан. Одлично.
Одох до оставе а тамо 8.тамбураша у боци од 7 деци лепо , мускатно , расхлађено.
Сада је све све било на свом месту и посао је могао да почне.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1356 poslato: Jun 05, 2024, 08:49:15 »
👏

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1357 poslato: Jun 06, 2024, 09:18:51 »

Синоћ извршена још једна испорука ројева. Ови су отишли у Сурчин ( слика 1 ).

Приликом прављења ројева  форсирао сам их док не дођу до 5 – 6 рамова легла а пчеле не испуне цео РВ наставак ( слика 2 ). Тек тада се из тог материјала одваја рој за продају. У наставку остане један до два рама са леглом и исто толико са храном са довољном количином пчела тако да се сутрадан само дода зрео матичњак и прича почиње из почетка. Нема празног хода.

Ове године је за продају остало још 10 – так комада. Сви су са младим обележеним матицама.

ЦЕНА :

Рој на 6 рамова ( 4. легла и 2 хране ) и младом матицом са испоруком у Великој Плани 55 евра а са испоруком у Београду 60 евра.

Рој на 5 рамова ( 3 легла и 2 хране ) и младом матицом са испоруком у Великој Плани 50 евра а са испоруком у Београду 55 евра.

Наруџбине на тел. 069 - 20 - 24 - 250 .

Ко воли нек изволи.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1358 poslato: Jun 17, 2024, 09:08:00 »

Током протекле недеље смо имали пар кишовитих дана ( среда и четвртак ). Околину Велике Плане су заобишле олује те је добила само благородну кишу која је њиве добро натопила. Жито се налива , комбајни су већ спремни. Кукуруз тамно зелен , црн као земља одлично напредује. Сунцокрет набујао и као и све остало кренуће са цветањем много раније него претходних година. Крај Мораве набујао до груди у Радовању до појаса. Враћајући се јуче касно поподне за Београд приметих крај ауто пута неколико парцела где је већ процветао. Вероватно су прве засађене. Све у свему до краја ове недеље ће процветати свуда. Тренутно је најактивнија липа које је нажалост премало у мом крају. На слици стара липа јесенас поткресана сада у пуном цветању и пуна пчела у сред моравског пчелињака.

Овог викенда сам завршио треће третман Вароредом на кошницама  у Ливадици. Јуче стигле и траке ( 15 паковања ) са оксалном и глицерином .  Оне постављене у Радовању и Плани где је третман вароредом завршен претпрошлог викенда тако да су ова два пчелињака мирна по питању варое у наредних 6. недеља.

За сада све тече по плану . Има тихе паше а сваког викенда се изврца по наставак – два затвореног меда. Сортног је јако мало ове године , све је измешано али је квалитет по питању густине и укуса задовољавајући. Проблем ће бити мало са бојом али све може да иде као воћни и ливадски.

Наредних месец два дана су најављене паклене врућине. Већ ове недеље ће темпрературе ићи и до 37 степени. Није то наравно добро али шта је ту је. Сунцокрет ће то некако издржати али за остало не знам шта да мислим. Страх је и од непогода и олуја које се већ почистиле неке крајеве у западној Србији. Плањани се плаше Вртоломе ( 24 јуни ) око ког дана нас увек снађе невреме. Тридесетих година прошлог века је баш на тај дан Плану задесило такво невреме од кога ни једна једина кућа није остала читава. Да умолостиве Господа плањани су подигли цркву посвећену св. Вартоломеју и Варнави и од тада око овога дана има невремена али никада га није било са тако тешким последицама. Осим у Бога уздамо се и у заиста добру противградну службу која нас је претходних година сачувала у више наврата. Остаје нам да се надамо да ће тако бити и ове године.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1359 poslato: Jun 17, 2024, 09:29:30 »

Заборавих малочас слике ?

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1360 poslato: Jun 17, 2024, 11:09:53 »
Samo da nisi postavio slike... >:(  dobio bi "ostav"!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1361 poslato: Jun 24, 2024, 09:00:55 »

Јуче сам извршио брзински преглед ројева који ми се налазе код куће у Великој Плани. Разлог прегледа је био да утврдим докле су стигли у развоју , посебно какво је залегање младих матица. Ово посебно стога што сам им прошлог викенда 15/16 јуна поставио траке са оксалном киселином и глицерином које раније нисам користио. Обзиром да са овим препаратом нисам до сада радио а да су током претходне седмице биле екстремно високе температуре било је мало забринутости о начину на који ће пчеле реаговати.

