Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460636 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1365 poslato: Jul 22, 2024, 09:05:25 »

Ове године је солидно понела. Почела је да опада пре десетак дана. Ангажовао сам Сају да прикупи опале крушке. Очекујем да буде за два казана. Таман да обновимо залихе.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1366 poslato: Jul 26, 2024, 22:38:27 »
Само пажљиво са тим залихама. 😃
Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1367 poslato: Jul 29, 2024, 08:33:38 »
Само пажљиво са тим залихама. 😃
Поздрав свима.

Проверено. Као и све друго и моја Аранђеловка је поранила ове године и ево пар дана по св.Аранђелу завршила. Прошле године је није било ни за пробати али је зато ове године дала рода за 3 - 4 казана . Све прикупљено ,самлевено и смештено у бурад. Залихе се дакле допуњују а за јесењи пчелињи сајам на Ташмајдану може и мала дегустација.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1368 poslato: Jul 31, 2024, 08:27:17 »
Даће Бог здравља и радости. То је за око два месеца а то брзо пролети.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1369 poslato: Avgust 05, 2024, 11:00:47 »

Стигао је и август месец а са њим и нова пчеларска година. Прође и св. Илија а са њим сунце постаде нешто милије. Већина пчелара рече да је ово друга узастопно лоша година. Би шта би , из ове коже се не може него у се и у своје кљусе. Од протеклог викенда крећу озбиљни радови на припреми пчелињих друштава за зазимљавање. Ја сам га додуше прескочио нешто због славе а нешто због Ђоковића. Није се дало ни смело пропустити ни једно ни друго а Бога ми вредело је одвојити времена за оба.
Већ по традицији за св. Илију се мало врцало. Више је то због обичаја и традиције него због неке велике вајде. Изврцано нешто више од РВ наставка мешавине сунцокрета и ливаде. Вајдица тек да се употпуни овогодишњи асортиман у коме нема сортног меда.
По подне код Митровића на слави ове године посној али са пребогатом трпезом. Идемо даље.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1370 poslato: Avgust 19, 2024, 12:40:25 »

Време неумитно лети. Добацисмо и до великог празника Преображења. Како рече домаћин овог форума преображава се и земља и вода и квалитет полена и пчела залегнутих пре и након овог датума. Пар дана пре овог празника на дружењу са неколицином колега чух да су у мом крају подоста матица престале са залегањем. У кошницама има меда и старог легла али перге и младог легла нема. Објашњење је да у природи због суше тренутно нема полена па су матице обуставиле залегање.
Поучен овим разговором у суботу изјутра при прегледу моравског пчелињака сам и на ову околност обратио пажњу. Баш као што сам и чуо претходне вечери приметио сам знатно смањену количину младог легла. Перге је било али ускључиво у јаким друштвима док је у нешто слабијим њено присуство спорадично. Пријатно ме је изненадио појачан унос нектара задњих пар недеља што ме доводи до закључка да је шума ове године замедила. Ово се посебно односи на шумадијски пчелињак који је у сред церове и храстове шуме где су нека друштава за три недеље напунило по један медишни наставак. Ливаде су овде пожутеле па их практично и нема а детелине се косе и пре цветања. Не видим шта је друго могло да замеди ако не шума. Иначе ово медење се јавља на сваке три ди четири године и када га има мед је врхунског квалитета.
Опште стање пчелињака је задовољавајуће. Количина пчела оптимална. Битно опажање је да су плодишта препуњена медом који пчеле увелико затварају па је дошло и до блокаде матице што је одмах отклоњено. Код једног роја је уочен недостатак матице и оно је одмах расформирано и ова аномалија отклоњена.
Иначе за ову годину сам већ био донео одлуку да пчелама мед уопште не дирам. Након напред наведених запажања одлука је у ходу промењена и мислим да вреди сачекати још недељу – две дана те ако се унос настави овим темпом биће врцања. Најкасније врцање које сам имао пре неколико година је било 13 септембра. Након тога сам све изврцане кошнице прихранио са по 5 литара сирупа и зимовале су изврсно без губитака. Ако тако буде било и ове године шансе да се ова у принципу лоша година извуче су реалне.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1371 poslato: Avgust 26, 2024, 10:23:02 »

Прође и последњи августовски викенд. Дневне температуре не јењавају и даље се крећу око 36/37 степени. Несносно и за људе и за животиње. На срећу ноћи су нешто свежије посебно пред зору када температура падне на подношљивих 17/18 степени.
Посматрам ових дана њиве крај Мораве и ливаде по Радовању и видим само тугу. Сељаци су подигли више од половине сунцокрета а кренуло је и брање кукуруза. Приходи посебно код ове друге културе знатно подбацили. Нико са ким сам разговарао не памти да се кукуруз брао у августу. Ипак мора ужутео је и упрео се и сув је као барут.
Да не буде баш све црно за писање има и добрих вести. Воће је ове године добро понело. Аранђеловка је дала три казана ракије. Посао је завршен , весела машина одрадила своје. Ракија баш добра. Виљемовке одлично родиле али оне не иду у ракију. Пар викенда уназад прикупим по 5-6 кила које опалих а које дозрелих на стаблу. Биће их за брање још око 10 – так дана јер полако пристижу.

