Војче , пријатељу , слагао сам за број кошница. Након твог јављања сам се мало пресабирао и дошао до тачног броја 44. То је ту негде оптималан број који могу квалитетно да опслужим док радим у Београду а пчеле држим у Плани. Када Боже здравља прођу 2 године и 4 дана колико ми је остало одем у пензију сигурно ћу тај број дуплирати.
Распоред је следећи :
- Велика плана , кућевни плац 5 комада све са младим матицама у одличном стању;
- Радовање ( шумадијски пчелињак ) 12 комада од којих 2 са прошлогодишњим матицама остале младе матице. Десет комада одлично стање 2 нешто слабије али ћу их оставити овакве какве јесу;
- Доња Ливадица ( моравски пчелињак ) на земљи на постољима 13 комада од којих 2 са прошлогодишњим матицама остале младе стање одлично;
- Доња Ливадица контејнер 14 комада од којих 10 са прошлогодишњим матицама 4 са младим једна нешто мало слабија остало одлично.
Код мене је багрем процветао 6 априла ( слика у прилогу ) дакле месец дана пре рока. Одмах сам видео да од ове године неће бити неке вајде па сам се определио на прављење ројева од којих сам половину испоклањао колегама које су имале страдања преко зиме. Није ме жао , држим се оне народне „ Дар дао дар дочекао „ и са опроштењем „ Ј…ш млин где су мишеви гладни.“
Мед сам им узимао селективно и по мало и ни једног тренутка их нисам остављао да буду гладне. Ионако је био измешан а за моју кућу и теглу за продају ће бити довољно. У свакој сада имам по минимално 10 кила меда а 2/3 су на по 15 кила па их мало прихрањујем ретким сирупом више да разредим медљику која се појавила него да им допуним залихе. Перге нешто мање него што би требало али ће у наредних месец и по дана то надокнадити када крене астер и гробљанско цвеће.
Вароу сам сузбијао током целе сезоне почев од априла грађевњацима , разројавањем , Вороредом месец дана па онда постављањем глицеринских трака пет недеља. Током целе сезоне сам видео једну једину вароу у априлу у једном роју. Контрола опадања при третманима никад није прелазила број од 5 – 7 вароа. Зато мислим да су ми пчеле чисте. Тренутно сам поново на третману вароредом док га не потрошим а за Михољско лето планирам један третман мрављом киселином. Можда сам мало претерао али нисам хтео ништа да препуштам случају.
Све у свему „ Како сам се надала , добро сам се удала.“ Преступна година каква је ова никад није ваљала за добро већ се одувек памтила по сушама , ратовима и осталим страдањима. Стари људи у преступној години неће ни воћку да засаде ни да оставе стоку за приплод а ја верујем у народно искуство и мудрост и здраву сељачку памет. Знаш и сам како је „ Кад је кривина јака држ се за сељака.“ Гладан нећеш остати.
Видимо се у октобру на Ташмајдану па по старом добром обичају мало код Неше на роштиљ. Бољег немаш у Београду. Од мене имаш литар Аранђеловке – заслужио си је.