Након прегледа сам дошао до следећег закључка :

-          Ројеви су генерално посматрано у добром стању ;
-          Било какве трагове који би упућивали на вароу нисам приметио ;
-          Утисак је да су матице нешто мало смањиле залегање али нисам сигуран да ли је узрок коришћени препарат , екстремо висока температура или синергија ове две чињенице.

Све ројеве са прихранио са по литром сирупа направљеног у сразмери 1 : 1 више због воде него због недосатка хране.

Све у свему задовољан сам општим стањем.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1362 poslato: Jul 05, 2024, 09:55:47 »

Време неумитно лети и прави изненађења. Од прошле суботе 29 јуна до јуче сам користио мини одмор. Мало радио , мало одмарао. Субота и недеља 29 и 30 јуни су донели паклене врућине 37/38 степени. Пчеле радиле у јутарњим сатима а од поднева пландовале на полетаљкама и вентилирале кошнице. Ништа се нормално није могло радити. Ни одмор и ленстовање није пријало.

Понедељак 1.јул је донео наглу али најављену и очекивану промену. У вечерњим сатима око 20,00 сати Велику Плану је погодило страшно невреме са градом. Срећом кратко је потрајало па је избегнута већа штета. Код мене напукла шофер шајбна на ауту испревртане неке празне кошнице нешто мало оштећен кукуруз и сунцокрет. Како је изгледало добро смо прошли. Уторак ситна киша , магла , прохладно за ово доба године. Дан је личио на новембар а не јули. Још један дан за одмор и пландовање. Ипак се нешто и одрадило. Овакво време је погодовало да преселим део ројева из Плане на пчелињаке у селима. Радовање је добило два роја а Ливадица осам комада.

Среда и четвртак поново промена. Време идеално , нешто мало свежија јутра са росом а дневна температура 27-28 степени без ветра. Пчеле од јутра у радном расположењу. Сунцокрет замедио . Унос и полена и нектара добар. Нешто боља ситуација је са моравским пчелињаком у Ливадици где ми је до самог пчелињака парцела од око 3 хектара под сунцокретом. У близини има још парцела тако да у наредних 10 – 15 дана очекујем добру пашу. Ове године , за разлику од неких ранијих , је баш добро замедио. Слична али ипак нешто слабија паша је и у шумадијском пчелињаку у Радовању. Са обе локације сам тренутно задовољан.

Идеално време за рад сам искористио и прегледао пчеле на контејнеру и поставио им траке са глицерином и оксалном. Пчеле изузетно мирне окренуте раду и уносу тако да се могло радити и без опреме. Истопио стари восак купио 100 килограма шећера за зимску прихрану и то би било то у овом тренутку.

Данас скок до Београда и посла а сутра поново Велика Плана. У плану је додавање других наставака ројевима . Биће сасвим довољно времена да до јесени прерасту у солидна друштва.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1363 poslato: Jul 15, 2024, 13:30:49 »

Прекјуче 13.07. у 19,00 сати сам у Радовању измерио температуру од 38 степени целзијусових. Језива врућина. Пчелама сам насуо воде у појилице које су биле потпуно суве. Друго се ништа није могло радити. Пчеле на лету у брадама вентилирају кошнице.
Недељу изјутра око 6,30 сам обишао пчелињак у Ливадици . Мало сам их погледао до 9,00 док је време то дозвољавало. Радно распопложење пчела је било солидно. Још увек иду на сунцокрет. Срећа је да је на овом терену сунцокрет сејан у више наврата са временском разликом на мањим пацелама тако да на некима прецветава а на некима тек почиње. Уноса има али је то далеко од Војводине.
Јака друштва ће дати по који килогрм меда . Код неких је блокада и има и доста рамова са пергом па планирам да им по који узмем. Већини друштва ћу све оставити а неке ројеве у наредном периоду и прихранити. Стање је дакле шарено и питање је шта ће даље бити јер на овим температурама које ће очигледно потрајати још у дужем периоду тешко да нешто може да замеди.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #1364 poslato: Jul 22, 2024, 08:23:44 »

Како је ове године понела крушка аранђеловка?

Хоће ли бити за ''веселу машину''?
Нека нам живот буде сладак као мед!