На пчелињацима сам одрадио третман Варо редом у Плани , Радовању и Ливадици на кошницама на постољу. У питању је други за редом третман те ће наредног викенда бити урађен и поседњи трећи. За септембар ће бити употребљено неко друго средство. Пчеле на контејнеру нисам стигао да урадим те су оне у приоритету за наредни викенд.
Истовремено са третманом сам кошнице постављао у зимску конфигурацију. Зазимљујем их највише на два наставка , понегде  три а пар каснијих ројева је на ЕВ и РВ наставку. Матичне решетке сам уклонио наставцима заменио места тако да је плодиште подигнуто на врх кошнице. Не видим разлога да више чекам са овим послом. Овако ми је лакше како који пчелињак изтретирам против варое тако и посложим кошнице за зимовање. Меда већина има довољно али сам ипак све прихранио са по литар два сирупа 1 : 1. Ово превасходно због разблаживања меда јер има нешто мало и медљике. Обележио сам оне са мање хране те ће оне и убудуће бити под прихраном . Од јачих сам украо по који затворен рам и изврцао нешто мало да употпуним асортиман меда за ову сезону.
Пчеле су иначе у добром стању , мирне али не баш претерано вредне. У јутарњим сатима доносе интезивно полен најчешће беличасто жут за који не знам тачно од чега потиче. Име нешто мало и црвенкастог који личи на багремац. У најтоплијем делу дана пчела је мирна , вентилира на полетаљкама. Легла има количина пчела задовољавајућа. У плодиштима огромне медне капе тако да су потешка за дизање. Здравствено стање добро , опадање варое минимално. Мислим да су претходни третмани добро учинили своје.
Одлучио сам да ове године пробам да направим за 5 друштава рам за блокаду матице и да матице блокирам око 15 септембра. Мислим да је довољно ово испробати на 5 кошница те на пролеће упоредити стање са овим другима. Иначе , обрни окрени и ове године ћу зазимити 40 комада. Три комада ће бити нешто слабије док би остале морале бити у фул стању. Са здравственим стањем сам ове године посебно задовољан и пробаћу да зиму прегурам без губитака. Пчеле ће зимовати на меду уз минимум додавања сирупа. Ако су се мучиле целе године са овим температурма и лошом пашом не морам бар ја да их додатно мучим.
Поздрав свим колегама које свраћају на ову тему и успешно зазимљавање вам желим.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1372 poslato: Avgust 26, 2024, 10:46:02 »
Medno Gorane...!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1373 poslato: Avgust 26, 2024, 12:43:51 »

Medno Gorane...!
Даће Бог да буде медно али тек идуће године. За ову је касно. Одсвиран фајронт што се меда тиче.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1374 poslato: Avgust 26, 2024, 13:16:55 »
Одлично Горане, све си нам лепо описао и представио стање на твојим пчелињацима.
Срећа је твоја што имаш само тих 40 кошница па можеш све да стигнеш.
Нисам разумео колико имаш кошница на нонтејнеру или је то све заједно са кошницама на контејнеру.
Можда би ова блокада матице коју планираш могла и мало раније да се уради, чекамо експеримент и касније његове резултате.
Прексиноћ сам имао неку испоруку меда за Београд али нисам имао времена за дружење па те нисам позвао.
Сад већ може да се креће са зазимљавањем јер је сезона радова за ову годину завршена.

Срећно зимовање.

Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1375 poslato: Avgust 27, 2024, 08:07:28 »

Војче , пријатељу , слагао сам за број кошница. Након твог јављања сам се мало пресабирао и дошао до тачног броја 44. То је ту негде оптималан број који могу квалитетно да опслужим док радим у Београду а пчеле држим у Плани. Када Боже здравља прођу 2 године и 4 дана колико ми је остало одем у пензију сигурно ћу тај број дуплирати.
Распоред је следећи :
-        Велика плана , кућевни плац 5 комада све са младим матицама у одличном стању;
-        Радовање ( шумадијски пчелињак ) 12 комада од којих 2 са прошлогодишњим матицама остале младе матице. Десет комада одлично стање 2 нешто слабије али ћу их оставити овакве какве јесу;
-        Доња Ливадица ( моравски пчелињак ) на земљи на постољима 13 комада од којих 2 са прошлогодишњим матицама остале младе стање одлично;
-        Доња Ливадица контејнер 14 комада од којих 10 са прошлогодишњим матицама 4 са младим једна нешто мало слабија остало одлично.

Код мене је багрем процветао 6 априла ( слика у прилогу ) дакле месец дана пре рока. Одмах сам видео да од ове године неће бити неке вајде па сам се определио на прављење ројева од којих сам половину испоклањао колегама које су имале страдања преко зиме. Није ме жао , држим се оне народне „ Дар дао дар дочекао „ и са опроштењем „ Ј…ш млин где су мишеви гладни.“

Мед сам им узимао селективно и по мало и ни једног тренутка их нисам остављао да буду гладне. Ионако је био измешан а за моју кућу и теглу за продају ће бити довољно. У свакој сада имам по минимално 10 кила меда а 2/3 су на по 15 кила па их мало прихрањујем ретким сирупом више да разредим медљику која се појавила него да им допуним залихе. Перге нешто мање него што би требало али ће у наредних месец и по дана то надокнадити када крене астер и гробљанско цвеће.

Вароу сам сузбијао током целе сезоне почев од априла грађевњацима , разројавањем , Вороредом месец дана па онда постављањем глицеринских трака пет недеља. Током целе сезоне сам видео једну једину вароу у априлу у једном роју.  Контрола опадања при третманима никад није прелазила број од 5 – 7 вароа. Зато мислим да су ми пчеле чисте. Тренутно сам поново на третману вароредом док га не потрошим а за Михољско лето планирам један третман мрављом киселином. Можда сам мало претерао али нисам хтео ништа да препуштам случају.

Све у свему „ Како сам се надала , добро сам се удала.“ Преступна година каква је ова никад није ваљала за добро већ се одувек памтила по сушама , ратовима и осталим страдањима. Стари људи у преступној години неће ни воћку да засаде ни да оставе стоку за приплод а ја верујем у народно искуство и мудрост и здраву сељачку памет. Знаш и сам како је „ Кад је кривина јака држ се за сељака.“ Гладан нећеш остати.

Видимо се у октобру на Ташмајдану па по старом добром обичају мало код Неше на роштиљ. Бољег немаш у Београду. Од мене имаш литар Аранђеловке – заслужио си је.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1376 poslato: Septembar 02, 2024, 08:58:57 »

Јуче одрађене и кошнице на контејнеру 14 комада. Једна која је била мало слабија преспојена јер је процена да је не вреди остављати. Ситуација солидна али биће им потребна брза и обимнија прихрана.
Са овим радовима за зимовање припремљени сви пчелињаци. У наредном периоду праћење ситуације са прихраном и третманима против варое. Као што рече Воја у једном од задњих јављања стање у кошницама подсећа на крај септембра у нормалним годинама. Није ни чудо све је ове године ишло баш тако тридесетак дана пре оптималног рока.

Поздрав свим колегама и успешно зазимљавање желим.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #1377 poslato: Septembar 03, 2024, 01:00:20 »
Хвала Гого пријатељу.
И ми смо наставили са зазимљавањем.
И код нас има заједница којим ће требати да се пребаци којој рам меда или да се прихране као и оних слабијих овогодишњи ројева којим нисмо посветили довољно пажње и које треба спајати.
Срећно зимовање!

Три века испред света...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1378 poslato: Septembar 16, 2024, 09:52:12 »

Током викенда сам обишао пчелињаке али ништа на њима нисам радио. Пчела није излазила из кошница. Било је превише влажно а и целог дана је ромињала киша па нисам желео да малтретирам ни себе ни њих. Прогноза каже да већ од сутра долази до стабилизације времена тако да ће до краја овог месеца дневне температуре бити између 23 и 26 степени. Ако се ово покаже као тачно , а вцерујем да хоће биће то идеални услови да се заврше сви преостали радови на пчелињаку.
План ми је да у наредном периоду још једном отворим све кошнице и проверим стање и са пчелом и са храном. Оставио сам са стране 15 - ак рамова са медом које намеравам да  додам оним друштвима за које проценим да мањкају са храном. Задње две недеље се у Радовању појавила медљика те ћу ту додати и по једну до две дозе сирупа. За остале видећемо на лицу места. Ако пронађем још које слабије друштво вероватно ћу га преспојити или додати на неко јаче да направим двојно друштво. Видећемо ситуација на терену ће диктирати послове. На крају одрадићу још један третман против варое. У магацину имам више препарата те ћу још размислити који да употребим.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1379 poslato: Septembar 20, 2024, 08:46:24 »

Јуче сам обишао пчелињак пријатеља у Малом Рујишту у општини Гроцка. Плац на коме се налази пчелињак на прелепом месту – брду изнад самог Дунава у повећем викенд насељу. Време лепо , јесење са мало ветра и температуром 22/23 степена , идеално за рад. Обзиром да се ради о колеги почетнику желео је да му проценим стање друштава , количину хране и да заједнички урадимо третман против варое. Обзиром да по подне идем на моје пчелињаке ово ми је добро дошло да упоредим стање на његовом и мојим пчелињацима.
Пчелињак је мали са свега 5 кошница , 2 старке и 3 овогодишња роја. Пре око месец – месец и по дана одрађен третман против варое. Пчеле слабо излазиле а доносиле углавном полен. Стање у кошницама одлично. Бројност пчела на завидном нивоу више него што сам очекивао. Хране довољно мада не би било лоше да има мало више перге. Легла има , углавном старог али у пар комада и младог легла. Препорука додати ројевима још две туре сирупа. Ако моја друштва буду била оваква бићу и више него задовољан.